Лов на имигранти във Франция

Френският президент Никола Саркози разчита на полицията, за да изпълни предизборното си обещание и да депортира до края на годината 25 000 нелегални имигранти. Снимка: Ройтерс

Русначе получи травма на главата, след като скочи през прозорец, за да се изплъзне от полицията. Северноафриканец не успя да се задържи на перваза на прозорец и си счупи крак, за да избяга от полицаите. Китайка лежи в кома след скок от прозорец по време на полицейска проверка… Франция се стреми да постигне целта си и да депортира 25 000 нелегални имигранти до края на годината. Квотата е определена от президента Никола Саркози, но напрежението се засилва. А полицейската кампания взема жертви.

Според критиците ловът на имигранти заплашва моралните ценности, които са в основата на социалния живот на държавата, гордееща се с това, че е люлка на човешките права и земя, призвана да дава убежище. До края на годината остават три месеца, а полицията е заловила 11 800 имигранти, по-малко от половината от планираното. Затова Саркози заповяда на екипа за ред и законност да ускори темповете на работа.

„Искам бройка, казал президентът на Брис Ортфьо – министърът, отговорен за операцията. Обещах го по време на предизборната кампания. Французите очакват (действия) по този въпрос.“

Ортфьо е начело на министерството на имиграцията, интеграцията, националната идентичност и съвместното развитие, което звучи, сякаш го е измислил Оруел. Саркози създаде министерството, след като пое поста си през май. Президентът, който, докато служеше в министерството на вътрешните работи, изграждаше имидж на непреклонен борец срещу престъпността, превърна контрола над имиграцията в свой основен приоритет. Той казва, че Франция има нужда от нов имигрант – „подбран, а не търпян“. На 12 септември Ортфьо призова префекти от 19 региона с ниска успеваемост в експулсирането на „среща за мобилизация“.

Правителството на Саркози се старае да прокара по-строго имиграционно законодателство. В четвъртък долната камара на парламента прие законопроект, който ще позволи на консулските служители да изискват ДНК проби от имигранти, които искат да се съберат с роднини във Франция. Мярката не одобряват дори някои министри от кабинета. Според критиците тя е предателство към ценностите на хуманизма във Франция. ДНК тестовете ще бъдат доброволни. Поддръжниците им казват, че тестването, което ще се прилага пробно до 2010 година, ще ускори обработката на визите и ще даде възможност на имигрантите да направят по-убедителни аргументите си при кандидатстване за гражданство.

Ако Франция приеме новия законопроект за имигрантите, консулските служби ще изискват ДНК проби, за да могат желаещите да се съберат със семействата. Много хора твърдят, че тази мярка е предателство към ценностите на хуманността в страната. Снимка: Ройтерс

В четвъртък Саркози заяви, че Франция не би трябвало да се ограничи с този нов закон. Той предлага квоти за имиграцията по региони и по професии. „Искам всяка година да установяваме с дебат в парламента квота с таван за броя на чужденците, които приемаме в държавата.“

Приемането на България и Румъния в Европейския съюз през януари поставя необичаен проблем, защото гражданите на двете държави, които представляваха голям дял от имигрантите във Франция, вече не могат да бъдат арестувани заради факта, че се намират във Франция.

За броя на нелегалните имигранти в страната няма точни данни. Според министерството на имиграцията, те са между 200 и 400 хиляди, а много от тях са от бившите колонии в Африка. В сравнение с Франция южноевропейските страни като Италия или Испания са изправени пред по-големи проблеми с нелегалните имигранти, но никоя от тях не си е поставила за цел да ги изгони.

Ако в Италия бъдат заловени нелегални имигранти, достигнали брега с лодка или при рутинна пътна проверка, получават заповед за експулсиране. Според нея в 15-дневен срок те трябва да напуснат страната. Действия за изпълнение на заповедта обаче следват рядко.

Първият законодателен акт на новия парламент, избран през ноември 2006 година в Холандия, беше да спре депортациите, пуснати в ход с решение на предишния парламент. Новите кандидати за политическо убежище и незаконните имигранти се настаняват в лагери, докато се разгледат случаите им. За да могат да останат в страната, законните имигранти трябва да преминат езикови тестове и да влязат в групи за разясняване на националните ценности.

Дори Ирландия, която има най-либералната имиграционна политика от страните в Европа, редовно осигурява чартърни полети, с които връща незаконните емигранти, най-често нигерийци, обратно в родината им.

Саркози иска да премоделира имигрантската общност на Франция. В началото на октомври законопроектът за имиграцията ще бъде гледан на второ четене. Той трябва да осигури гаранции, че имигрантите, които се присъединяват към семействата си, говорят френски и осъзнават френските ценности. За това ще се използват тестове.

Съпротива срещу антиимиграционната кампания се надига сред правозащитните организации, опозиционните политици от левицата, а дори и полицията. Организацията „Мрежа образование без граници“ („Reseau Education Sans Frontieres“), която се противопоставя на политиката на експулсиране, събра десетки протестиращи в Париж, за да защитят нелегалните имигранти срещу действията на полицията. Трите наранявания на чужденци през последните три месеца също станаха причина за активизиране на критиците.

12-годишното русначе, опитало се да избяга с баща си, незаконен имигрант в град Амиен, Северна Франция, от началото на август лежи в болница със сериозна травма на главата. Северноафриканецът в град Русийон, Южна Франция, има двойна фрактура на крака. Китайката паднала от апартамент в Париж в четвъртък, когато в сградата се появила полиция, разследваща жалба за кражба.

„В кварталите се образуват групи,“ казва Пиер Уилем от полицейския синдикат UNSA Police. „Реакциите стават все по-бурни.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.