Турция гласува на парламентарни избори, които са тест за партията на Ердоган

Франс прес

Ислямо-консервативното правителство, което е на власт от 13 години, е фаворит, но отслабено на парламентарните избори в неделя, от които президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да се възползва, за да продължи оспорваното си властване над страната.

Партията на справедливостта и развитието /ПСР/, която е реализирала безпрецедентна поредица от изборни победи от 2002 г. насам, беше уверена, че ще се класира на първо място вечерта на 7 юни. Но блясъкът й сериозно избледня заради забавянето на темпото на икономически растеж и критиките, както в Турция, така и в чужбина, насочени срещу авторитарния й уклон. (Бел. ред. – по предварителни данни партията на Ердоган изгуби мнозинството в парламента и ще трябва да прави коалиция или правителство на малцинството).

Социологическите проучвания трябва да се приемат предпазливо, но повечето от тях предвиждат за ПСР подкрепа между 40 и 42 процента (бел. ред. – предварителните резултати от преброяването са около 41%), което представлява спад в сравнение с 50-те процента, получени на парламентарните избори през 2011 г., до степен най-песимистично настроените да поставят под въпрос абсолютното й мнозинство.
Ердоган, който бе премиер, управлявал със силна ръка в продължение на 11 години, беше избран за президент през август и на книга предаде ключовете на ръководството на изпълнителната власт и на партията на своя наследник, бившия министър на външните работи Ахмет Давутоглу.

Но решен да запази контрола върху управлението на държавата, той се бори оттогава за преминаване към президентско управление и превърна изборите на 7 юни в референдум „за“ или „против“ неговите амбиции.
В противоречие с духа на конституцията, който му отрежда „надпартийна“ роля, държавният глава застана начело на своя лагер и води открито кампания с по няколко речи на ден за промяна на конституцията.
Сегашният режим е „пречка за промяната“ и превръща Турция в „кола, която се дави, защото резервоарът й е празен“, повтори той в множество речи. „Трябва да се дадат 400 депутати на партията, която защитава президентската система“, добави той.
Тъй като, за да осъществи успешно операцията, Ердоган има нужда от силен изборен резултат. Ако ПСР получи две трети /367/ от 550-те депутатски места, тя ще може да гласува самостоятелно реформата, която увеличава пълномощията на държавния глава. Ако получи само 330 места, тя ще може да я предложи на референдум. В противен случай амбицията й ще рухне.
В тази надпревара за гласове изборният резултат на основната прокюрдска партия, Демократичната партия на народите /ДПН/, представлява основният залог на изборите, които налагат на една партия да събере над 10 процента от гласовете на национално ниво, за да влезе в парламента.
„Ако ДПН премине този праг, ще бъде невъзможно за управляващата партия да събере 330 депутатски места и да промени конституцията. Ако не го премине, нейните гласове ще бъдат преразпределени и ПСР ще получи голямо мнозинство“, обобщава Соли Йозел, преподавател по политически науки в университета Кадир Хас в Истанбул. „ДПН е неизбежен фактор“, допълва той.
Кюрдското малцинство, представляващо 20 процента от населението на страната, което досега е било голям източник на гласове за ПСР, би могло този път да предпочете пред нея ДПН, прогнозират анализаторите.
Опозицията, която е твърдо решена да го спре, съсредоточи атаките си срещу „султан“ Ердоган и проектите му за реформа, които тя определя като „конституционна диктатура“.
Подобно на ДПН, другите две големи опозиционни партии, Народнорепубликанската партия /НРП, социалдемократическа/ и Партията на националистическото действие /ПНД, дясна/, също поставиха акцент върху забавянето в последно време на темпото на растеж на икономиката.
Страницата на турското“чудо“ днес изглежда обърната.
Безработицата е в най-високата си точка от пет години насам, инфлацията е висока, националната валута е отслабена спрямо долара и еврото, а икономическият растеж е под 3 процента, далеч от годините с „китайски“ показатели от над 8 процента.
„В продължение на 10 години Турция имаше висок икономически растеж, който беше добре разпределен“, отбелязва икономистът Сейфеттин Гюрсел от университета Бахчешехир в Истанбул. „Ние навлязохме днес в цикъл на слаб растеж, който не позволява вече да се намалят неравенствата“, добави той. „Ясно е, че ПСР ще загуби избиратели“, смята той.
Изправен пред трудности по отношение на това, което някога беше коз, Ердоган прибягва до арсенала на националната гордост и религията. Докато неговите съперници обещаха да вдигнат минималната заплата, той се похвали с постиженията на своя лагер по въпроса, като каза „те говорят, ние действаме“ и изрази възхвала за миналото величие на Османската империя с Коран в ръка.
Но тази персонализация на изборите и партизанската реторика на президента, която става все по-ожесточена срещу неговите противници и медиите, не успокоиха неговите последователи.
В самите среди на неговия лагер някои изразяват съжаление от неговата „арогантност“. „На 8 юни Турция може да се събуди с коалиционно правителство“, отбеляза във в.“Йени шафак“ Абдюлкадир Селви, анализатор, ползващ се с благоволението на властта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.