Талибаните и „Ислямска държава“ водят война за територия в Афганистан

Талибан. Снимка: афнюз

Афганистанските талибани и привърженици на „Ислямска държава“ – предимно дезертьори от редиците на талибаните – водят боеве в Афганистан, които заплашват продължаващите от 2001 г. усилия на местните бунтовници да свалят правителството в Кабул.

* * *

През последните няколко седмици талибанските бойци в източната афганистанска провинция Нангархар са подложени на нападения от свои бивши другари, избягали при „Ислямска държава“.

В окръг Шерзад бяха устроени засади срещу талибани, отиващи да се бият срещу афганистанската армия. В окръг Спингар бяха опожарени къщите на местни командири, а в окръг Ачин неколцина бойци бяха обезглавени.

Местни племенни старейшини и официални източници от правителството заявиха пред ДПА, че над 35 бунтовници са били застреляни от съперниците им в седем от 21-те окръга на провинцията.

Талибанският губернатор в сянка на Нангархар, Мир Ахмад Гул, бе застрелян миналата седмица в пакистанския град Пешавар, намиращ се на два часа път от границата с Афганистан. Талибански командир заяви, че Гул е убит от привърженици на „Ислямска държава“, защото е оглавил офанзивата срещу групировката.

През април 35 души загинаха при нападение на атентатор самоубиец пред банка в Джалалабад, столицата на Нангархар.

Твърди се, че атаката е дело на бивша фракция на талибаните, която през 2014 г. преминала в лагера на „Ислямска държава“.

Появата на нова групировка е само поредният дестабилизиращ фактор в провинцията, която от години е раздирана от бунтовнически нападения, наркотрафик и спорове за територия, каза Хаджи Нияз, племенен старейшина в окръг Хогяни. Според друг племенен старейшина, Нур Мухамад от окръг Шерзад, много от бойците на „Ислямска държава“ се възползват от пропускливата афганистанско-пакистанска граница, за да нападат привърженици на талибаните и след това бягат в племенния район на Пакистан, където цари беззаконие.

Говорителят на властите в Нангархар Ахмад Зия Абдулзай каза, че вече има над хиляда разселени семейства заради боевете между талибаните и избягалите при „Ислямска държава“ в окръзите Ачин и Спингар. А сраженията обхващат все нови и нови територии.

Над 24 бойци на „Ислямска държава“ са убити в западната провинция Фарах през май при боеве с талибански бунтовници заради спорове за привличане на привърженици, каза местен племенен старейшина в окръг Хак е Сафед.

Смята се, че има бойци, които са преминали на страната на „Ислямска държава“ в седем от общо 34-те афганистански провинции, макар вероятно те да наброяват едва неколкостотин.

„Ислямска държава“ активно вербува в Афганистан, заяви в събота министърът на вътрешните работи Нур ул Хак Улуми.

Във вторник талибаните разпространиха необичайно изявление, в което предупредиха лидера на групировката Абу Бакр ал Багдади да не води паралелна бунтовническа кампания в Афганистан.

„Джихадът в Афганистан трябва да се води под един флаг и едно ръководство срещу американските нашественици и техните слуги“, се казва в писмото, подписано от заместник-ръководителя молла Ахтар Мохамад Мансур.

Талибаните „на основание на религиозното братство ви приканват да проявите добра воля и да не се намесвате в нашите дела“.

Последователите на „Ислямска държава“ са салафити уахабити, докато талибаните са ханафити – различни версии на сунитския ислям.

„Талибанските бойци не извършват нападения срещу ислямски светилища, докато тези, които са минали в лагера на Даеш /Ислямска държава/ опитаха да разрушат светилища на юг“, каза пред ДПА Абдула Разак, талибански командир в Кандахар.

Писмото от вторник до Багдади представлява отстъпление от подхода на талибаните да си уреждат безшумно сметките с други въоръжени бойци.

Според анализатори и привърженици на талибаните този ход е бил необходим, за да се пресече поредицата от бягства и боеве за територии и пари от последните месеци.

„Някои от недоволните от своите командири или от ръководството на „Квета шура“ напуснаха движението и се врекоха във вярност на Даеш“, заяви Разак. Споменатият от него орган „Квета шура“ е главният консултативен съвет, който управлява талибаните и се намира в пакистанския град Квета.

В северозападната провинция Фариаб екстремистката група „Ислямско движение на Узбекистан“ обяви вярност към Багдади, „тъй като върховният лидер на талибаните молла Омар от години е в неизвестност“. На местно равнище тази организация е по-влиятелна от талибаните.

Повечето от действащите в Афганистан бунтовнически групи са под шапката на талибаните, а молла Омар е техният „емир ул-моминин“ или командир на правоверните – нещо като статут на халиф.

Въпреки обетите им за вярност „няма доказателства местните привърженици на Ислямска държава да имат преки връзки с центъра на групировката в Ирак и Сирия“, заяви Вахид Мужда, бивш представител на талибаните.

През януари водачите на „Ислямска държава“ обявиха, че създават така наречено емирство Хорасан, /в което влизат Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш – бел.ред/. За емир беше провъзгласен един от лидерите на движението на талибаните в Пакистан – Хафез Саид Хан.

Съставът на 14-членния съвет включваше всички бунтовнически водачи в Пакистан без двама. Сред тях бе и молла Абдул Рауф Хадим, бивш командир от афганистанските талибани и затворник в Гуантанамо.

Според официални източници от талибаните Хадим е преминал към уахабизма по време на задържането си в Гуантанамо. След като бил пуснат да си отиде в Афганистан през 2007 г., той получава поста на губернатор в сянка на провинция Урузган, който на практика той никога не е изпълнявал.

Миналата година Хадим започнал да вербува хора, които да се присъединят към уахабитската му групировка.

Той беше убит през февруари при удар с американски безпилотен самолет, който според мнозина е извършен въз основа на сведения, предоставени на афганистанските власти от племенни старейшини в близки отношения с талибанските командири.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.