Европа отбелязва 200 години от битката, пратила Наполеон в историята

Ройтерс

Монарси и простосмъртни се събират във Ватерло тази седмица, за да отбележат двувековния юбилей от историческата битка там. Това ще бъде демонстрация на европейско единство, която не е виждана по никакъв повод на мястото на тази битка, променила курса на историята на 18 юни 1815 г.

Поредица от официални церемонии, спектакъл с музика и фойерверки и възстановка на събитията от кървавия летен ден, сложил края на наполеоновата френска хегемония над континента, са предшествани от вълна от академични преоценки на конфликта и от подновени дебати и болезнени спорове за неговото значение за днешна Европа.

На мястото на битката, на 20 км южно от централата на Европейския съюз в белгийската столица Брюксел, британски, холандски, белгийски, германски и френски потомци на участниците в сражението ще се съберат наред с официални държавни представители в дух на единение.

Това е в рязък контраст не само със 100-годишния юбилей, отбелязан в условията на немска окупация през Първата световна война, но дори и с 1965 г., когато Франция отклони участие в британските церемонии за 150-годишнината. Тогава президентът й Шарл дьо Гол бе много ангажиран с мисията си да не допуска Великобритания в брюкселския клуб (Общия пазар – предвестника на ЕС – б.р.), а Западна Германия и Белгия „приглушиха“ церемониите, опасявайки се да не отблъснат Франция – ключов съюзник на НАТО срещу Съветския съюз.

Сега обаче, когато ЕС е изправен пред опити да задържи Великобритания и Гърция в редиците си, както и да държи настрана въздигаща се Русия, връщането на пиедестала на името Ватерло е част от упражнението.

Около 40 000 мъже загиват или са ранени в тази битка, донесла един век на колеблив мир. Днес обаче за много хора думата (Ватерло) едва ли означава нещо повече от името на прочутия хит на Евровизия от 1974 г., качил на звездния подиум шведската попгрупа „АББА“. „Да си спомним за дадените жертви, е само началото, – каза британският посланик в Белгия Алисън Роуз. – Не по-малко усилия трябва да вложим и в това, което има значение за нас днес, като култивираме уважение, справедливост и помирение.“

ОБЕДИНЕНО ПРИСЪСТВИЕ

Франция все още се отнася двусмислено към пролятата кръв и славата, свързани с наполеоновата диктатура, последвала революцията, която трябваше да донесе свобода. Тя ще изпрати посланика си (от Брюксел) на церемонията в четвъртък с участието на монарсите на Белгия и Холандия. Британската кралица Елизабет ще бъде представена от своя братовчед – херцогът на Кент.

Очакват се и висши представители на ЕС, но не и от Русия и Австрия – другите два съюзника от (общата европейска) борба срещу Наполеонова Франция. Германия също ще изпрати представител. Нейни войници се сражаваха за британския крал от Хановерската династия, както и в пруската армия на маршал Блюхер, чието пристигане в деня на битката спасило британските сили начело с херцога на Уелингтън (фелдмаршал Артър Уелсли) и неговите холандски съюзници.

Въпреки цялата официална хармония, историческите рани са дълбоки. Париж прибягна до правата си във валутната система на ЕС, за да блокира намерението на Белгия да издаде възпоменателна монета за юбилея на битката. Брюкселският монетен двор обаче пренебрегна френското вето и миналата седмица издаде монети за Ватерло, макар и само сувенирни.

Генерал-майор Ивлин Уеб-Картър, организатор на британските чествания за 200-годишния юбилей, каза, че Ватерло не само е възвестило епохата на британския просперитет, но и че „негово следствие бе изграждането на Европа, такава каквато я знаем и припознаваме днес“.

А холандският крал Вилем -Александър, говорейки пред Ройтерс, подчерта ролята на Ватерло за установяването на неговия собствен трон. Той обаче не вижда в него уроци, които да вдъхновяват днешното (европейско) сътрудничество.

Според експерта по френска история от Принстънския университет Дейвид Бел значението на битката (при Ватерло) „често се надценява“. Той каза, че Наполеон, пратен в изгнание една година по-рано, не би могъл да си възвърне хегемонията, макар че би могъл да разклати стабилността на Европа през 19-ия век, ако бе спечелил тази битка.

ТУРИСТИ И ПОТОМЦИ

За местните хора от района на Брюксел годишнината има едно измерение – туризъм. Те очакват 200 000 гости тази седмица, които ще могат да видят нов посетителски център, а прочутите двурогови шапки на двамата пълководци – Уелингтън и Бонапарт, ще могат да бъдат видени една до друга в градския музей.

„За нас това, разбира се, бе поражение, – каза френската туристка Марилен Жакен, посетила неотдавна бойното поле. – Но то сближава хората. Това е общата ни история, и е близо до Брюксел, където сега се опитваме да работим заедно в Европа.“ Сред хората, популяризиращи туризма във връзка с битката, е Шарл Бонапарт. Той нарича своя праотец втората по популярност личност в Гугъл сред Христос. „Хората идват в Европа, за да видят Наполеон“, казва той.

На церемониите ще има и потомци на по-малко известни хора. Кристин Дабс бе една от стотиците, откликнали на призива да споделят своите семейни истории, и неотдавна посети фермата Угумон – британско укрепление, което нейният предшественик редник Матю Клей яростно е защитавал в неравна битка.

„Почувствах много близка лична връзка“, каза тя. Дабс ще се върне (на бойното поле във Ватерло) в края на тази седмица, след мемориална служба в четвъртък в лондонската катедрала „Сейнт Пол“, на която ще бъде и днешният херцог на Уелингтън.

Докато британското правителство планира референдум скоро за излизане от ЕС, евроскептичните коментатори припомнят, че Наполеон, както и нацистка Германия по-късно, са се опитали да обединят Европа със сила, и виждат в тази аналогия символ на нова континентална тирания, изхождаща от Брюксел.

За отбелязване са и някои нови проучвания на британски историци, които виждат германския принос за победата наравно с британския, а Би Би Си излъчи в праймтайма документален филм, който представя Бонапарт като просветен законодател и гений, което е далече от създадения за него популярен имидж като „Хитлер на 19-ия век“.

Във Франция ентусиазмът за юбилея е по-слаб. „Французите имат проблем със своята история, изпитвайки постоянен дискомфорт. Липсва им консенсус. Те не успяват да се помирят с миналото си – нещо, което не представлява проблем за британците“, обяснява биографът на Наполеон Патрис Генифе във вестник „Монд“.

Германците застават на по-позитивна позиция. „Ако юбилейни годишнини помагат на хората да схванат по-добре идеята за Европа, това е чудесно. Въпреки кризата на еврото, проблемите с крайната десница и умората от ЕС, старият континент е в по-добро, по-мирно състояние от всякога. Става вече доста време, откакто французи, германци и англичани не са стреляли един срещу друг“, казва Курт Киштер, издател на мюнхенския „Зюддойче цайтунг“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.