„Здравей, диктаторе“: ЕС се мъчи да обуздае унгарския премиер Орбан

Ройтерс

Владимир Путин и Виктор Орбан. Снимка: официален сайт

Унгарският министър-председател Виктор Орбан го прие като шега, но неговите поддръжници у дома бяха вбесени, когато миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер го поздрави на всеослушание с думите „здравей, диктаторе“ пред камерите на световните медии.

Този поздрав в разрез с общоприетите норми, отправен на среща на върха с източните партньори на Европейския съюз в Рига на 22 май, беше един от онези редки моменти, при които обратната страна на политиката изплува на повърхността. Шегата настрана, но властите в ЕС не постигат особен резултат в обуздаването на стремежа на консервативния националист Орбан да затегне хватката си върху централноевропейската държава.

„Орбан е в списъка на тези, които Юнкер държи под око“, казва сътрудник на ръководителя на изпълнителната институция на ЕС, която отговаря за спазването на договорите на общността, включително гражданските права.

Орбан, който възприема „нелиберална демокрация“, до голяма степен обаче надхитря усилията за ограничаване на действията му за промени в съдебната система, защитата на данните, медиите и неправителствените организации, казват официални представители на ЕС и Унгария.

Той използва парламентарното си мнозинство от две трети, за да прокара нова конституция, пренебрегвайки предупрежденията на колеги от ЕС да не използва правомощията на своето свръхмнозинство.

Той се наслаждава на противопоставянето със своите критици в Европейския парламент, възползвайки се от възможността за обсъждане на ситуацията в Унгария, за да изтъкне своите икономически успехи, широки изборни правомощия и презрение към миграционните политики на ЕС.

Вивиан Рединг, която до миналата година като европейски комисар за правосъдието оглавяваше правните действия срещу правителството на Орбан, е откровена за това, което е постигнала нейната дейност.

„Аз предотвратих по-лошото“, каза Рединг в интервю. „Това не доведе до значителна промяна на националистическия курс на унгарския министър-председател, но поне го спря да не унищожава независимостта на съдилищата и независимата институция за данните“, заяви тя.

Унгарското правителство отхвърля обвиненията, че предприема авторитарни стъпки, като казва, че неговото парламентарно мнозинство и народна подкрепа са му позволили да направи конституционни промени.

„Унгария може да бъде смятана за най-сериозно проверяваната от рентгена на конституционността държава членка на Европейския съюз“, заяви Орбан пред евродепутатите.

Фактът, че неговата управляваща партия ФИДЕС е член на Европейската народна партия (ЕНП), която е най-голямата десноцентристка група в Европейския парламент, предпазва Орбан от по-строго порицание заради предполагаеми нарушения на правата.

„Именно политическите партии винаги помагаха на министър-председателите, срещу които действах – социалистите с (румънския министър-председател Виктор) Понта, а ЕНП, когато действах срещу Унгария“, каза Рединг, която сега е депутат от ЕНП. Тя заяви, че в ЕНП има неофициално обсъждане за временно прекратяване на членството на ФИДЕС или изключването й, но няма действия.

Сътрудникът на Юнкер каза, че членството на ФИДЕС в ЕНП дава на лидери като германската канцлерка Ангела Меркел лост за упражняване на неофициален натиск и за задържане на Орбан извън обятията на руския президент Владимир Путин, с когото той има приятелски връзки.

Рединг спечели две дела срещу Унгария в Съда на Европейския съюз за въведеното масово пенсиониране на съдиите на 62 години и освобождаването от длъжност на независимия надзорник за защита на данните. Но съдиите и контролният орган не бяха възстановени на служба, а Рединг трябваше да използва правилата за възрастова дискриминация, защото по онова време ЕС нямаше правна основа за санкциониране на държава членка във връзка с независимостта на съдебната система.

Възраженията на Брюксел накараха Будапеща да промени други законодателни актове, включително части от медийния закон, който според критици нарушава свободата на медиите.

Правозащитници оказват натиск върху комисията да предприеме по-сериозни действия, като задейства създадената по времето на Рединг Рамка за защита на основните права, което би включвало проверка на гражданските права в Унгария, структуриран диалог с Будапеща и евентуално отправяне на препоръки от ЕС.

Изпълняващият длъжността директор на поделението на „Амнести интернешънъл“ за Европейския съюз Айвърна Макгауън обвини Брюксел, че прави твърде малко, действа твърде късно и възприема технократски подход.

„Защо те не се позоват на член 7 от договора, който позволява да бъдат предприети санкции в случай на нарушения на основни права?“, попита Макгауън в интервю, като отбеляза, че ЕС се отнася по-строго към трети страни, отколкото към своите.

Рединг каза, че член 7, който може да доведе до временно спиране на правата за гласуване на дадена държава от Европейския съюз, е „ядрена възможност“. Тя също така настоя, че ЕС има нужда от силни правни аргументи, преди да започне наказателно преследване за правонарушения срещу държава членка.

Над правителствата от Европейския съюз тегне прецедентът с оглавения от Франция бойкот на двустранните контакти на високо равнище с Австрия през 2000 г., след като крайнодясната Австрийска партия на свободата на покойния Йорг Хайдер се включи в управляващата коалиция.

Този рязък ход имаше обратен ефект, като засили обществената подкрепа за Хайдер, и беше изоставен, след като експертна комисия докладва, че правителството не е предприело никакви действия, които противоречат на европейските ценности.

Критиците на Орбан в ЕС мислеха, че най-накрая са намерили въпрос, по който да го хванат на тясно, когато миналия месец той призова за ново обсъждане на смъртното наказание, премахнато съгласно уставите на ЕС и Съвета на Европа. Унгарският премиер обаче бързо увери председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, че няма намерение да го възстановява.

Сега деликатната задача да се опита да обуздае Унгария се пада на заместник-председателя на комисията, холандския социалист Франс Тимерманс, който през 2013 г. беше един от четиримата външни министри, които подписаха писмо, призоваващо за по-ефективен механизъм за защита на основополагащите ценности, включително спиране на финансирането от ЕС.

Тимерманс каза на Орбан в Европейския парламент: „Не можете да използвате изборна победа или икономически успех като основание да кажете, че ние после не трябва да съблюдаваме върховенството на закона.“ Активисти казват, че кандидат-автократи в съседни държави наблюдават какво е отношението към Унгария. Според експерти обаче инструментите на ЕС да влияе върху поведението на страните членки продължават да са слаби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.