Талибаните вербуват афганистански деца за атентати, оргии и наркотърговия

Талибан. Снимка: афнюз

Според проучване на правозащитна мисия в няколко провинции на Афганистан – Херат, Парван, Баглан и Тахар, всеки четвърти работник в местните мини е непълнолетен. Шефът на групата Атаулла Ата настоя правителствотода вземе спешни мерки в защита на детските права.

Помощник-генералният секретар на ООН по правата на човека Иван Шимонович заяви наскоро след обиколка из Афганистан, че „мирните жители на страната имат нужда от допълнителни мерки за закрила“. „2014 г. бе ужасна за местното гражданско население и според данните за първото тримесечие на 2015 г. негативната тенденция се запазва“, съобщи той.

Служителят посети центрове за настаняване на непълнолетни афганистанци, включително готвени за атентатори. ООН съобщи за регистрирани миналата година в страната 97 случая с вербувани деца – всички момчета, някои едва осемгодишни. Повечето – 72, са използвани от въоръжени опозиционни групи като талибаните и групировката „Хакани“. Девет от тях са готвени за атентатори самоубийци.

Петнайсетгодишно момче се е жертвало за терористично нападение срещу полицейски началник в провинция Газни, отнело живота на трима полицаи и двама граждани, а 16 души са били ранени. Деца са били вербувани също за изработване и поставяне на самоделни взривни устройства, превръщани са били в сексуални роби.

Силовите структури в провинция Лагман са арестували 21 деца – някои седемгодишни, изпратени при талибаните в Пакистан за обучение като терористи самоубийци. Според афганистанските власти, децата са били освободени и върнати на семействата.

Двайсет и пет случая с вербувани и принуждавани деца обаче се приписват на афганистанските национални сили за сигурност – полицията и армията. Дванайсетгодишно момче например загинало, когато полицаи го накарали да огледа подозрителен предмет. При експлозия на бомба самоделка в провинция Кунар било ранено момче, използвано като носач от афганистанската войска.

Положителна тенденция бележи фактът, че групите за закрила на децата към наборните пунктове на полицията в Западен Афганистан са попречили на 135 момчета да се запишат доброволно.

Вицегубернаторът на провинция Газни Мухамад Али Ахмади съобщи за 11 момчета, задържани от местните служби за сигурност.

Маскирани като улични търговци, те изпълнявали поставена от талибаните задача – да заложат взривни устройства в ред квартали на град Газни.

Талибанското движение разпространи послание, според което бунтовниците са екзекутирали най-малко 10 отвлечени от тях момчета – включително две деца, обвинени, че шпионирали за афганистанските сили за сигурност, и подложени на мъчения, преди да умрат.

На 19 октомври полицаи от провинция Фарах са отвлекли четири момчета, обвинени от тях, че поставяли бомби като помагачи на бунтовниците, и са екзекутирали всичките наведнъж.

Афганистански училища, контролирани от талибаните, стават понякога центрове за вербовка и часовете на класния се използват за промиване на мозъци. Там обучават учениците да изпълняват заповеди безпрекословно, да зубрят Корана и десетки фатви, подбуждащи към убийства и кръвопролития.

Талибаните смятат така да си подсигурят трайно присъствие в региона; междувременно отправят заплахи към местни девически училища и други учебни заведения. Активисти на движението им в провинция Нангархар например изпратиха додевическо училище писмо със заплахи, че ще заливатс киселина онези, които посещават занятията. Талибани от провинция Забул отвърнаха на правителствените мерки срещу въоръжените им отряди, като принудиха 40 училища да затворят врати. Най-малко 13 учители са убити или ранени, а 8 – отвлечени от въоръжени опозиционни групировки.

По данни на просветното министерство около 115 000 деца са пострадали заради временното или окончателно затваряне на 539 училища в южните региони; десетки подобни случаи има на югоизток и на запад. Регистрирани са и най-малко 15 случая, в които афганистанските сили за сигурност са използвали училища за военни нужди, лишавайки децата от достъп до образование. При това са ги поставяли под заплаха от атаки на въоръжени банди.

В провинция Бадахшан примерно силите за сигурност затворили временно три училища и разположили на покривите им артилерийски оръдия. Правителството заяви, че е забранило на специалните служби да използват за бази училища и болници.

Деца са били лишавани от медицински грижи поради щети, нанасяни на медицински заведения, при поставяне на взривни устройства в поликлиники и болници, при нахлуване и плячкосване на здравни обекти. Най-малко 39 медицински служители са били убити, ранени, отвлечени или сплашвани.

С изключение на три инцидента, в които са замесени международни или афганистански сили за сигурност, за всички останали вероятно са отговорни бунтовници, включително талибаните. Лидерите на движението публично подкрепиха усилията за ваксиниране на населението срещу детски паралич, но в редица провинции местните групировки възпрепятстваха кампаниите.

Към 30 деца са били отвлечени при 17 потвърдени случая, 16 от които приписвани на талибаните и други въоръжени групировки от опозицията. Похитителите са подозирали децата в шпионаж в полза на правителствени или международни сили, друг път са правили опити да ги вербуват, да ги използват за сексуални гаври, понякога са целели да отмъстят на семействата им, работели за властите или симпатизирали на международните сили.

Както заяви шефът на службата за борба с наркотиците в провинция Кундуз Абдула Башир Муршаид, там живеят над 30 000 наркозависими. Мнозина са зарибени още от бебета, тъй като майките са им давали маково мляко, за да спят спокойно. Близо 300 000 деца от Кабул и други провинции пък са включени в схеми за незаконен трафик на наркотици.

Шамсуллах Ахмадзай от независимата комисия по правата на човека информира, че деца се използват за продажба на хашиш, хероин и други вещества. Малкият Хасан и брат му например останали преди години без баща и станали пласьори, за да изхранят семейството – всеки ден доставяли дрога на около 200 местни наркомани.

Отдавна се знае, че Афганистан е на челно място в света по отглеждане на наркотични растения и производство на дрога.

Страната обаче е и на трета позиция в търговията с деца. По данни на вътрешното министерство тези дни 15 деца от Афганистан на възраст от 9 до 15 години са били изтръгнати от ръцете на роботърговци в Пакистан. Задържаните се канели да ги препратят в Европа. Обикновено търговците на хора превръщат децата в сексуални играчки или ги продават като източник на донорски материал за трансплантация на органи.

Преди време специалният пратеник на НАТО в Афганистан Марк Седуил съобщи за детската редакция на Би Би Си: „Афганистанските градове приличат на мрежа от селца, където децата живеят може би по-безопасно, отколкото в Лондон или Ню Йорк. В Кабул и другите големи градове бомбите всъщност са много малко“.

Седуил увери, че повечето деца, включително там, където властват талибаните – например в Кандахар, водят нормален и безопасен живот. Съвсем друго обаче твърди директорът на сдружението „Спасете децата“ Джъстин Форсит, според когото това е най-малкото „невярно“.

„Афганистан е най-лошото място за деца на цялата планета – всяко четвърто дете там умира, преди да навърши пет години“, посочва Форсит. Той настоява, че миналата година е била „сред най-лошите за децата от края на 2001 г. насам“ – над хиляда от тях са станали жертва на военния конфликт.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.