Кипърският проблем: Лъч на надежда, но нищо повече

Наскоро непознато чувство обхвана Кипр: надежда

Икономиката започва да се възстановява след спасителна програма на еврозоната от 2013 г. Голямата новина обаче е изненадващият избор през април на Мустафа Акънджъ, умерен лявоцентрист, за президент на непризнатия Турски Кипър в северната част. Това породи нов оптимизъм за прекратяване на разделението на острова.

Откакто турските войски нахлуха и окупираха северната част на острова след кратък опит на кипърското гръцко ръководство да го обедини с Гърция през 1974 г., много планове за обединение идваха и си отиваха. Най-скорошният беше планът (Кофи) Анан, подкрепен от кипърските турци, но отхвърлен от кипърските гърци точно преди Кипър да се присъедини към Европейския съюз през май 2004 г. Последните преговори бяха прекъснати през октомври, след като Турция изпрати проучвателен кораб във водите на Кипър, за да издирва газ.

Изборът на Акънджъ обаче повиши настроението. Кипърските гърци разчетоха в него знак за раздразнение на кипърските турци от турското правителство, което налива държавна помощ и заселници в северната част и поддържа 30 хиляди войници там.

Първите срещи на Акънджъ и неговия кипърски гръцки колега Никос Анастасиадис преминаха добре. Кипърските гърци се надяват, че залежите край бреговете на Кипър ще концентрират умовете: наскоро газово находище бе обявено за търговски жизнеспособно.

Целта от дълго време е „двузонална, двуобщностна федерация“ с автономия за всяка страна. За да се стигне дотам, казва високопоставен кипърски гръцки представител, преговорите минават през три направления. Първо, преговори по сериозните въпроси: правила за управление, съвместими с европейското право, връщане на изселниците и премахване на морално остарелите гаранции за сигурността, които дават на Турция право на военна намеса.

Второ, практически въпроси като подобряване на електрическата мрежа и телекомуникационните връзки между Севера и Юга и разчистване на хилядите противопехотни мини. И трето, публична дипломация като присъствието миналата седмица на двамата лидери на пиеса в Лимасол, роден град и на двамата.

Срещите протичат при „изтощителен“ темп, казва един представител. Няма крайни срокове, но двамата лидери говорят за споразумение до края на годината. Това е оптимистично.

„Всички ние знаем, че ключът е в Анкара“, казва кипърски гръцки представител. Турция може да е по-слабо заинтересована отколкото е била преди, освен ако едно споразумение не идва със съживяване на собствените й надежди за присъединяване към ЕС.

Турските избори може да доведат до влизането на крайнодясна партия в правителството – изход, от който кипърските гърци се страхуват. Но кипърските гърци, които се радват на международно признание и членство в ЕС, също трябва да свършат своята част от работата.

Четирийсет години е дълъг период, в който два народа да живеят разделени, изтъква друг представител. „Може би прекалено дълъг“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.