Добре дошли в ада: Семейство живее под нацистка окупация в чешко тв шоу

ДПА

Участниците във „Ваканция в протектората“. Снимка: официален сайт

Седемдесет години след края на окупацията на Чехословакия от нацистка Германия Чешката телевизия се връща по спорен начин към болезнената историческа тема с риалити шоу, показващо живота на семейство, което уж живее в онзи период. За критиците такъв подход отива твърде далече.

Три поколения от едно чешко семейство заживяха във ферма по сценария на риалити тв шоу – но не за да се радват на идилията на провинциалния живот. А защото историческият фон на замисъла е периодът на нацистката окупация.

Програмата е замислена като реалистична картина на живота на едно семейство от времето, когато Чехословакия бе окупирана от нацистка Германия през Втората световна война.

Храната е с купони и примитивната планинска ферма всъщност не е почти нищо повече от барака. Войници в униформи на Вермахта идват да тормозят семейството, което живее под постоянна заплаха от депортиране в лагер за принудителен труд на друго място в Третия райх.

Шоуто, озаглавено „Ваканция в протектората“, тече в телевизионния праймтайм в Чехия два пъти седмично. Мотото му е „Добре дошли в ада“.

Първият епизод привлече над половин милион зрители – 16 на сто от чешката телевизионна аудитория. Но още преди излъчването то стана обект на спорове и мнозина критици предположиха, че това е неуважение към жертвите на нацизма.

„Това е билет към миналото“, казва майката Ивана, която в реалния живот е начална учителка. Съпругът й Милослав е шофьор на линейка. Двамата кандидатствали заедно за шоуто, но нямали представа в какво се замесват, преди за започнат снимките. „Те не знаеха в коя епоха ги изпращат“, казва продуцентката Зора Цейнкова. Двамата им синове, Марек и Куба, както и техните баба и дядо – Ярмила и Иржи, заедно с племенника на семейството – Хонза, също участват.

Традиционен документален филм вече не би привлякъл широка публика, казва Цейнкова. „Исках да намеря друг начин за показване на миналото“, добавя тя.

Търсен е различен, но не изтъркан формат. „Струва си да се види как хората, живели преди нас, е трябвало да се справят с изключително тежки обстоятелства“, обяснява тя.

За вдъхновение на шоуто й послужил животът на собствените й баба и дядо. Но продуцентите са повлияни и от програми, като „Военновременна ферма“ на Би Би Си или германската „Шварцвалдхаус 1902“.

Травмиращите събития от времето на германската окупация все още отекват болезнено в Чехия. Областта, която Хитлер преименува на „Протекторат Бохемия и Моравия“ , преживя брутално потисничество между 1939 и 1945 г. „Чехите няма какво друго да очакват тук“, отсича назначеният райхпротектор Райнхард Хайдрих през октомври 1941 г. Над 300 000 чехи загиват до края на войната, повечето от тях евреи.

Може ли обаче едно телевизионно риалити шоу да подходи с подобаваща сериозност към събитията, разиграли се по времето на нацистката окупация? Излизащият в Прага вестник „Лидове новини“ казва „не“ – постоянните смъртни заплахи, тегнещи над ежедневието на хората по онова време, не могат да бъдат пресъздадени по такъв изкуствен начин, писа той. „Многото драматични сцени носят печата на една аматьорска драматургия“, добавя вестникът.

Вестник „МФ днес“ намира интересна идеята за такава програма, но вижда като неин недостатък липсата на съспенс. „Нещата трябваше да се разгорещят към третия епизод, но до момента всичко изглежда повече като реклама на агротуризъм“, писа тв критикът на вестника.

Бабата е един от най-интересните персонажи, добавя критикът. Преживяла истинската окупация, тя все още изпитва ужас от радиопредаванията на немски език. Ако семейството удържи до края, участниците ще си разпределят хонорара от 1 млн. крони (41 000 долара) – прилична сума за Чехия.

Създателите на програмата обещават да залепят зрителите към тв екрана до самия край – семейството прекарва времето „много интензивно“, казва Цейнкова.

Двумесечното изпитание в затънтеното планинско село включва използване на вода от кладенец, доене на кравата Марина, хранене на кокошки, зайци и прасета. Участниците имат на разположение наръчник за цялата им необходима и важна информация. Само едно нещо и строго забранено – отстраняването на скритите микрофони.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.