„Лява платформа“ в СИРИЗА затруднява компромиса с кредиторите

Те искат Гърция никога да не отстъпи пред международните кредитори, опитващи се да я превърнат в „колония“ и миналия месец почти прокараха резолюция в комисия на управляващата партия, настоявайки Атина да не изплаща заема си към Международния валутен фонд.

С колоритните си характери и също толкова колоритна реторика крайнолявата фракция на партията СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас се включи в драмата около окончателното решаване на въпроса с международните кредитори.

През няколкото дни, оставащи за постигане на споразумение, което да предотврати фалита, ще се види дали фракцията от университетски преподаватели, синдикалисти и бивши комунисти, нарекла се „Лява платформа“, ще увеличи трудностите пред постигане на споразумение. От СИРИЗА казват, че каквито и твърдения да има, ако Ципрас постигне споразумение с кредиторите, лявата фракция в края на краищата ще го подкрепи, за да избегне падането от власт на първото радикално ляво правителство в Гърция. Мнозина политически анализатори изглежда са на същото мнение.

Но с готовността си да говорят открито за бъдещето на Гърция извън еврозоната и съпротивлявайки се срещу отстъпки пред международните кредитори, крайно левите затрудняват още повече Ципрас в постигането на компромис по „червените линии“, блокиращи досега постигането на споразумение.

„Еврото не е култ за нас, не поставяме еврото над всичко. Еврото е провалена валута“, казва Костас Лапавицас, който е изоставил кариерата си на университетски икономически преподавател във Великобритания, за да се присъедини към парламента на Гърция след победата на СИРИЗА тази година.

„Ако отново се върнем към това, което ставаше през последните пет години, то това ще бъде краят на Гърция. Не можем да приемем предложенията на кредиторите“, казва Лапавицас, който работи тясно с „Лява платформа“. „Най-добре за Гърция е да ги откаже и да продължи по свой собствен път“.

Разполагайки с 20-30 депутати – без да има официален списък на членове, от общо 149-те, които има СИРИЗА, „Лява платформа“ в рамките на партията е най-влиятелната група от несъгласни с проевропейската и умерена линия, която следва Ципрас. Това предполага, че те биха разцепили партията макар никой от тях открито да не казва, че те ще гласуват срещу споразумение.

54-годишният автор за книги за валутна теория и специалист по Япония Лапавицас отрича описанието като „наивни хора, крещящи лозунги“ за тези членове на СИРИЗА, които споделят мнението му. Той казва, че е напуснал работата си като преподавател в лондонския университет за източни и африкански науки, за да помогне на Гърция в труден момент. „Ние не сме това, което си представят хората – диви и луди левичари“.

Лидер на фракцията е 63-годишният Панайотис Лафазанис, бивш комунист, който от януари насам вече три пъти посети Русия, за да даде тласък на отношенията с Москва. Математик по образование, Лафазанис придобива политически опит като член на Комунистическата партия докато е студент и участва в съпротивата срещу военната хунта през 70-те години. Назначен от Ципрас за министър на енергетиката, той бързо показа независимия си характер и поиска развалянето на две продажби на активи в енергийния сектор дни, след като Гърция обеща на кредиторите си, че няма да предприема едностранни ходове и така открито се противопостави на линията, начертана от министър-председателя.

Лафазанис беше казвал, че излизането на Гърция от еврозоната не е табу. В интервю за вестник „Вима“ по-рано тази седмица Лафазанис обвини кредиторите на Гърция, че използват „лицемерни тактики, които историята на колониализма е създала“.

„Това, което те искат, е да смажат държавата социално и да унижат правителството“, казва той. „Не смятам, че има много възможности за положително споразумение между правителството на СИРИЗА и кредиторите. Те по-скоро искат от нас да се предадем“.

Един от близките до него депутати е Димитрис Стратулис, бивш синдикалист, а сега втори министър за социалните осигуровки. Той е един от най-яростните противници на намаляването на пенсиите, както искат кредиторите, казвайки че „те искат да унищожат всяка съпротива от страна на левицата срещу тяхната политика на никога несвършващи мерки за икономии в Европа“.

Другите свързани с фракцията са Статис Леуцакос, бивш комунист, активен в политиката на местното управление, и Танасис Петракос, един от парламентарните говорители на СИРИЗА.

Двадесет и двама депутати от СИРИЗА, включително и няколко от „Лява платформа“, тази седмица поискаха от Ципрас да възстанови колективните трудови договори и да отмени промените в пенсионната реформа – две условия, на които сериозно се противопоставят кредиторите на Гърция.

Според мнението на много анализатори, което засега не е тествано, крайно лявата фракция – въпреки пламенната си риторика, няма да се противопостави на Ципрас и да гласува срещу споразумение с кредиторите. От СИРИЗА казват, че партията позволява на членовете си свободно да изразяват мнението си, но очакват те да гласуват в съответствие с партийната линия. Ако те не са съгласни с това, от тях се очаква да напуснат местата си в парламента и да оставят партията да определи заместниците им.

„Не вярвам, че тези, които викат, ще направят проблем на Ципрас“, казва Джон Лулис, политически анализатор. „Те няма да посмеят да се конфронтират с него открито и да създадат по-голяма криза, въпреки че си мърморят. Ако те стигнат твърде далеч, то той е този, който държи картите“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.