Какво постигна Меркел с бирената среща на върха – напук на скептиците

Андрю Маккати
ДПА

Германската канцлерка Ангела Меркел убеди колегите си от Г-7 в правилността на позициите си за Украйна и климатичните промени

Обама и Меркел на баварска закуска с бира и вайсвурст.

„Да помахаме всички с ръка“, предложи президентът на САЩ Барак Обама, когато лидерите от Групата на седемте (Г-7) позираха за традиционната си семейна снимка на слънчева алпийска ливада. Всички се подчиниха, но не и Ангела Меркел.

Домакинята на срещата на върха на Г-7 стоеше в средата и се усмихваше, допряла върховете на пръстите на ръцете си така, че да образуват формата на диамант – нейната запазена марка, превърнала се за германските избиратели в символ на здравата ръка на канцлерката.

Изглежда, че Меркел не отстъпи и постигна своето и в замъка Елмау – луксозния курортен дворец в стила на 20-те в заснежените планини на Южна Германия, където се срещнаха лидерите.

Без много шум и въпреки често различните мнения по въпросите Меркел убеди колегите си, скептични понякога, че нейната позиция е правилна.

Канцлерката се обедини с президента на САЩ Барак Обама в призива за по-твърди действия срещу Русия и осигури подкрепата на Г-7 за амбициозните цели на борбата с глобалното затопляне.

Отборната работа на Меркел с Обама помогна освен това да остане на заден план създалото сенапоследък напрежение между Вашингтон и Берлин заради твърденията за шпионаж на САЩ в Германия и Европа.

„Не бъдете само въздух под налягане!“, крещяха активисти, когато през уикенда пуснаха балони с ликовете на лидерите от Г-7 в Гармиш-Партенкирхен – най-близкия град до замъка Елмау.

Но Меркел, която е бивш министър на околната среда, има научна кариера и е наричана „канцлера на климата“ заради подкрепата й за действия срещуклиматичните промени, всъщност не градеше въздушни кули.

Канцлерката осигури забележителна сделка за глобалното затопляне, която ще помогне да се подготви почвата за успешната работа на конференцията за климата през декември в Париж.

Като успя да получи подкрепата на всички свои партньори от Г-7, тя преодоля заплахата от съпротивата на Япония и Канада, за които се смята, че протакат предприемането на действия за климата.

В понеделник, втория и последен ден на срещата на върха, организаторите на движението „Спрете Г-7 в Елмау“ дори отмениха планираната от тях демонстрация, след като броят на събралите се беше доста по-малък от очакваното.

Още преди откриването му в неделя Меркел превърна форума на Г-7 в среща с бира и наденички, след като покани Обама на традиционна баварска закуска с бира и вайсвурст (бяла наденица) в живописно село близо до официалното място на срещата.

Общо 80 килограма баварски леберкез и 60 килограма бяла наденица бяха доставени в село Крюн, където в закуската участваха много от неговите 2000 жители.

По света бяха показани кадри как духови оркестри свирят на Меркел и Обама, докато те се чукат с чаши с бира и боцкат от чиниите с баварски деликатеси, а канцлерката бе критикувана, че е домакин на среща, основана на фантазии.

„Малко съм изненадана от стереотипите, проявили се във връзка с организирането на тази среща в Германия“, каза Ясмин Фахими, генералният секретар на коалиционния партньор на Меркел – Германската социалдемократическа партия. „Тя беше представена прекалено като някакъв Дисниленд“, каза Фахими.

И все пак това не бе далеч от реалността. Г-7 се обедини зад искането на Меркел и Обама за единство срещу руския президент Владимир Путин и запазване на икономическите и целенасочените санкции срещу Москва, докато не спре огънят в Източна Украйна.

Украинският конфликт се изостри през последната година, година и нещо, а Меркел се опита да очертае компромисна позиция, противопоставяйки се на призивите на ключови политически фигури във Вашингтон за доставяне на оръжия на Киев.

Същевременно тя отбиваше натиска на влиятелни бизнес лидери в Германия за възприемане на по-мек подход към Русия, която е ключов търговски партньор и доставчик на газ за Европа.

Преди срещата на върха Меркел каза, че иска „единен сигнал“ от Г-7 по въпроса с Русия. Посланието беше чуто – лидерите от Г-7 заплашиха Русия с по-строги санкции, ако кризата в Украйна продължи да се изостря.

„В Европейския съюз се чуват гласове, които изразяват съмнение дали санкциите са ефикасно средство“, каза сътрудникът на изследователския институт Германски фонд „Маршал“ Йорг Форбриг.

„Показаното от Г-7 единство очертава обща насока на Европейския съюз“, който трябва да реши дали да удължи изтичащите през юли санкции, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.