Коалиция или правителство на малцинството: какво следва в турската политика

Дългоочакваните парламентарни избори приключиха по не толкова изненадващ начин, тъй като изтощената Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ изгуби мнозинството си в парламента.

Макар все още да е първа партия с около 41 процента избирателна подкрепа – с близо 10 на сто по-малко спрямо 2011 година, ПСР ще има около 260 места в 550-местния парламент, недостатъчни за сформиране на еднопартийно правителство. Това отбелязва края на дълъг период, през който ПСР сама управляваше страната – от 2002 до 2015 година.

Но резултатите от изборите доведоха до толкова много въпроси, като този как ще се развие политическата ситуация оттук нататък. Като се има предвид, че изборните резултати нанасят сериозен удар върху ПСР и президента Реджеп Тайип Ердоган, няма съмнение, че в управляващата партия ще започне вътрешен процес на изясняване на причините за загубата.

Трудно е да се прогнозира какви ще са резултатите от този вътрешен процес за ПСР, при положение че все още няма никаква реакция от страна на Ердоган.

Друга неясна област е съставът на бъдещото правителство. В съответствие с турските закони и традиции президентът Ердоган трябва да покани председателят на ПСР Ахмет Давутоглу в президентството, за да му връчи мандат за формиране на правителство. Следващото правителство трябва да бъде формирано в рамките на 45 дни след връчване на мандата, а в случай че това не стане, то Висшата избирателна комисия ще насрочи предсрочни избори след два месеца.

Така че ни очаква много критичен период от 45 дни, през които управляващата партия ще трябва да проведе тежки преговори с потенциален партньор. Сред трите опозиционни партии най-вероятният партньор на ПСР изглежда ще бъде Партията на националистическото действие /ПНД/. Народнорепубликанската партия /НРП/ и прокюрдската Демократична партия на народите /ДПН/ вече заявиха, че няма да влизат в никакво партньорство с ПСР за управление.

Във връзка с това Давутоглу може да започне преговорен процес с лидера на ПНД Девлет Бахчели, но протокол за коалиция няма да е лесен, като се има предвид силното противопоставяне на намесата на Ердоган в правителствените дейности. Например, би бил огромен компромис от страна на Бахчели ако се съгласи да отиде в грандиозния президентски дворец, за да присъства на среща на кабинета под ръководството на Ердоган.

Възможно е ПНД да подкрепи правителство на малцинството на ПСР при стриктни условия и перспективата за предсрочни избори.

Много голяма опасност за ПСР и Ердоган е възможността за широка коалиция между ПНД, НРП и ДНП, сформирана на основата на ясни условия и целяща подкопаване на позициите на Ердоган.

Тази широка коалиция по-късно може да поведе страната към избори с, например, по-нисък избирателен праг и други законови промени за по-нататъшно нормализиране на страната. Затова предсрочни избори при управлението на ПСР са по-добрия избор за Давутоглу и Ердоган.

Споменавайки всички тези възможности, все пак е нужно да се видят следващите ходове на Ердоган, който вече е доказал, че не е обикновен водач на нацията. В пълно разочарование от резултатите от изборите, в чиято кампания той лично участваше на цената на нарушаване на конституцията, пътната карта на Ердоган все още е неясна.

В края на деня само Ердоган ще реши дали да сложи началото на период на политически хаос и нестабилност или период на подкрепа на нормализиране на турската политика чрез изоставяне на политическите си амбиции и оставяйки тези демократично избрани политически лидери сами да решат за сформирането на бъдещото правителство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.