Дали умората от семейство Буш ще спре Джеб Буш за Белия дом?

ДПА

Джеб Буш. Снимка: от тв екрана

Най-сетне се знае със сигурност. Джеб Буш официално обяви вчера, че се включва в президентската надпревара. Сега Америка трябва да реши дали е готова за още един Буш в Белия дом.

Служебната му автобиография със сигурност изглежда впечатляващо с осем години като губернатор на Флорида и влиятелна позиция в политическата му партия, но с лансирането на президентската си кампания Джеб Буш е изправен пред едно-единствено препятствие – фамилното му име.

За да си осигури номинацията на Републиканската партия за президент през 2016 г., Буш ще трябва да надвие не само куп кандидати от целия идеологически спектър на десноцентристката партия, но и умората на избирателите след осемте години на президентския пост на брат му Джордж Уокър Буш. „В никакъв случай не искам коронация от наша страна“, каза неотдавна на Буш гласоподавател на форум в Ню Хемпшър с кандидати и потенциални кандидати.

Дори собствената му майка, бившата първа дама Барбара Буш, изрази резервираност към идеята за още един Буш в белия дом. „Има други хора, които са много квалифицирани, а ние имахме достатъчно Бушове“, каза Барбара Буш в интервю преди две години, макар да окачестви втория си син като много квалифициран.

А дори Джеб Буш да е преодолял резервите на майка си, гласоподавателите може би все още се колебаят.

Макар и усреднените данни от неотдавна извършени проучвания на „Риъл клиър политикс“ да дават на Буш лека преднина спрямо другите кандидати за републиканската президентска номинация, повечето допитвания всъщност показват, че той е с изравнени позиции с редица съперници, включително губернатора на Уисконсин Скот Уокър и сенатор Марко Рубио, който е син на кубински имигранти.

В проучване на Фокс нюз по-рано тази година избирателите приемат династията Буш отрицателно, за разлика от династията Клинтън, към която са по-благоразположени. Около 58 процента от запитаните казаха, че роднинската връзка с двама предишни президенти е неблагоприятна за Джеб Буш, докато 52 процента смятат, че съпружеската връзка на Хилари Клинтън с Бил Клинтън е предимство.

Джеб се старае да се представи като самостоятелен. „Всеки ме знае като момчето на Джордж. Момчето на Барбара. Брата на Дабъл Ю“, каза той на избиратели през април. „Мисля, че тези от вас, които имат роднини, могат да разберат това. Човек не винаги е като брат си или сестра си или майка си или баща си. Всеки има своя уникална ДНК и свой уникален житейски опит“, каза той.

Буш няма да е първият член на политическа династия, който заема най-високата изборна политическа длъжност в страната. Учебниците по история вече са пълни с Рузвелтовци, Кенеди и Адамсовци.

Той даже няма да е първият в семейството, който следва стъпките на роднина президент – по-големият му брат Джордж Уокър Буш последва баща им Джордж Хърбърт Уокър Буш на 1600, Пенсилвания Авеню.

Джордж Уокър Буш напусна президентския пост с нисък рейтинг и мнозина гласоподаватели със сигурност са отблъснати от горчивия спомен на дългите войни в Ирак и Афганистан и финансовата криза от 2008 година.

И все пак Джеб Буш е смятан за фаворит на партийното ръководство и успя да постигне ранна преднина при набирането на средства сред републиканските кандидати и потенциални кандидати.

Мнозина представители на по-консервативното крило на партията обаче изразиха резерви, че той е твърде умерен, давайки пример с подкрепата му за имиграционната реформа и непопулярните политики в областта на образованието.

„Вие мислите, че греша за имиграцията, а аз мисля, че грешите вие. Може пък да съм инат“, каза той неотдавна на среща с консерватори във Вашингтон.

Възгледите му за имиграцията и бракът му с мексиканска имигрантка може да му помогнат в борбата в общи избори, в които испаноезичните гласоподаватели играят все по-важна роля, но може да му попречат да спечели консервативната база на партията си в поредицата първични партийни избори, в които се определя кои кандидати ще бъдат в листата за вота през ноември догодина.

Той дава пример с решенията му за намаляване на данъците и съкращения в местното правителство във Флорида в опит да наблегне на това, което според него е консервативна политика.

Републиканската партия трябва да реши дали американците са готови за нов двубой Буш-Клинтън или да предпочете по-ново лице измежду мнозината си кандидати, като Рубио, Уокър или сенатор Тед Круз.

На Буш му предстои дълъг път, мнозина републикански съперници може да го омаломощят, дори ако в крайна сметка той се окаже партийният кандидат. Хилари Клинтън пък изглежда я чака относително лек път до номинацията на Демократическата партия с едва шепа относително слаби съперници.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.