Източногерманската промишленост страда от санкциите срещу Русия

ДПА

Русия постепенно се превърна в най-големия пазар в Източна Европа за компании от източногерманската провинция Саксония.

Дали сега санкциите, наложени от Запада на Москва заради намесата й в Украйна, подкопават усилията, полагани години наред? Товароподемни кранове, произведени от германската компания за конвейерни системи Mechanik Taucha, се търсят усилено в Русия. Крановете могат да вдигат до 150 тона и могат да се използват почти във всеки сегмент на промишлеността.

До миналата година бизнесът с руснаците покриваше около 30 % от продажбите на компанията, разположена край Лайпциг. През 2015 година цифрата е голяма тлъста нула. Също като при много други компании в източногерманската провинция Саксония, санкциите на Европейския съюз срещу Русия засягат и Mechanik Taucha, макар и непряко.

С годините Русия се оформи като един от най-важните пазари на растеж за икономиката на Саксония, както отбелязва Саксонската икономически асоциация VSW.

„Резултатът либерализирането на курса спрямо спрямо еврото бе, че руските ни партньори вече не могат да си позволят нашите кранове“, коментира управляващият директор на Mechanik Taucha Олаф Брауер. Например, ако преди година един кран струваше около 80 000 евро (90 000 долара), то сега след срива на рублата цената двойно по-висока, изчислена в руска валута.

Компанията с около 70 служители прекара години в системно изграждане на бизнес с Русия. „Ходехме на изложения и правехме презентации, намирахме търговци и заедно движехме продажбите и дистрибуцията, за да печелим нови договори“, разказва Бауер. През 2010 година продажбите за Русия възлязоха на 200 000 евро. През 2014 година цифрата бе 3 милиона евро.

„Саксонските износители бяха особено тежко ударени от рецесията в Русия, която до голяма степен бе предизвикана от спадащите с бързи темпове цени на петрола и санкциите на ЕС“, казва президентът на VSW Бодо Фингер.

През 2013 година износът на компании от Саксония за Русия превиши 1,3 милиарда евро. Миналата година експортът спадна с цели 13 %. Особено тежък удар понесоха стоките от електрониката (минус 36 %) и машиностроителните продукти (минус 16 %).

По подобен начин санкциите срещу Русия засегнаха и земеделския сектор. „Резкият спад бе усетен най-вече при износа на ябълки“, отбелязва Удо Йенцш, управляващ директор на асоциацията на производителите на плодове в Саксония.

В миналото доставките за Русия бяха от 5 до 8 % от продукция с обем около 90 000 тона ябълки. На фона на силния спад на продажбите някои сортове ябълки дори не бяха обрани или пък бяха закарани директно на пресите за сайдер.

Текстилната промишленост в Източна Германия също изразява на висок глас безпокойството си. През 2014 година общият оборот от продажбите на около 350 компании се сви с 0,2 % до 1,7 милиарда евро, посочва Бертрам Хьофер, главен управляващ директор на Асоциацията на производителите на облекла в Североизточна Германия. Причината за понижението бе сриването с над 40 % на бизнеса с Русия заради слабата рубла.

Сега VSW и овощарите се опитват да компенсират спада на руския бизнес чрез доставки за други страни. „Това обаче е трудно, тъй като конкуренцията е жестока“, уточнява Йенцш.

В същото време компаниите полагат усилия да запазят договорите си с руските партньори за дните, в които санкциите ще са приключили.

„Само че нещата никога отново няма да бъдат същите като преди“, предупреждава Йенцш. „Започнаха да се създават нови потоци от стоки, а и други държави се включиха. Сърбия и Турция, например, продават усилено на Русия, допълва той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.