Година след офанзивата на „Ислямска държава“ САЩ не могат да надделеят в Ирак

Франс прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Година след като голяма част от Ирак бе превзета от групировката „Ислямска държава“, САЩ и техните съюзници не са надделели над джихадистите и самопровъзгласения им „халифат“.

За да спре устрема на „Ислямска държава“, президентът на САЩ Барак Обама заложи на стратегия, включваща въздушни удари, материална подкрепа, обучение и съветване на иракските въоръжени сили.

Откакто през август международна коалиция започна военна операция в Ирак, бяха удържани няколко скромни победи. Иракските сили, които джихадистите победиха при офанзивата си миналото лято, успяха да превземат Тикрит, северно от Багдад.

В съседна Сирия, където екстремистката група също контролира цели райони от страната, въздушната подкрепа на коалицията помогна за прогонване на джихадистите от град Кобане.

Но „Ислямска държава“, която провъзгласи тържествено създаването на халифат на териториите, които контролира в двете страни, не показва признаци на отслабване и успя да удържи победа – превзе Рамади, столицата на голямата провинция Анбар в западната част на Ирак.

Не мисля, че стратегията ни, която може да бъде описана като „сдържане на „Ислямска държава“, е успешна, смята генерал Дейвид Барно, ветеран от Афганистан, който сега е университетски преподавател.

Бойците на групировката нямат проблем с парите, оръжията и привличането на кадри. Показаха също, че добре умеят да използват враждите между шиити и сунити, подчертаха експерти. „Това е организация, която е много активна, която е в подем, която укрепва. Налице са всички условия тя да се разрасне“, каза Барно.

Превземането на Рамади бе зашеметяващо поражение, но президентът Обама продължава да изключва възможността американски войски да участват в сухопътни боеве.

Той се ограничи да одобри миналата седмица разполагането на няколкостотин военни съветници в нова база, близо до Рамади, а решението му бе оценено от критици като плахо.

Това е политика на „постепенно натрупване“, каза Антъни Кордсман, анализатор от мозъчния тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Някои политици и експерти препоръчват по-голяма военна намеса. Те препоръчват военни от специалните части да бъдат изпратени близо до местата, където се водят бойни действия, за да съветват иракските сили и да насочват въздушните удари, които да бъдат по-интензивни.

Привържениците на идеята за по-засилени бомбардировки критикуват факта, че при 75 процента от мисиите си самолетите на коалицията начело с Вашингтон не пуснат бомби. Подчертават, че сегашните мисии са по-малобройни в сравним например с тези от войната в Афганистан, започнала през 2001 г.

В Сирия „се нанасят минимален брой удари и се постигат минимални резултати“, каза за АФП генерал Барно. „Трябва да обмислим по-концентрирана форма на въздушна кампания, за да разбием“ членовете на „Ислямска държава“ в „убежището“ им в източната част на Сирия, смята той.

Тази оценка се споделя и във Франция – началникът на генералния щаб на военновъздушните сили генерал Демис Мерсие каза миналата седмица, че са необходими повече удари по командните центрове на „Ислямска държава“.

Но срещу засилването на ударите са някои американски военачалници, които се страхуват, че увеличаването на броя на цивилните жертви може да направи услуга на пропагандата на „Ислямска държава“.

Обама подчерта неколкократно, че войната трябва да бъде спечелена от местните сили, не от американците.

„Американската въздушна мощ може да наклони везните, но не можем да направим за иракчаните това, което трябва да направят сами за себе си, нито да заемем мястото на арабските си партньори, за да подсигурим региона им“, подчерта през септември Обама.

Американски представители откровено признават, че няма предпоставки войната да приключи, не и преди следващите президентски избори през 2016 г.

Ще бъде предизвикателство просто да „се следва курса“ срещу „Ислямска държава“, защото групировката ще продължи да се възползва от сирийския хаос и вътрешното напрежение в Ирак, написа миналата седмица Арън Дейвид Милър, бивш високопоставен американски дипломат.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.