Кралицата на селфито Хеле Торнинг-Шмит се кани да управлява пак Дания

Франс прес

Скандалното селфи на Хеле Торнинг-Шмит с Барак Обама и Дейвид Камерън на поклонението на Нелсън Мандела през 2013 г. Снимка: от тв екрана

Настоящият шеф на датското правителство, социалдемократката Хеле Торнинг-Шмит, чието лице светът откри след предизвикало полемика нейно „селфи“ с Барак Обама, се опитва да убеди сънародниците си да я изберат за втори мандат в четвъртък.

Смята се, че тази висока, руса и елегантна 48-годишна жена, която често излъчва хлад и високомерие, е послужила за първообраз на главната героиня в пожъналия успех телевизионен сериал „Борген“ – Биргит Нюборг, която във филма оглавява датското правителство.

Торнинг-Шмит дойде на власт през 2011 г. благодарение на смяна на политическите сили на върха. Силно засегнати от финансовата криза през 2008 г., след като балонът с недвижимите имоти гръмна, датчаните сложиха край на десетгодишното господство на десноцентристите, подкрепяни от популистката и антиимирантски настроена десница.

Поела през 2005 г. председателското място в социалдемократическата партия след изборен разгром, дотогава тя не беше заемала министерски пост.

„Тя стана министър-председател без всякакъв министерски опит, което е рядкост. Трябва да се върнем 30-40 години назад, за да открием подобен случай“, казва пред АФП преподавателят по политология в Копенхагенския университет Петер Недергор.

Торнинг-Шмит успя да създаде невероятна коалиция от центристки и крайнолеви партии. Участието в нея на Социалистическата народна партия приключи през януари 2014 г. след продажбата на държавната енергийна компания „Донг“ на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“.

Политика, насочена надясно

Като прагматичен човек, тя запази без да се поколебае много от мерките, въведени от нейния предшественик, като намаляването на данъците и приватизацията.

В областта на имиграцията тя запази наложените от десницата ограничения, като същевременно увеличи разходите за кандидатите за убежище. „В политическо отношение тя насочи партията си надясно“, констатира преподавателят по политология в Университета в Орхус Руне Стубагер. Днес Торнинг-Шмит казва, че тази програма, която й навлече остри критики отляво, й е позволила да вдигне икономиката на страната на крака.

„Тя е много корав човек и е самоуверена /. . . /, твърде силна е, в добрия смисъл на думата, твърде силна да прави кратки изявления, а това, очевидно, е предимство в една предизборна кампания“, отбелязва Недергор, признавайки, че дни преди изборите изходът остава доста неясен.

„Гучи Хеле“

Преди да влезе в датския парламент през 2005 г., тя беше относително неизвестна на националната политическа сцена, където критиците й я наричат „Гучи Хеле“ заради модните й предпочитания.

Торнинг-Шмит е завършила политология в Копенхагенския университет. Тя произхожда от датската средна класа. Родителите й – офис служителка и преподавател по икономика – се развеждат, когато тя е на 11 години.

След като следва в Европейския колеж, тя гради кариера в Брюксел, работейки първо към най-големия датски профсъюз, а по-късно, между 1999 и 2004 г., като европейски депутат.

Омъжена за британеца Стивън Кинок – син на бившия водач на лейбъристите Нийл Кинок и избран наскоро за депутат в Камарата на общините, Торнинг-Шмит постоянно се опитва да се отърве от твърде деловия си имидж и предполагаемите инжекции с ботокс не допринасят за това.

Министър-председателката, майка на две дъщери, беше снимана как рие с лопата снега пред дома си в един от най-богатите квартали на Копенхаген.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.