„Инвестбанк“ с 277 млн. лв. държавни пари. КОЙ крепи Петя Славова над закона?

Продължение. Виж „С пищови пазят банката от решения на съда

Петя Славова. Снимка: Бургасмедиа

И така за втори път в „Инвестбанк“, която в онзи момент към 2002 г. се нарича „Нефтинвестбанк“, влизат квестори. С откровена цел да предотвратят изпълнението на решенията на съда, които са обявили за нищожни всички акционерни събрания от 1998 г. до 2002 г. и всички промени в акционерите на банката. Съдебните решения са отправени към Агенцията по вписванията, но тя отказва да ги впише. БНБ също отказва да ги изпълни.

Новите квестори провеждат ново общо събрание на акционерите на 14 декември 2002 г., на което банката е преименувана от „Нефтинвестбанк“ на „Инвестбанк“, а петролните фирми „Юкос“ и „Росойл“ се оттеглят като основни акционери. Банката остава собственост на Петя Славова като физическо лице и на нейните фирми „Феста“ и винпром „Черноморско злато“ – Поморие.
Това е пак в нарушение на закона и по-късно решенията и на това общо събрание на акционерите са обявени за нищожни и отменени на три инстанции на съда. Дела за незаконни акционерни събрания се точат чак до 2014 г.

На това общо събрание е избран и нов надзорен съвет от трима души – Петя Славова, Петя Славова и Петя Славова. Тоест, в него влизат Петя Славова като най-голям акционер физическо лице и представители на нейните фирми „Феста“ и „Черноморско злато“, които са с най-големи дялове в банката, тримата общо с близо 99% (към онзи момент). Така тричленният съвет от Петя Славова след бурни спорове помежду си избира за свой шеф Петя Славова. И това е вписано в регистрите на БНБ, която трябва да упражнява надзор свързани лица да не присъстват в ръководните органи на една банка.
Как става така, че Славова и фирмите й на това акционерно събрания придобиват банката, не е ясно. До момента мажоритарни собственици са „Юкос“ и „Росойл“, но се оттеглят.

„Не е известно да има плащане към оттеглилите се мажоритарни собственици. В търговското право няма форма „дарение“, няма такова понятие. За да придобиеш една банка, трябва да я купиш. Сега и правоприемникът на „Юкос“ „Петрол холдинг“ може да предяви претенции за банката“, казва Цветан Начев, който с други акционери завежда поредното дело и поредните акционерни промени също са обявени нищожни от съда.

Така тази банка се превръща в

нещо уникално в правото и финансовите практики

– два пъти се сменят нейните акционери – през 1998 г. и през 2002 г. – без да има плащане от новите към предишните собственици.
БНБ обаче не се притеснява от това, нито от закононарушенията и съдебните решения. Като проследи всички действия на надзора, човек остава с впечатление, че основна грижа на БНБ е да обслужва последователно Митко Събев и Петя Славова.

В БНБ по този въпрос през годините се трудят последователно подуправителите Емилия Миланова (човек на Иван Костов), Румен Симеонов (от квотата на БСП, лобито на Красимир Премянов), а сега Димитър Костов (също от квотата на БСП). Ама да не помисли някой нещо. Те са излъпнявали служебния си дълг.
Основната работа е свършена от Миланова, която на два пъти праща квестори в банката. По това време управител на БНБ е Светослав Гаврийски. След него идва Иван Искров, който е шеф на БНБ два мандата. В следващите 10 години при неговото управление всеки опит някой да се жалва от „Инвестбанк“ за откраднати от сметката пари (както вече е ставало дума, там са изчезвали милиони от сметки на клиенти), за закононарушения и др. остават като глас в пустиня. На приложени документи, че от сметките им са откраднати милиони, фирми получават отговор от БНБ, че това е частно-правен спор, в който не искат да се месят. Ама иначе БНБ веднага се намесва частно-правния спор на Митко Събев и Петя Славова, когато съдът ги обявява за нелегитимни…

Адил Саид Ахмед ал Шанфари от Оман. Той придоби 31% от „Инвестбанк“ през 2012 г.. Снимка: сайт на „Шанфари груп“

Ето например един типичен отговор, който неведнъж БНБ праща до малкото медии, които се интересуват от казуса със собствеността на банката, в писмо, подписано от подуправителя Румен Симеонов до в. „19 минути“:
„Не можем да коментираме каквото и да било за „Инвестбанк“ и Цветан Начев. Всички въпроси, свързани с трезора и вътрешните му проблеми, трябва да се зададат към сегашната управа на банката или към съда”
Но именно съдът се е произнесъл, че сегашните акционери, надзорен и управителен съвет са незаконни и обявява за легитимни предишните. Защо БНБ не вписва в регистъра си законните собственици и управители?
Излиза, че самото Министерство на правосъдието не изпълнява съдебни решения, след като и подчинената му Агенция по вписванията отказва да впише решенията на съда.

