Българи злорадстват, че гърците са зле. Кога станахме по-европейци от тях, че искаме да ги гонят от ЕС?

„Гръцко самоубийство?“ – пуснахме статия с такова заглавие в е-вестник (виж тук). Поредна за гръцкото твърдоглавие. Превод от чуждия печат. Погледнахме с Гугъл дали някой не ни е изпреварил да я пусне преди нас, и попаднахме на заглавие в „Дойче Веле“ „Атина пред самоубийство?“ от …2011 г. (виж тук).

По повод гръцката криза е удивително кога ние, българите, станахме членове на ЕС, кога ни почерня гъза, та да искаме ЕС да изхвърли и накаже „наглите“ гърци. Такива коментари трещят отвсякъде из интернет. Ние, българите, се наредихме сред най-големите ястреби в ЕС към гърците. А това, което се вижда, е, че те подкрепят правителството си в неговата неотстъпчивост, което у нас представят като нахалство, простотия, тъпи левичари, а ние сме отличници в ЕС, изпълняваме си каквото ни кажат, пък тия скапани гърци какво искат и т. н. Глад за тях, да ги изключат, да видят те.

Дали ще видят и какво ще се случи, не се знае. Но в това твърдоглавие на гърците има някакво достойнство, каквото в нашите сервилни политици не се забелязва никак.
И ако изразиш такава позиция някъде из интернет, веднага изскачат политически запалянковци, които настървено почват да обясняват колко не са прави гърците, какви им били пенсиите, как не събирали достатъчно данъци.

Ехооо, за нас, българите, става дума, не за гърците.
Пуснали сме в e-vestnik десетки статии и анализи за Гърция и за инатливото им правителство. Не става дума за това. Сякаш у нас някои изпитват удоволствие да повтарят като мантра колко са зле гърците.

Не сакам мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Ей за това става дума.

И какви ще ги дъвчем утре, защото България върви бавно по гръцкия сценарий? Дългова спирала се казва, дефицитите не се покриват от нищо, освен от външни заеми, инфлацията е слаба и не може да изяде заемите, няма изгледи за достатъчен икономически ръст, за да покрие заемите в близките години. И да намалят с 10-20% пенсионерите (по всички възможни начини – с пенсионна и здравна реформа), пак няма как да се преодолее този дълг в близките години.

Гърците, именно защото са гърци, накараха кредиторите да им намалят значително дълга. Сега не отстъпват и ще постигнат следното – заради конфликта с ЕС ще падне правителството на Ципрас, ще дойде следващо, преходно, широка коалиция, на което ще опростят още наполовина дълга. Този дълг е несъбираем с гръцката икономика, каквито и пенсионни и данъчни реформи да правят. Те са получили повече заеми, отколкото могат да платят.

А българите ще платят всеки външен заем до цент. Както платиха дълга на Тодор Живков до цент, за разлика от други източноевропейски страни, които успяха да го намалят почти наполовина.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.