Швейцарският франк засенчва йената на фона на гръцката криза

Швейцарският франк се оказва големият печеливш от дълговите проблеми на Гърция. Той измества японската йена като най-предпочитана от инвеститорите сигурна валута, въпреки че Швейцария предлага най-ниските лихви в света.

Мениджърите на инвестиционни фондове през последните седмици увеличиха вложенията си в швейцарски франкове. Те са привлечени от излишъка по текущата сметка на алпийската страна и от спада на потребителските цени на годишна основа, което означава, че инвеститорите все пак могат да извлекат печалба дори при референтна лихва от минус 0,75 %.

Франкът и йената традиционно са предпочитани в периоди на пазарни сътресения или икономическа несигурност. Обикновено по-голямо търсене има за йената, тъй като японската валута е по-ликвидна. Данни на швейцарската банка UBS обаче сочат, че през последните три седмици франкът се е очертал като най-предпочитаната сред водещите валути в света.

„Няма съмнение, че (в съревнованието – бел. прев.) между йената и швейцарския франк, йената загуби“, казва Нилс Кристенсен, стратег по валутните курсове в Nordea.

Тази седмица франкът достигна най-високия си курс спрямо йената от края на януари – няколко дни, след като на 15 януари Швейцарската национална банка внезапно се отказа от минималния курс от 1,20 франка за евро, което доведе до рязко поскъпване на швейцарската валута.

Финансовата институция наложи и отрицателна лихва, за да попречи на притока на капитали. Лихвата от минус 0,75 % е най-ниската лихва в света, въпреки че малко по-късно Дания също понижи водещата си лихва до това равнище.

Негативната лихва обаче даде слаб резултат в опитите за възпиране на инвеститорите, особено на онези, които търсят сигурност. Според най-новите данни на Швейцарската национална банка продължава да се отчита високо ниво на инвестиционните портфейли и връщане на големи швейцарски инвеститори в родината.

Поскъпването на швейцарския франк, отчитано напоследък, съвпада с продължителна слабост на йената.

Спекулантите, компаниите за управление на активи и дългосрочните суверенни фондове през последните няколко месеца продаваха йени заради опасенията, че японската централна банка може да прибегне до допълнително либерализиране на паричната политика, за да стимулира инфлацията.

През последните три месеца доларът пък поскъпна с 3,5 % спрямо йената. Това отразява очакванията Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да затегне паричната си политика, поради което щатската валута загуби над 5 % от стойността си спрямо швейцарския франк.

По подобен начин еврото поскъпна с 6,5 % спрямо йената, но поевтиня с около 2,3 % спрямо франка.

Швейцария става още по-силна Най-новите данни на Комисията за търговия със суровинни фючърси (Commodity Futures Trading Commission)* показват, че спекулантите залагат на спад на йената, като същевременно остават благосклонни спрямо франка. На пазара за деривати действат инструменти, отчитащи търсенето на опции, чиито държатели залагат на поевтиняване или поскъпване на валутите.

Тези инструменти показват трайно наклоняване на везните в полза на залозите за слабост на еврото спрямо франка. Покупките на франкове напоследък, зад които стоят предимно компаниите за управление на активи, отразяват опасенията, свързани с Гърция, и угасващия оптимизъм, че световният растеж се ускорява, а рискът от дефлация намалява, посочва валутният стратег на швейцарската банка UBS Джофри Ю.

Според Дейвид Блум, ръководител на отдела за валутни стратегии в британската банка HSBC, швейцарският франк дори може да достигне паритет спрямо еврото предвид курса от около 1,04 франка за евро в момента.

„Имаме съмнения, че курсът евро – швейцарски франк ще бъде тласнат трайно нагоре, ако Гърция постигне споразумение с кредиторите си. Всъщност пазарът на опции дава сигнали за по-големия страхов фактор, че курсът евро – швейцарски франк може рязко да се понижи при сценария „Грекзит“ (излизане на Гърция от еврозоната)“, посочва той.

Тези, които залагат срещу швейцарския франк, ще трябва да се борят с големи инвеститори от Швейцария, които трайно връщат капитали в страната, отбелязва Блум.

„Устойчивият излишък по текущата сметка на Швейцария води до трайно търсене на швейцарски франкове, особено предвид слабите перспективи за световния растеж“, допълва експертът. /Превод от английски: Елена Савова/ *Независима правителствена агенция в САЩ, създадена през 1974 година със задачата да регулира пазарите на фючърси и опции – бел. прев.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.