Кюрдите в Турция се надяват, че успехът на изборите ще донесе мир

Франс прес

Селяхаттин Демирташ. Снимка: от тв екрана

Кюрдите в Турция се надяват, че успехът, постигнат от прокюрдската партия на парламентарните избори, и засилването на позицията им в парламента, ще доведе до подновяване на преговорите за мир с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Демократичната партия на народите /ДПН/, която е големият победител в изборите от неделя, постигна исторически резултат от 13,1 процента и си осигури 80 от 550 места в парламента.

ДПН и нейният лидер Селяхаттин Демирташ искат отсега нататък да се възползват от новата си силна позиция, за да дадат тласък за мирно споразумение, слагащо край на въоръжената борба на ПКК срещу Анкара, отнела живота на повече от 40 000 души от 1984 г. насам. Те настояват също за повече автономия и права за кюрдите.

„Резултатите от изборите показаха, че никой не може да взима решение за кюрдите без да се допита до самите кюрди“, заяви през АФП отговорен представител на ДПН в Диарбекир /Югоизточна Турция/, който пожела анонимност.

Откакто застана начело на управлението на страната през 2003 г., сегашният ислямо-консервативен президент Реджеп Тайип Ердоган превърна намирането на решение на кюрдския конфликт в един от своите приоритети.

След като предостави на кюрдската общност в Турция /20 процента от населението/ невиждани дотогава права, специално в областта на използването на езика, той започна през есента на 2012 г. мирни преговори с намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан.

ПКК обяви от март 2013 г. примирие, което горе-долу се спазва, но националистическите реакции, подхранвани в средите на властта, както и на опозицията, от кампанията за парламентарните избори, грубо прекъснаха преговорите през пролетта.

Въпреки всичко редица наблюдатели остават оптимисти за перспективата за подновяване на мирния процес.

„Присъствието на ДПН в парламента би трябвало да предпази кюрдския въпрос от прибягване до оръжие“, прогнозира Вахап Джьошкюн, преподавател в университета Диджле в Диарбекир.

„Ние говорим за една партия, която получи гласове не само от района с преобладаващо кюрдско население, но от цяла Турция“, допълва той.

В разгара на кампанията за парламентарните избори Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу осъдиха връзките между прокюрдската партия и ПКК, разглеждана като „терористична организация“ от Анкара.

Депутатите от Демократичната партия на народите категорично опровергаха твърденията, че се „официална витрина“ на ПКК.

„Няма връзка между ДПН и ПКК, но е вярно, че много от нашите избиратели имат симпатии към ПКК, доколкото членове на техните семейства се сражават в нейните редици или са били жертви на конфликта“, казва Зия Пир, един от новите депутати на партията.

Една от неговите колежки, Нурсел Айдоган, подчертава, че ПКК, както и нейният исторически лидер, трябва да бъдат приети като пълноправни партньори. „Никой в Турция не желае връщане към хаос и убити. Мирът не може да бъде жертван заради политически конфликти“, смята тя.

Макар че се класира на първо място, ПСР претърпя в неделя историческо поражение и загуби абсолютното мнозинство, което имаше в парламента от 13 години насам, като това я принуждава да състави коалиционно правителство.

Сред възможните сценарии се очертава този за съюз между управляващата партия и крайните националисти от Партията на националистическото действие /ПНД, дясна/, чийто лидер Девлет Бахчели категорично изключи всякакви преговори с Йоджалан.

Основателят на ПКК излежава доживотна присъда затвор на остров Имралъ /Северозападна Турция/.

„Всички тези, които биха се изкушили да политизират въпроса с войнствени разсъждения, трябва да знаят, че ще доведат Турция до катастрофа“, предупреждава Тахир Елчи, председател на адвокатската колегия в Диарбекир.

От идването си на власт ПСР се ползваше от подкрепата на голяма част от кюрдската общност, съблазнена от обещанията за мир и някои мерки, дори символични, предприети от Ердоган в тяхна полза.

Но разочаровани от това, че президентът отказа да отиде по-далеч, те явно бойкотираха ПСР в неделя и предпочетоха пред нея ДПН. В окръг Диарбекир кюрдската партия постигна резултат от 78 процента на фона на едва 15 процента за ПСР, чийто резултат бе двойно по-малък в сравнение с парламентарните избори през 2011 г.

„Ние ще трябва да вземем под внимание това послание“, призна окръжният председател на управляващата партия в Диарбекир Мухамед Акар.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.