В Либия джихадистката заплаха превзема крайбрежието

На 14 юни, за първи път след кампанията от въздушни удари на НАТО срещу силите на Муамар Кадафи през пролетта и лятото на 2011 г., САЩ нанесоха въздушен удар на либийска територия, като мишена беше алжирецът Мохтар Белмохтар, основател на групировката „Подписващите се с кръв“ („Ел Муагиин бидам“), произхождаща от „Ал Каида в ислямския Магреб“ (АКИМ). Белмохтар ръководеше групировката „Ал Мурабитун“.

Операцията беше насочена срещу бърлога на джихадистите в южния край на град Адждабия, на крайбрежието на Киренайка, Източна Либия. Пентагонът във Вашингтон, който потвърди атаката, днес все още не беше в състояние да потвърди смъртта на Мохтар Белмохтар. Той беше издирван като поръчител на нападението и последвалото вземане на заложници в газодобивния комплекс Ин Аменас (алжирска Сахара) през януари 2013 г., когато загинаха 37 чужденци, един алжирец и 29 похитители.

Джихадистки групировки се възползват от хаоса

Предполагаемото нахождение на Белмохтар във ферма в предградие на Адждабия на среща, в която са участвали също шефове на въоръжената салафитска групировка „Ансар аш Шария“, свидетелства за установяването по либийското крайбрежие на джихадистки организации, будещи нарастваща тревога както в съседните страни (Тунис и Египет), така и у Запада.

Докато в хаоса след свалянето на Кадафи джихадистката заплаха беше фокусирана по-скоро в сахарския юг на Либия – безконтролен район, където процъфтява всякакъв вид трафик по границите със Судан, Мали, Нигер и Чад, сега вниманието е насочено към северната част на Либия, към гранична брегова линия с дължина 1770 км.

Екстремистки групировки са установили там зони на влияние – понякога солидарни, понякога съперничещи си, възползвайки се от провала на прехода след падането на Кадафи. От избухването през юли-август 2014 г. на гражданската война между двата съперничещи си лагера в Триполи („Либийска зора“) и Тобрук-Байда (операция „Достойнство“) „Ислямска държава“ е групировката, която спечели най-много от околната бъркотия.

Укрепването на нейното убежище около град Сирт край „Петролния полумесец“, където са съсредоточени много терминали, прозвуча като сигнал за тревога, както за регионалните столици, така и за близка Европа. В териториалните придобивки на ИД обаче няма нищо необратимо.

Ударите, които тя претърпя в друго свое укрепление – източния град Дерна – в сблъсък с конкурентни джихадистки групировки, показват, че военно-политическото равновесие в Либия остава нестабилно.

Движение, произхождащо от революцията срещу Кадафи

Либийският джихадистки възход започна от революцията срещу Кадафи през 2011 г., когато, смесвайки се с други революционери, лишени от всякакви ислямистки цели – т.нар. „катиба“ (бойни части) изповядващи салафизма, успяха да установят свои бази.

Така в Либия се роди движението „Ансар аш Шария“. В периода след падането на Кадафи организацията се занимаваше главно с проповедническа дейност въз основа на благотворителни акции, целящи да й спечелят народната подкрепа. Главна нейна крепост е столицата на Източна Либия – Бенгази.

С времето ситуацията загрубя. Нападението срещу американското консулство на 11 септември 2012 г., което коства живота на посланика Кристофър Стивънс, отбеляза навлизането в режим на активизация на „Ансар аш Шария“, обвинена от противниците й, че е в основата на вълната от убийства на видни фигури на гражданското общество или висши представители на армията или полицията. Нагнетяването на напрежението достигна своя връх с навлизането в Бенгази през май 2014 г. на силите на генерал Халифа Хафтар – бивш приближен на Кадафи, станал дисидент в края на 80-те години на миналия век.

На първо време предприетата от генерал Хафтар операция „Достойнство“ ускори сформирането на „революционна“ коалиция – „Маджлис шура туар Бенгази“ („Консултативно събрание на революционерите от Бенгази“), включваща „Ансар аш Шария“ и други групи, възникнали при антикадафистката революция.

Така „Ансар аш Шария“ в Бенгази можеше да се надява да не бъде изолирана. С течение на времето обаче създадената първоначално от организацията обществена динамика се задъха в новия военизиран контекст. Смъртта в края на 2014 г. на нейния водач Мухамад аз Захауи й нанесе тежък удар. „Ансар аш Шария“ присъства не по-малко в други градове по крайбрежието: Сабрата, Триполи, Сирт, Адждабия, Дерна…

Относителен успех за „Ислямска държава“

Духът на новото време обаче е по-скоро в полза на „Ислямска държава“, стимулирана от победите си в Ирак и Сирия. През втората половина на 2014 г. много салафитски ядра, присъединили се към „Ансар аш Шария“, положиха клетва за вярност към ИД.

Точно такъв е случаят със Сирт – някогашното лично владение на Кадафи, където, според анализатори, се извършва кръстосване между групи от „Ансар аш Шария“ и някои бивши кадафисти по модела, вече наблюдаван в Ирак (ролята на изпадналите в немилост бивши баасисти в създаването на ИД).

В края на май ИД в Сирт отблъсна бригадите от Мисрата, обсадили града, и превзе летището, а после и една топлоелектрическа централа. Сега групировката заплашва открито да завземе със сила „Петролния полумесец“ и дори да навлезе по на юг, към басейна на Сирт, където се намират около 20 процента от петролните запаси на страната.

По на изток, в Дерна, недалеч от границата с Египет, обаче ИД търпи обратната съдба. Там „Ансар аш Шария“ не е полагала клетва за вярност към ИД в същите пропорции като в Сирт. Точно обратното, „Ансар аш Шария“ се съюзи с други групировки -„Бригада на мъчениците Абу Салим и Джаиш ал Ислами ал Либи – в рамките на съюз, наречен „Маджлис шура ал Муджахидин Дерна“ („Консултативно събрание на муджахидините от Дерна“).

За разлика от Бенгази, тази военно-политическа коалиция не се бие срещу ген. Хафтар. Наричана тук „Маджлис шура шахаб ал исбам („Консултативно събрание ислямската младеж“), тя по-скоро е изложена на съперничество с ИД. В последните дни двете групировки водят кървави боеве, които изглежда завършиха с поражение за ИД, обрат, който е в разрез с наблюдаваната от шест месеца тенденция. Дерна продължава да се контролира от групировки, които претендират, че представляват трансграничния джихад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.