Гърция е готова на отстъпки, но няма да намали пенсиите

Гърция желае да направи отстъпки, за да сключи споразумение с кредиторите, ако то е икономически жизнено, но няма да намали съществуващите пенсии, заяви високопоставен гръцки преговарящ пред Ройтерс.

Коментарът на Евклидис Цакалотос бе най-ясният знак след провала на преговорите през уикенда, че Гърция все още има пространство да направи някои отстъпки на кредиторите, независимо от твърдолинейната й реторика срещу техните искания.

Атина би могла да приеме споразумение, само ако то е устойчиво и решава дългови, финансови и инвестиционни въпроси, заяви Цакалотос, координатор на гръцкия преговорен екип. Ако имаме това, гръцкото правителство ще подпише споразумението, заяви Цакалотос.

Ако правителството няма такъв вид споразумение, няма смисъл да подписва нещо, за което се знае, че ще се провали, каза той. Коментарът на Цакалотос, който изигра важна роля в преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ през април, след като финансовият министър Янис Варуфакис бе отстранен, идва в момент на нарастващи опасения, че останалата без пари Гърция е на път към дефолт в края на месеца, който води до излизане от еврозоната.

Цакалотос отхвърли приказките за „Грекзит“ от страна на европейските партньори като форма на натиск в преговорите, но потвърди, че Атина няма пари в момента да плати 1,6 милиарда евро на МВФ на 30 юни без споразумение с кредиторите за деблокиране на замразената помощ.

В момента ние нямаме парите, каза той, добавяйки, че Атина изстисква всяка последна капка ликвидност за обслужване на дълга досега. Няма финансиране, ние нямаме достъп до пазарите, ние нямаме пари, които не са плащани от лятото на 2014 г., така че очевидно ние няма да имаме пари да платим това, каза той.

Поддържайки реториката на Атина срещу това, което тя нарича „неразумни искания на кредиторите“, той нападна европейските кредитори и тези от МВФ, за това, че не правят отстъпки и искат основните отстъпки да бъдат от Атина.

Преговорите са процес на даване и вземане, а не на приближаване към първоначалната позиция на другата страна, каза Цакалотос.

Те се придвижиха малко по въпроса за фискалните цели, но по повечето области ще ви бъде трудно да намерите разлика между това, което казаха през февруари и това което казват сега, през юни. Така че, това изглежда малко странно, каза той.

Конкретно Цакалотос отхвърли каквото и да е бъдещо орязване на пенсиите – становище, което постоянно повтаря премиерът Алексис Ципрас, чиято радикална лява партия се изкачи на власт тази година с обещание да спре мерките за икономии и да повиши жизнения стандарт в Гърция.

В гръцката пенсионна система могат да бъдат направени дългосрочни реформи, но не орязвания на самите пенсии, което ще нарани уязвими хора и ще направи нейната икономика и дълговия проблем още по-лош, твърди Атина. Пенсионната реформа за нас не е червена линия, заяви Цакалотос.

За нас е напълно разумно орязването на пенсиите да не е в дневния ред, в дневния ред трябва да бъде пенсионната реформа, каза той. Кредиторите се оплакват, че много гърци се пенсионират по-млади в сравнение с други европейски страни и финансите на Гърция не могат да станат стабилни без икономии в плащанията.

Атина заяви, че дори системата да бъде реформирана в бъдеще е неразумно сега да се намаляват пенсиите на пенсионерите, когато на мнозина вече пенсиите са орязани, а в същото време тези пенсионери подкрепят цели семейства, тъй като една четвърт от гърците са безработни.

Цакалотос предложи на Атина да бъде предложено опрощаване на дълга, като Европейският стабилизационен механизъм поеме гръцките облигации, държани от ЕЦБ, в опция, която няма да увеличи дълга на Гърция или нейните партньори.

Има много технически решения за това как това може да бъде направено, каза той. Ако има добра воля, аз мога да измисля 10-15 решения веднага за това как това може да бъде направено. Ако няма политически добра воля, то при всяко решение може да се намери спънка, каза той.

Попитан доколко вярва в постигането на споразумение, Цакалотос каза: „Аз мисля, че този въпрос сега е предимно за европейските партньори“. Той каза, че от Европа зависи да покаже, че тя желае „да се учи от грешките си“ и дали тя желае да приеме правителство, което е по-различно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.