Израел и палестинците ще спечелят милиарди, ако сключат мир

Асошиейтед прес

Израелците и палестинците биха спечелили милиарди, ако сключат мир, а при други алтернативи и двете страни биха понесли стряскащи икономически загуби, особено при завръщане към насилието, сочи публикувано вчера ново изследване.

Американската изследователска организация с идеална цел Корпорация Ранд (RAND Corp.) е разговаряла с около 200 официални лица от региона и други страни в продължение на над две години, проучвайки цената на израелско-палестинския конфликт. Основният й извод е, че при сключване на мирно споразумение Израел ще спечели 120 милиарда долара за едно десетилетие. Палестинците пък биха спечелили 50 милиарда долара, което ще е увеличение на техния БВП на глава от населението с 36 процента, се казва в изследването.

Обратно, израелската икономика би загубила около 250 милиарда долара от пропуснати икономически ползи в случай на връщане към насилието, а при палестинците БВП на глава от населението би спаднал с до 46 процента.

Изводите са поредното потвърждение на отдавна изтъкваните аргументи, че и двете страни имат икономически интерес от мира.

„Надяваме се нашият анализ и инструментариум да помогнат на израелците, палестинците и международната общност да разберат по-ясно как се развиват сегашните тенденции и да осъзнаят цената и печалбите от алтернативи на настоящия разрушителен цикъл на действие, противодействие и бездействие“, каза С. Рос Антъни, съавтор на изследването и директор на Израелско-палестинската инициатива в Корпорацията Ранд.

Изследването е проучило пет различни сценария: решение с две държави, координирано едностранно изтегляне, некоординирано едностранно изтегляне, ненасилствена съпротива и въстание, съпроводено с насилие. Не е изненадващо, че икономическата полза за двете страни съществено спада при всяка следваща алтернатива в това изброяване.

Някои от елементите на сценария за съпротива без насилие вече се проявяват – палестинците предприемат действия за оказване на икономически и международен натиск над Израел. В изследването се установява, че при сегашните тенденции израелците може да загубят 80 милиарда долара, а палестинците – 12 милиарда. В сравнение с решението с две държави обаче загубите от сценария със съпротива без насилие стават още по-драстични: около 200 милиарда долара за израелците и 60 милиарда долара за палестинците.

В момента в региона има екипи на Ранд, които представят изводите си на израелски и палестински официални лица.

Изследването е било финансирано от независим дарител и организацията настоява, че не се застъпва за един или друг вариант, а единствено осигурява инструменти на лидерите да вземат добри решения.

Преди да стигнат до заключенията си, изследователите са разработили „калкулатор на цената на конфликта“, който взема предвид въпроси като бюджета за отбрана на Израел, търговските му отношения и колко би струвало преместването на заселниците на Западния бряг. За палестинците разходите включват потенциално унищожаване на имоти, свобода на придвижване и банкови наредби.

Палестинците искат Западният бряг и ивицата Газа да са част от бъдещата им държава, но многобройните кръгове на мирните преговори до момента не са постигнали успех.

„Решението за създаване на две държави определено дава най-добрите икономически резултати и за израелците, и за палестинците. След едно десетилетие средният израелец ще е увеличил дохода си с около 2200 долара, а палестинците с 1000 долара спрямо прогнозата ни при сегашните тенденции.

Това обаче води до само 5 процента увеличение за всеки израелец спрямо 36 процента за средния палестинец, което значи, че израелците имат далеч по-малка, а палестинците – далеч по-голяма икономическа мотивация да постигнат мир“, каза Чарлс Рис, съавтор на изследването, заемащ ръководен пост в Корпорация Ранд.

Говорителят на Ранд Джефри Хайдей каза, че копия от изследването са били пратени на официални лица от двете страни на конфликта, включително в канцеларията на израелския премиер и палестинското финансово министерство.

Израелските официални представители отказаха коментар, а палестински официални лица не бяха намерени за коментар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.