Какво ще каже Путин на папата

Олга Ротенберг
Франс прес

Папа Франциск разговаря с руския президент Путин във Ватикана, ноември 2013 г. Снимка: сайт на руския президент

Руският президент Владимир Путин, изолиран на международната сцена, ще се опита да накара папа Франциск, с когото ще срещне утре във Ватикана за втори път, да го изслуша внимателно.

Путин ще използва повода с посещението на руския павилион на Експо Милано-2015, за да се отбие във Ватикана и да обсъди с аржентинския папа ситуацията в Украйна и Близкия изток, казват източници, близки до Светия престол.

Бидейки привърженик на модел, който е алтернативен на западния и до голяма степен се основава на консервативните ценности, който критикува например хомосексуалните бракове, Путин се надява, че ще намери в лицето на папата събеседник, който ще го изслуша в момент, когато всички западни столици му обръщат гръб.

През 2013 г. Путин вече успя да привлече вниманието на Франциск. Тогава папата написа писмо на Путин като председател на Г-20, за да призове за дипломатическо решение на сирийската криза и да се обяви срещу военна интервенция в Сирия. Това поведение удовлетвори лидера на Кремъл.

Путин иска да промени статута си на парий. Надява се, че това ще се получи чрез срещата с папата, казва Борис Фаликов от Центъра за изследване на религиите към Университета за хуманитарни науки в Москва.

„Но Путин си е направил зле сметката. Оттогава бе извършена анексията на Крим и нахлуването в Източна Украйна“, допълва експертът.

В Украйна повечето от бунтовниците са православни, свързани с Московската патриаршия. Те се сражават срещу други православни и срещу последователи на Украинската гръко-католическа църква, подчинена на Рим.

На 25 ноември 2013 г. руският държавен глава, който се представя като ревностен православен християнин, приятел на Руската православна църква, беше приет от новия папа. Оттогава сирийската гражданска война стана неконтролируема, а украинският конфликт изправи Ватикана и папата пред ново предизвикателство и това ограничи полето им за маневриране.

Светият престол и папата не престанаха да призовават украинците към помирение и преустановяване на войната между „братята“ християни.

Но Ватикана продължава да е много предпазлив по отношение на тази криза. Папата е остро критикуван в Киев от католиците униати заради това, че не осъжда директно руската политика в Украйна.

За Светия престол обаче е важен и диалогът, който от десетилетия се води между Ватикана и патриаршията на Руската православна църква, най-важният клон на православието.

Двете църкви направиха достатъчно крачки една към друга, за да се обмисли визита на папа Франциск в Москва. Подобно пътуване би било историческо събитие, защото нито един папа не е посещавал Русия от разделението на Църквата на Източна и Западна през 1054 г.

Заради кризата в Украйна този диалог бе прекъснат и православните изразиха недоволството си от католиците чрез различни жестове. Патриархът на Русия Кирил например реши да не приема поканата за участие в Световните дни на младежта през 2016 г., организирани в Краков, в силно католическата Полша, която е твърд поддръжник на Киев.

Путин може да изтъкне пред папата, че Русия, подкрепяйки режими като този на Башар Асад, който винаги е защитавал християните, остава вярна на традиционната си още от 19-и век роля – на закрилник на християните от Изтока, било то католици или православни.

Според ватиканиста Джузепе Рускони от консервативния сайт „Росопорпора“ има „сходство в становищата на Русия и Ватикана по въпроса за защитата на неоспоримите ценности“, като например отказа от легализиране на еднополовите бракове. Руската църква не престава да критикува „упадъка“ на Запада.

Светият престол може да намери съюзник в лицето на Русия и за дългогодишния си опит да се сближи с Китай, смятат някои наблюдатели на Ватикана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.