Джеб Буш се представя на Европа

Асошиейтед прес

Джеб Буш. Снимка: от тв екрана

Джеб Буш заминава за Европа, за да мине и този етап, преди да обяви официално, че ще се бори за номинацията на Републиканската партия през 2016 г.: посещение в чужбина, за да се срещне отново с неколцина от приятелите на Америка.

Всичките му домакини, Германия, Полша и Естония, са стабилни съюзници на САЩ и са по-спокойни от кипящия котел на Близкия изток. Но фамилията Буш все още предизвиква гняв в части от Европа – наследство от инвазията на Ирак, извършена от бившия президент Джордж Буш.

За този Буш проблемът с първото му посещение в чужбина като претендент за Белия дом е да не прекара прекалено много време обяснявайки на европейските лидери същото, което му се налагаше да обяснява на американските гласоподаватели у дома – че не е брат си.

„Ако се опита да направи това пътуване вижте-как-не-съм-като-Джордж-Буш, ако това е лайтмотивът на обиколката, тя няма да бъде успешна“, казва Питър Фийвър, бивш ръководител на стратегическите операции в Агенцията за национална сигурност, сега професор в Университета Дюк.

Пътуването е в ключов за Буш момент – той ще се върне ден преди началото на кампанията си със събитие в Маями, отпочинал след обиколка, за която се надява, че ще покаже готовността му да излезе на световната сцена.

„Републиканец, предприемащ обиколка, на която да изслуша американските съюзници – това има смисъл“, казва Уилям Инбоуден, бивш старши директор по стратегическото планиране в Съвета за национална сигурност при президента Джордж Буш. „Но освен това целта е да покажете, че владеете персоналната дипломация“.

Шестдневното пътуване на Буш започва с реч в Берлин утре пред икономическия съвет на Християндемократическия съюз, консервативната партия на германската канцлерка Ангела Меркел. Следват публични и частни събития в Германия, в Полша и Естония.

Първите дни на кампанията за номинацията на републиканската партия показват, че голяма част от дебатите за вътрешнопартийните избори ще се фокусират върху външната политика, предвид продължаващите размирици в Ирак, гражданската война в Сирия и предварителното споразумение – силно непопулярно сред републиканците – между Иран и САЩ и петте им съюзници за ограничаване на иранската ядрена програма.

Не бива да се забравя и възможността номинираният от Републиканската партия да се изправи догодина пред демократката Хилари Родам Клинтън, която беше държавен секретар в първия мандат на президента Барак Обама.

Първите дискусии на Буш за външната политика често се отклоняваха към решението на брат му да навлезе в Ирак през 2003 г., което някои критици посочват като причина за размириците в региона, помогнали на възхода на „Ислямска държава“.

Усилията на Джеб Буш да избегне публични критики към брат си го накараха да даде серия уклончиви отговори дали е щял да вземе същото решение за инвазия. Това направи последната политическа седмица най-тежката за него, откакто през декември изрази намерение да се бори за кандидатурата за Белия дом.

Той планира да говори за опасността от „Ислямска държава“, но ще говори в страни, където тази дискусия може да се насочи към въпроса как тази екстремистка група е една от няколкото общи заплахи, пред които са изправени Америка и западните съюзници.

Помощници на Буш казват, че по време на това посещение той ще открои принципите на своя подход към глобалните дела, по-конкретно че САЩ трябва да укрепят отношенията със съюзниците си и да покажат солидарност с демократичните „истории на успеха“ в Източна Европа.

Очаквайте много разговори за Русия и нейния президент Владимир Путин. „Трябва да възстановим отношенията с Европа и да ги насърчим да участват в собствената си национална отбрана, защото виждаме Русия ангажирана в части от света, където не би трябвало“, заяви неотдавна Буш в Мичиган.

Това послание вероятно ще отекне най-силно отзвук в Полша и в Естония, две страни, които следят особено отблизо действията на Путин в Украйна.

„Във време като това, когато имаме доста неприятна и сложна ситуация с Русия, поляците стават по-проамерикански, отколкото биха били при други обстотелства“, казва директорът на полския Институт по международни въпроси Марчин Заборовски. „Посещението на претендент за президентската кандидатура, който идва да говори с поляците за сигурността, отбраната и отношенията със САЩ, ще е повече от добре дошло“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.