Македония: в очакване на преговорите в Брюксел

в. Утрински весник

След големите събития през изминалите дни Македония очаква драматична седмица, от която ще зависи разплитането на продължилата няколко месеца политическа криза в страната. След кратката неяснота във връзка със списъка с пътници, които ще заминат в сряда за нова среща с еврокомисаря Йоханес Хан, дилемите привидно са разрешени. Засега поне се знае кой ще пътува в деня „Д“ до Брюксел, но не е известно за какво точно ще се договаря.

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев, който обяви в петък, че няма да участва в нова среща и обвини Хан в пристрастност заради неговите оценки, дадени във Вашингтон около изборите, няколко часа по-късно промени мнението си. Той ще пътува за Брюксел, но с начертани „червени линии“ – ултимативното искане в новото преходно правителство да не участва премиерът Никола Груевски. Опозиционният лидер взел това решение, след като, както се твърди, в телефонен разговор с еврокомисаря, Хан потвърдил, че на 10 юни в Брюксел ще се говори за преходно правителство.

„Той ясно даде да се разбере, че в Брюксел ще се водят разговори за преходно, или както сега го наричат,“транзиционно“ правителство. Без това нищо от договореното в Скопие, не само за датата за предсрочните избори, но и за всички други детайли като работни органи, изменения в изборното законодателство, актуализиране на избирателния списък, както и главите за реформи в съдебната система, в медиите и всичко останало, не важи“, заяви Заев в интервю за портала „Кирилица“.

В разговора той посочва, че от СДСМ ще настояват преходното правителство да бъде без Груевски. Според него то може да бъде изцяло експертно, политическо, съставено от всички партии в парламента. Заев дори оставя възможността правителството да бъде ръководено от член на ВМРО-ДПМНЕ, но не от „гарнитурата“, за която казва, че е „изцяло инкриминирана“.

Заев обяви, че от утре от СДСМ ще продължат да оповестяват нови „бомби“.

Експертите тълкуват различно поведението на Заев и са на различни мнения за това, което може да се очаква в Брюксел.

Бившият член на Държавната избирателна комисия Александър Дащевски смята, че в Брюксел ще продължи договореното във вторник в скопския квартал Пържино.

„Ако следим политиката на ЕС, те са последователни в решенията си и ще очакват да се реализира договореното в Скопие.

Европа няма защо да бъде пристрастна около властта и опозицията, тя ще се обяви новите избори да се проведат според препоръките и забележките на ОССЕ/ОДХР.“ Дащевски не вижда причина някакво ново правителство да трябва да произведе изборите, тъй като това би означавало, че ЕС и САЩ нарушават основите на парламентарната демокрация, базирана на законно произведени избори. Правителството трябва да гарантира, че ще изпълни онова, което е договорено, а това ще означава, че и опозицията ще има полза от засилен международен мониторинг, особено в частта на представянето пред обществените медии.

Все пак, воден от досегашния си опит в ДИК, Дащевски смята, че срокът от непълни десет месеца е твърде кратък за промени в изборните закони. „Твърде кратък е и срокът за прочистване на избирателния списък и за внасяне на промени в изборните единици, които не са съгасувани с броя на избирателите“, добавя бившият член на ДИК. В изявление за телевизия „24 вести“ професор Денко Малески каза, че изявлението на комисаря Хан е голям гаф и реакцията на Заев е добра, добре е нещата да се кажат навреме. За него ключово за разрешаване на кризата е дали премиерът Груевски ще се съгласи на преходно правителство. Според Малески това зависи от натиска отвън, който трябва да се окаже, за да отстъпи управляващата партия и да се оттегли. Ако това не се случи, ще има проблеми и в други сфери, като преброяване, медии, организацията на изборите, казва професор Малески.

„Отношението на Зоран Заев е разбираемо. Друга опция няма, посочена е и „червената линия“. Не може някой, който е заподозрян на много основания, включително за фалшифициране на избори, да бъде начело на преходно правителство, което ще подготвя условия и терен за избори и който ще ги произвежда. Оттук смятам, че позициите на Заев са съвсем разбираеми. Що се отнася до неговите изявления, че ще продължи да оповестява „бомбите“, лично аз смятам, че той не трябваше да спира да ги оповестява“, казва професор Йове Кекеновски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.