Гръцки парадокс: възрастни хора живеят в нищета въпреки скъпоструващите пенсии

Ангелики Кутанту
Ройтерс

Тежкото състояние на 79-годишната жителка на Атина Зина Рази и хиляди като нея дава точния отговор защо преговорите между Гърция и кредиторите й се провалиха. Тя живее от една пенсионна система, която харчи огромна част от държавния бюджет и може би изглежда прекалено щедра, но всъщност възрастната жена е без пукната пара.

Рази едва си плаща сметките за ток и вода, а откакто синът й, който е на средна възраст, е загубил работата си, издържа и него. „Постоянно съм в дългове“, казва тя. „Дори не мога да си помисля да ида на кино или театър, както правех преди“.

Този парадокс е много полезен, за да се обясни защо воденото от левицата правителство и неговите кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд не успяха да превъзмогнат разногласията си по споразумението „пари срещу реформи“, което доведе до провал на преговорите в неделя.

Пет години мерки за икономии, наложени по искане на кредиторите, помогнаха рецесията да се превърне в същинска депресия, а те продължават да искат още. Атина решително отказа да постигне допълнителни спестявания чрез увеличение на данък добавена стойност върху основните продукти или да премахне надбавките към пенсиите.

Докато се доближава все повече към дефолт и потенциално гибелно излизане от еврозоната, правителството отхвърля подобни искания като „абсурдни“ или целящи да смажат духа на гърците.

За кредиторите пенсионната система все още е твърде щедра в сравнение с това, което страната може да си позволи. Гърция е изхарчила 17,5 процента от брутния си вътрешен продукт за пенсионни плащания, повече от която и да е друга страна от ЕС, според последните налични данни на Евростат от 2012 г. С наложените орязвания оттогава този дял е спаднал до 16 процента.

Все пак, запознато с преговорите лице заяви, че заплатите и пенсиите заедно все още „изяждат“ до 80 процента от първичните държавни разходи – преди разходите за обслужване на дълга. „Останалите 20 процента вече са изрязани до кокал, наистина твърде дълбоко“, казва той. „Държавните служители нямат моливи за писане, сградите, нуждаещи се от поддръжка, се рушат. Невъзможно е да направиш държавните финанси устойчиви, без да пипнеш пенсиите и заплатите“.

Въпреки продължилите години реформи много гърци все още могат да се пенсионират рано, особено работещите в държавния сектор и професиите, класифицирани като рискови, например в армията.

Един показателен пример е Фофи Генимата, която стана лидер на опозиционната партия ПАСОК миналия уикенд. Тя е бивш банков служител с три деца и се е пенсионирала миналата година на 51 години. Офисът й заяви, че тя е спряла да взема пенсията си, откакто е станала член на парламента.

Държавните разходи на Гърция за пенсии са три пъти по-големи като дял отколкото тези на Германия, а критиците обвиняват Гърция, че иска лек живот за чужда сметка.

Демографията не помага на Гърция. Броят на пенсионерите нараства от 2009 г. Това е или поради факта, че държавата предложи стимули за работниците да се пенсионират като част от усилията да бъдат намалени разходите за заплати, или защото работниците сами побързаха да сторят това преди правителството да увеличи възрастта за пенсиониране.

За много гърци, особено за партията СИРИЗА, която се изкачи на власт през януари с обещание да спре затягането на коланите, исканията на кредиторите са още един начин ненужно да се смазват уязвими хора. Кредиторите отрекоха да са поискали специфични орязвания на пенсиите. Но гръцката страна заяви, че сред техните предложения е било да орежат основно плащане, което подкрепя най-бедните пенсионери. За Зина Рази това ще означава да изгуби 180 евро от нейната пенсия от 650 евро. Средната пенсия в Гърция е 833 евро месечно.

През 2009 г. тя беше 1350 евро, според INE-GSEE, институт на най-големия профсъюз. Нещо повече, 45 процента от пенсионерите получават пенсии под нивото на бедност от 655 евро, заявява правителството. Тъй като една четвърт от хората в Гърция са без работа, мнозина разчитат на родители и дядовци за финансова подкрепа. Те могат да вземат нашите пари, но не могат да вземат нашите сърца и души. Ние живеем за нашето дойстойнство, заяви Рази. Пенсионната реформа е дразнещ въпрос за много европейски страни със стареещо население, които не могат повече да поддържат щедра пенсионна система. Италия повиши възрастта за пенсиониране с непопулярни реформи през 2012 г.

С разходи за пенсии на стойност 14 процента от БВП, пенсионният съвет на Франция оценява, че системата ще отчете дефицит от 9,2 милиарда евро до 2020 г. независимо от вече предприетите реформи.

Опитите на съседката на Гърция България, където някои работници в държавния сектор могат да се пенсионират на около четирийсет години, да бъде увеличена възрастта за пенсиониране, наскоро провокираха протести. Атина обаче няма време да намери спестявания, приемливи за Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ, за да се постигне споразумение за деблокиране на помощта, която й е необходима, за да изплати 1,6 милиарда евро на МВФ в края на юни. И двете страни се съгласиха за бюджетния излишък, към който трябва да се стреми Гърция, но не и как да го постигне.

Кредиторите искат Гърция да спести от пенсии еквивалента на около 2 милиарда евро годишно. Гърция предлага орязвания от само 71 милиона, заявиха кредиторите. Отстъпка за пенсиите ще накара премиера Алексис Ципрас да направи завой на 180 градуса, което може да доведе до призиви за предсрочни избори или референдум.

Едно от обещанията на Ципрас в предизборната кампания бе да възстанови коледните надбавки за пенсионерите с ниски пенсии, макар че този план може да бъде отложен.

И предишните правителства се занимаваха с проблема. Пенсиите бяха орязани средно с 27 процента в периода между 2010-2014 г. и с 50 процента за най-високите пенсии. Средната възраст за пенсиониране бе вдигната с две години през 2013 г. и Гърция заяви, че има намерение да намали още повече бонусите за ранно пенсиониране.

Един среден грък сега се пенсионира на 63 години, а жените на 59, според данни на правителството. В Германия средната възраст за пенсиониране за тези, които получават пенсии за напреднала възраст, е 64 години. Но тази възраст намалява на 61,3 години, ако се вземе предвид по-ранното пенсиониране по здравословни причини, според данни от 2013 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.