Турция се безпокои от настъплението на кюрдите в Сирия

Франс прес

За разлика от еуфорията на Запада, предизвикана от превземането на сирийския град Тал Абияд, който се намираше под контрола на групировката „Ислямска държава“, Турция се безпокои от напредването на кюрдските сили, обвинявани в желание да установят автономен район на нейната граница.

След превземането през януари на Кобане, разположен по на запад, бойците от „Силите за народна защита“, подкрепени от въздушните удари на международната коалиция, нанесоха във вторник ново решително поражение на джихадистите от „Ислямска държава“, изтласквайки ги извън Тал Абияд, който те окупираха от почти една година насам.

Макар напоследък да втвърди тона си спрямо радикалната групировка, ислямо-консервативното правителство в Анкара открито демонстрира враждебността си към кюрдите.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е обезпокоен от напредването на кюрдските сили в непосредствена близост до страната, отъждествено със „създаване на структура, която застрашава /нашите/ граници“.

Междувременно вицепремиерът Бюлент Арънч обвини кюрдите, че водят кампания за „етническо прочистване“ срещу представителите на другите етнически групи в Тал Абияд, основно араби, и че искат да създадат там автономен район, който ще се простира от Ирак до Кобане, в сирийската провинция Алепо в западната част.

„Силите за народна защита“ незабавно отговориха на турските обвинения, определени като „клевета“. „Ние ясно повтаряме, че „Силите за народна защита“ защитават целостта на Сирия, а не нейното разпадане“, увери движението в съобщение.

За разлика от отношенията й с автономния район на Иракски Кюрдистан, отношенията между Турция и сирийските кюрди са лоши.

Анкара редовно критикува връзките на основното им движение – Партията на демократичния съюз, с Кюрдската работническа партия /ПКК/, която води от 1984 г. смъртоносна въоръжена борба. Тя се безпокои от рисковете за нейната територия, в която живеят 15 милиона кюрди, от създаването на автономен район на южната й граница.

В духа на изказването на Арънч, турски отговорен представител заяви, че Партията на демократичния съюз запазва тесни връзки с ПКК и води „системна и планирана“ политика, целяща да промени демографския състав на районите, които е взела под контрол.

„Арабите и тюркмените, но също кюрдите, които не са свързани с Партията на демократичния съюз, са изключени от тях“, уверява пред АФП турският представител, пожелал анонимност.

„Партията на демократичния съюз не позволява дори на другите приятелски кюрдски фракции да оцелеят. Тези, които не я следват, са експулсирани в Турция“, заявява турският представител, като добавя: „ние няма да позволим да се прави това“.

Анкара смята, че 23 000-те бежанци, приети на нейна територия от началото на юни, са главно араби и тюркмени, а не кюрди.

Кюрдското присъствие в северната част на Сирия открито тревожи Турция от 2012 г. Тогава сирийският президент Башар Асад изтегли войските си от зоните, населени с кюрди, за да повери сигурността на тази територия на кюрдски милиции.

Правителството на Ердоган предприе в края на същата година преговори за мир с ПКК, които все още не са довели до резултат. Лидерът на Партията на демократичния съюз дори бе официално приет в Анкара в рамките на разговорите й с опозицията на режима в Дамаск.

Но недоверието й към кюрдите в Сирия не се се промени. То дори бе явно демонстрирано по време на битката за Кобане от есента на 2014 г. Отказът й да окаже помощ на кюрдските сили, обсадени от джихадистите от „Ислямска държава“, й струва критики от страна на целия свят и предизвика смъртоносни бунтове в Югоизточна Турция.

Лидерът на Партията на демократичния съюз Салих Мюслим се опита да успокои Анкара за намеренията си като заяви, че неговите сили ще напуснат Тал Абияд веднага щом бъдат възстановени редът и сигурността.

„Турция не трябва да се безпокои“, посочи той в интервю, публикувано в сряда във в.“Хюриет“. „От двете страни на границата живее нашият народ. Как бихме могли да проявим враждебност към нашия собствен народ?, каза той.

Нихат Али Йозджан, експерт в изследователски център ТЕПАВ в Анкара, обяснява на първо място кюрдските амбиции в Северна Сирия като „реванш срещу политиката на арабизация на сирийския режим през 60-те години“.

Но той не крие опасностите от това за Анкара. „Това, което става с „Ислямска държава“, скрива един етнически конфликт, който има риск да прелее в Турция“, заключава Йозджан.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.