Гърция заслужава по-добра съдба, г-н Ципрас

Ципрас и Меркел. Снимка: АП/БТА

Както личи по всичко, Гърция се намира под неистов натиск и е в тежко състояние, тъй като времето я притиска, пари няма, а над страната е надвиснала заплаха за излизане от спасителната програма, ако не бъде постигнато споразумение до края на юни.

Ако след юни няма споразумение, Гърция ще увисне без пари, незащитена от Европа и без възможност за излизане на пазарите. В момента срещу нея са изправени всички европейски и международни сили.

В най-критичния момент на преговорите Гърция остана без съюзници и без възможности. Всички, които съчувстваха на Гърция заради нейния проблем, са обърнали гръб на страната.

Това вече не са само Меркел и Шойбле. И Юнкер не иска да има контакти и разговори с гърците. Френският финансов министър заяви почти безразличен, че даже ипоследните фактори, смятани за опори на гръцкото правителство в Европейската централна банка, са обезсърчени от поведението на управляващите в Атина и бързат да предупредят, че „Гърция има на разположение още няколко часа“. Те дори са убедени, че „евентуален Грексит /напускане на еврозоната/ не би създал проблем на валутния съюз“.

Дори американският президент Барак Обама, за който до неотдавна се предполагаше, че е оказвал натиск, сега призовава премиера Алексис Ципрас да приеме реформите и да стигне до споразумение с партньорите и кредиторите. Изглежда, че Гърция остава сама в най-критичния за нея момент.

В интерес на истината трябва да се каже, че идеята преговорите да бъдат удължени до края на юни не бе най-добрата. Когато искаш пари, а времето свършва, по принуда се оказваш в най-трудна ситуация. Методът на договаряне, това продължително забавяне на целия преговорен процес, в крайна сметка не даде резултат.

Все пак обаче дори в последния час правителството е длъжно да изчерпи всички възможности за намиране на решение и за постигане на споразумение, макар то да се свежда до продължаване на текущата спасителна програма, така че да се предотврати пълното излагане на страната пред невиждани рискове, като принудително излизане от еврозоната, налагане на ограничения върху движението на капиталите и почти със сигурност появата на социални безредици.

Отговорността на Ципрас е голяма. Ако Гърция остане извън спасителната програма, тя ще загуби транша от 7,2 млрд. евро, 11 млрд. евро от Фонда за финансова стабилност и наред с това и връзката си с Европа и международната икономическа система.

Какво ще последва от това, никой не може да предвиди с точност. Сигурното е, че в този случай на свобода ще излязат всички демони на Гърция, и разбира се, всички нейни врагове, Този вариант на пълна несигурност не се харесва на Гърция, нито пък страната заслужава това, г-н Ципрас.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.