Румънски министър за работещите в чужбина: „Децата им стават безделници, а жените им – уличници“

Нова политическа жертва на румънците от диаспората: Йоан Рус

Жоан Рус. Снимка: от тв екрана

В контекста на дискусия за пазара на труда в Румъния Йоан Рус, министърът на транспорта, дълбоко обиди румънците, отишли да работят в чужбина. „Румъния има три милиона души, да кажем, от активната работна сила, които в момента са на Запад.

От тях около един милион са строители, арматуристи и т.н. Работят по строежи и магистрали в Европа. Получават може би по 1500 евро заплата. Казвам го съвсем директно. Заради тези пари децата им стават безделници, а жените им – уличници. За 700 евро половината от тях ще си дойдат у дома“, заяви в сряда вечерта в телевизионно предаване Йоан Рус.

Водещият на предаването се опита поне малко да смекчи изказването. „Това е фигуративно определение“, каза водещият. „Да, фигуративно“, отговори кратко министърът. Думите на Йоан Рус, макар да са недопустими за министерско изказване, за момент останаха незабелязани на фона на съсредоточеното върху казуса с премиера Виктор Понта обществено внимание.
Но журналистът Ливиу Йолу публикува в блога си изявлението на министър Рус, а новината бе разпространена незабавно и в социалните мрежи. След няколко часа, през които множество „безделници“ отговориха на Йоан Рус, министерството на транспорта разпрати прессъобщение, чрез което се опита да измие срама от политика.

„Чрез изказването си, което г-н Йоан Рус направи, той желаеше да обърне внимание на тежкото положение в Румъния днес. Освен това министър Рус посочи още в телевизионното предаване, че използваната формулировка е „фигуративна“, пишеше в прессъобщението, което на места прикриваше истината.

Не Йоан Рус каза по своя инициатива, че използвана формулировка е „фигуративна“, а водещият на предаването произнесе тези думи, с които министърът само се съгласи. В прессъобщението обаче си ги присвои.

„Господин министърът се извинява, ако избраната формулировка е обидила някого, но намерението му е било да сигнализира за тежкото положение, с което се сблъскват редица румънски семейства, без да ги обижда, а дори им съчувства“, е посочено още в съобщението. По-късно Йоан Рус бе интервюиран по телефона от телевизия Антена 3, където беше попитан директно „кои са уличниците и кои са безделниците“, които е имал предвид.

„Едни от тези, които са останали у дома и които виждаме и по телевизора в драматични ситуации“, отговори министърът.

След като завърши интервюто, той отиде в правителството, за да разговаря с премиера Виктор Понта. Двамата говориха около половин час, а след това Виктор Понта съобщи чрез Фейсбук, че Йоан Рус е подал оставка. „Съжалявам за ситуацията, създала се след изявлението на Йоан Рус! Той пое отговорността си и ми представи оставката си като министър! Аз приех оставката и идната седмица ще обсъдим заместника му на този пост“, написа Понта.

СДП ПОЛУЧИЛА НАРЕЖДАНЕ ДА МЪЛЧИ

Рована Плумб, вторият човек в Социалдемократическата партия /СДП/, се опита да защити Рус, но всъщност показа какво мисли в действителност. „Извинявам се за казаното от моя колега, използваните думи са наистина шокиращи, но касаят една драматична реалност“, каза Плумб. Рована Плумб потвърди това, което каза и Йоан Рус.

„Драматичната реалност“ е такава, точно защото съпругите на румънците от диаспората са уличници, а децата – безделници. Повече реакции от СДП нямаше, защото, според политически източници, самият Виктор Понта е поискал от съпартийците си да не коментират. „Помолиха ме да не коментирам, знаейки че имам по-свободолюбив характер“, каза депутатът от СДП Мадалин Войку.

Депутатът от опозиционната Националнолиберална партия Ралука Туркан вижда скрито послание в думите на Йоан Рус. „Това е като камикадзе, което се е взривило в къщата на СДП. Повдига се въпросът: казал ли го е Йоан Рус несъзнателно или с цел да свали от власт Понта?“, питаше се Ралука Туркан, при положение че за Йоан Рус многократно се говореше, че би могъл да бъде наследникът на Виктор Понта начело на СДП.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПРОСТАЩИНА“

Политическият анализатор Дан Йонеску обяснява на Йоан Рус положението на румънците в чужбина. „Поведението на Йоан Рус е на човек, лишен от всякакво образование. Недопустимо е един министър в правителство на Румъния (независимо от коя партия) да говори по този начин. Недопустимо е един мъж да прави такива изключително просташки публични изявления.

Това, което не разбира човекът, който трябваше да свърже историческите области на Румъния с мрежа от магистрали, е че тези „уличници“, за които той говори, всъщност са жени, които са останали сами у дома, защото мъжете им не могат да издържат семействата си в Румъния, управлявана от хора като Йоан Рус. Малките „безделници“, които растат без родители, са травматизираните деца на тази държава, чиито истории обиколиха света.

Йоан Рус е член на едно социалистическо правителство, чиито премиер се „гордее, че е румънец“, отбелязва анализаторът Дан Йонеску. Правозащитничката Роксана Думитраке има послание за румънците в чужбина: „Простете ни. Простете ни за това, че се погрижихме да нямате никаква възможност за приличен живот в Румъния. Че изчерпахте всички възможности тук, в страната си. Че изоставихте децата си в наполовина построените къщи, за които пращате пари всеки месец. Простете ни. И не се връщайте!“

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.