Каква цена ще плати Баку за домакинството на Европейските игри?

След Европейските игри в Баку хората в цял свят ще разберат, че Азербайджан е в Европа“, заяви азербайджанският министър на спорта Азад Рахимов. Властите са готови да изхарчат стотици милиони долари за домакинството на Европейските игри – континентална версия на олимпиадите, и мотивите им са очевидни. Стремежът е да утвърдят Азербайджан като европейска държава.

В игрите ще участват 6000 спортисти, които ще се борят за отличия в 20 вида спорт по стадионите, току-що изградени в Баку, и в редица спортни комплекси. Официално за игрите ще се изразходват 1,2 милиарда долара.

Всъщност обаче те може да струват много повече. Само изграждането на Олимпийския стадион излезе 600 милиона долара.

Освен него са построени огромен воден център и център за стрелба, национална гимнастическа арена, градче за атлетически турнири и към половин дузина спортни съоръжения за състезания по триатлон, баскетбол и други спортове. Азербайджан изцяло плаща пътя, хотела и разходите за храна на всички участници.

И като финален щрих към празничната атмосфера на игрите местното транспортно министерство съобщи, че спортистите ще се придвижват безплатно със стотици коли от същия модел като прочутите черни таксита в Лондон.

„Абсолютно нерентабилни“ игри Азербайджан обаче кани Европейските игри на фона на срив в цените на петрола и девалвация на националната валута, изгубила една трета от стойността си. Някои се питат дали страната изобщо може да си позволи подобно домакинство.

„Повечето азербайджанци едва свързват двата края и тези грамадни разходи дразнят хората“, отбелязва Арастун Оруджлу, шеф на изследователския център „Изток-Запад“ в Баку. „За властите домакинството на Европейските игри е висш приоритет. За властите това е пиар. От гледна точка на икономиката обаче игрите са абсолютно нерентабилни“, казва той.

Европейските игри бяха учредени от Европейския олимпийски комитет и одобрени от Генералната асамблея на организацията в Рим през декември 2012 г.

По идея това континентално съревнование не е много различно от Олимпийските игри или от Игрите на Британската общност.

Азия вече урежда аналогични спортни състезания на всеки четири години от 1951 г. насам. От същата година се организират и Панамерикански игри.

Бурни дискусии в социалните мрежи на Азербайджан предизвика миналия месец пожар, избухнал в многоетажна жилищна сграда в столицата, при който загинаха 15 души и десетки бяха ранени.

Интернет се изпъстри с карикатури, осмиващи поведението на азербайджанските власти, обсебени от домакинството на Игрите – обвиняваха ги, че имиджът за тях е по-важен от сигурността на хората.

Една рисунка изобразяваше кмета на Баку, сочещ към пламтящия жилищен блок с думите: „Аз запалих най-големия олимпийски факел“.

Официално бе съобщено, че пожарът е тръгнал от леснозапалимото облицовъчно покритие, използвано при ремонта на сградата, построена по съветско време.

Със същия материал бяха облицовани още към 200 стари сгради в Баку и президентът на Азербайджан Илхам Алиев нареди покритието да се смени незабавно.

„Само лустро, нищо повече – властите често постъпват така, за да прикрият същинското положение“, убеден е Оруджлу.

„От летището в Баку към града например води нов път, а покрай него властите вдигнаха ограда, която се осветява нощем, доста симпатична наглед. Основна цел на строежа обаче бе да скрие от погледа бедните квартали около магистралата, създавайки илюзия за развитие и процъфтяване“, пояснява той.

Критиците мълчат Европейските игри не са първата голяма международна проява за Баку. През 2012 г. в азербайджанската столица се състоя поредното издание на песенния конкурс „Евровизия“. Местни активисти алармираха тогава за многобройни нарушения на човешките права в Азербайджан – принудително разселване, гонения по политически мотиви, корупция, недостиг на свобода на словото.

Младият правозащитник Расул Джафаров организира кампания под наслов „Пей, за да има демокрация“. Той се канеше да започне подобна кампания и в навечерието на Европейските игри. Сега обаче лежи в затвора – обвинен в злоупотреби и неплащане на данъци, през април Джафаров бе осъден на 6,5 години затвор. Зад решетките са хвърлени практически всички известни критици на сегашните власти – правозащитници, журналисти, адвокати.

„Този път чиновниците не пожелаха да рискуват – коментира Георгий Гогия, експерт по Южен Кавказ на „Хюман райтс уоч“. – Те целенасочено запушиха устата на всички, които според тях биха могли да помрачат имиджа на страната.“ Властите обаче отхвърлят обвиненията в политически арести.

„В Азербайджан няма никой, преследван заради политически убеждения или политическа дейност. Върховенството на закона, пълната независимост на съдебната система също са гарантирани в Азербайджан“, заяви Хикмет Гаджиев, говорител на външното министерство в Баку. Но щом стане дума за хора, дръзнали пряко да предизвикат властта, върховенството на закона явно се прилага избирателно.

Най-известната в страната разследваща репортерка Хадиджа Исмаилова от декември 2014 г. е в предварителния арест.

Дори затварянето й обаче не попречи на нейни колеги от проекта OCCRP (доклади за корупцията и организираната престъпност) да публикуват данни от разследване, което бе успяла да започне – за бизнес интересите на семейство Алиеви.

В последния си доклад OCCRP стига до извода, че офшорки, тясно свързани с президента Илхам Алиев, са получили близо 1 милиард долара печалби при продажбата на държавния пакет акции от най-големия мобилен оператор в Азербайджан – Azercel.

Но независимите журналисти все повече намаляват – и твърде малко азербайджанци имат възможността да четат репортажи за корупцията сред управляващия елит.

Затова пък наближава началото на Игрите – и в навечерието на церемонията, насрочена за 12 юни, държавните телевизии показват как президентът Алиев и жена му Мехрибан, шеф на оргкомитета, режат червени лентички и официално обявяват за открити различни спортни обекти и съоръжения. Власти уверяват, че критиките по повод ситуацията с човешките права са част от планирана кампания, целяща да дискредитира Азербайджан.

„Недопустимо е да се експлоатират благородните принципи на спорта с политическа цел, за политическа пропаганда, за да се очерни Азербайджан“, заяви в разговор с мен представител на външното министерство. „Като млада демокрация и динамично развиваща се страна, проявила добра воля и станала домакин на първите Европейски игри, Азербайджан заслужава разбиране и уважение“, добави той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.