Кой все пак държи над закона Петя Славова? КОЙ?

През 2010 г. „Инвестбанк“ си прави ново акционерно събрание, на което вдига уставния капитал. Събранието е от основните акционери Петя Славова, Петя Славова и Петя Славова. Вторите две чрез фирмите й „Феста холдинг“ и „Черноморско злато“. Трите заедно решават, че увеличат капитала от 80 млн. лева на близо 89 млн. лева. Новите 9 599 600 акции (10.71% от капитала) са записани на Петя Иванова Баракова-Славова (3 694 720 бр.) и „Феста Холдинг“ (5 904 880 бр.).

И това акционерно събрание е

обявено за нищожно от съда,

по искане на акционери учредители на банката. Съдът се произнася, че самото придобиване на банката от Петя Славова, „Феста холдинг“ и „Черноморско злато“ е незаконно. Тези акционери, станали собственици на банката, действат съгласувано, също така не са получили изискваното по закон предварително одобрение на БНБ, за да придобият близо 99% от акциите.

И тук става чудо. Върховният съд потвърждава като нищожни решенията на това акционерно събрание и БНБ най-после плахо решава, че нещо не е наред и със заповед на подуправителя Димитър Костов от април тази година са обезсилени тези акции за вдигане на уставния капитал. Това е направо смешно. Обявени са за нищожни поредица общи събрания в продължение на 12 години, надзорни и управителни съвети, отменени са решения като противозаконни и т. н., а БНБ се хваща за един детайл за вдигане на уставния капитал и обезсилва акции, защото така решил съдът. И да не е юрист, човек разбира, че ръководството в БНБ е пълна бутафория и правно недоразумение. Кашата, която забъркаха с КТБ е още едно доказателство.
Но очевидно зад тези юридически безобразия в БНБ всъщност се крият мощни интереси и кукловоди, също като в случая с КТБ.

През последните години „Инвестбанк“ се нареждаше на трето място сред банките, които държат държавни пари. В момента е на четвърто място с 277 млн. лева държавни пари, депозирани в нея, показват отчетите на БНБ за тримесечието на тази година. Преди нея са Първа инвестиционна (с над 800 млн.), „Уникредит Булбанк“ (над 414 млн.) и Общинска банка (над 334 млн.). От отчетите в БНБ става ясно, че държавните пари в „Инвестбанк“ за тази година не са носили лихва, за разлика от други банки с държавни пари в тях. Да се надяваме, че ще бъде изплатена лихва по-късно.
Защо „Инвестбанк“, при всичките скандали около нея, държи толкова държавни пари, никой не може да отговори. В нея депозираха пари и големи държавни компании като АЕЦ „Козлодуй“.

Бившият главен счетоводител на банката Петър Маринов през 2012 г. на пресконференция разкри схема за кражби от сметки в банката, за които твърдеше, че са ставали със знанието на Петя Славова и пари са отивали към фирми на нейни приближени. На същата пресконференция той каза още, че държавни пари са влагани в Инвестбанк, в замяна на което посредници са получавали комисионни (виж тук).

По време на първия мандат на Борисов се появиха публикации за сближаване на Славова с тогавашния вътрешен министър и втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Известно е, че и общини, в които ГЕРБ има кметове, държат свои пари в „Инвестбанк“. Но това нищо не означава.

„Инвестбанк“ още веднъж промени дялове на акционерите си, чрез увеличение на капитала до 131 млн. лв. Като инвеститор

в банката влезе Адил Саид Ахмед ал Шанфари  от Оман,

първоначално с около 25%, после неговия дял нарасна до 31%. След като в КТБ имаше 30% оманска собственост, изглежда оманската връзка в българските банки се разраства. Но въпросният оманец може да няма нищо общо с другите оманци. Бизнесмени у нас го знаят отдавна да прави посреднически бизнес на българска почва, като държи офис в кв. „Дървеница“, заедно със свой партньор от Йемен. Въпросният оманец наля около 25 млн. евро в „Инвестбанк“, за да вдигне тя уставния си капитал. По съвпадение същата сума беше нужна да се купят вестниците „Труд“ и „24 часа“ от Огнян Донев и Любомир Павлов, които бяха притискани да ги продадат в продължение на година. „Инвестбанк“ пое от „Уникредит Булбанк“ и техният кредит за купуването на вестниците.

И досега не се знае кой е новият собственик на двата вестника. В ръководството на измислената фирма, която купи вестниците, са Венелина Гочева и две адвокатски кантори. Също и човек, работил в „Инвестбанк“ на Петя Славова.
Съдейки по политиката на двата вестника, те действат синхронно с медиите на Пеевски и са под негов контрол.
И, както се казва, купонът с тази банка продължава. Покрай историята й може да се напише научен труд „Що е олигархия и как тя открито гази законите“.

(Край)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.