Виктор Орбан подема кампания срещу имиграцията

Франс прес

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Официални афиши, които призовават чужденците да не „взимат работата на унгарците“, общонародно допитване, свързващо имиграцията и тероризма: унгарският консервативен премиер Виктор Орбан минава в офанзива, за да превърне отхвърлянето на мигрантите в отличителна черта на политиката си.

Броят на бежанците, влезли в Унгария, скочи от 2000 през 2012 г. на 43 000 през 2014 г., като превърна тази централноевропейска страна в страната членка на ЕС, след Швеция, която е приела най-голям брой бежанци, като се вземе предвид броя на населението й.

Търсещите убежище идват от Косово, Сирия, Афганистан и Ирак. Повечето от тях искат да продължат пътуването си към съседна Австрия или към Германия. Така че съотношението на чужденци в страната си остава ниско, около 1,5 процента.

Но според допитване на института Тарки, направено през април, ксенофобията в страната е по-висока от когато и да е било през последните 14 години. А крайнодясната партия Йоббик „следва по петите“ партията Фидес на Орбан в допитванията до общественото мнение.

Унгарският премиер, който се представя като защитник на „европейската цивилизация“, реагира чрез анкета, изпратена на 8 милиона унгарски избиратели, приканени да отговарят на въпроси, определени от ЕС като „злонамерени и неверни“.

Върховният комисариат за бежанците към ООН,също каза, че е шокиран от въпросника.

Един от въпросите е формулиран така: „Някои хора мислят, че лошото управление на проблема с имиграцията от страна на Брюксел и разпространението на тероризма са свързани. Съгласни ли сте с това?“ Два от трите възможни отговора на този въпрос са равносилни на „да“.

Афиши бяха разлепени в последните дни в Будапеща в рамките на кампанията. „Ако идвате в Унгария, не може да взимате работата на унгарците“, се чете на един от тях. Или „Ако идвате в Унгария, трябва да уважавате нашата култура“, прокламира друг.

Около 400 000 души отговориха на въпросника досега, според правителствения говорител Золтан Ковач.

„Допитването отразява философския подход към проблема, възприет от правителството“, посочва Ковач. „Никога не сме отричали, че е ставало дума за политически въпросник. Очевидно съдържанието му е различно от това, което мнозина в Брюксел са очаквали“, добави той.

Полемиките с „Брюксел“ са постоянна величина за правителството на Орбан, откакто той дойде на власт през 2010 г.

Европейската комисия и Европейският парламент редовно твърдят, че унгарските реформи – на медиите, на конституцията, на съдебната система – противоречат на ценностите на ЕС.

Най-скорошната размяна на остри реплики стана през пролетта, когато Виктор Орбан поиска започването на дебат за връщането на смъртното наказание.

По въпроса за миграцията Унгария досега правеше ясна разлика между икономическите мигранти и политическите бежанци, съгласявайки се да приеме тези от втората категория.

Но в неделя ФИДЕС разкри, че работи по законопроект, забраняващ на бежанците, които са преминали през страни, смятани за сигурни като Гърция и Сърбия, да искат статут на политически бежанци в Унгария.

В бежанския център в Бичке, на 40 километра от Будапеща, Мохамед очаква решение за статута си. Този сомалиец казва, че не може да разбере каква е връзката между тероризма и имиграцията във въпросника на правителството. „Повечето хора тук, аз включително, бягаме от тероризма или от гражданската война в нашите страни“, допълва той.

На главната улица в града жител, пожелал да запази анонимност, одобрява допитването. Според него „много мюсюлмани идват в Унгария и дори умерените могат да бъдат повлияни от екстремисти“.

Дебатът обаче се ожесточава в страната. Унгарският Хелсинкски комитет, неправителствена организация за защита на човешките права, препоръча на унгарците да изпратят плика с въпросника празен в знак на протест. А по време на демонстрация в Будапеща срещу „ксенофобията, финансирана с държавни средства“ стотици въпросници бяха сгънати във формата на корабче – символ в памет на мигрантите, удавили се в Средиземно море на път за Европа.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.