Ехо от Студената война: Унгария планира да изтигне ограда пред отчаяните мигранти

Ройтерс

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Ако някой е имал полза от гражданската война в Сирия, това са мъжете, които продават велосипеди в село Демир капия на южната граница на Македония с Гърция.Тъй като им е забранено да ползват обществен транспорт в Македония, хиляди мигранти, повечето от тях сирийци, прибягват до велосипеди, за да пресекат републиката без излаз на море на път за Сърбия, след това към Унгария и европейската шенгенска зона без граници. Броят им се увеличава. Над 22 хиляди бяха спряни и поискаха убежище в Сърбия досега тази година, с 6000 повече от цялата минала година и повече от около 500 през 2010 г.

Унгария заявява, че почти 60 000 души са влезли нелегално досега тази година и в сряда обяви, че ще изгради висока четири метра стена по 175-километровата си граница с нечленката на ЕС Сърбия.

Стъпката несъмнено ще събуди спомени за загражденията от Студената война, включително за Берлинската стена, която разделяше комунистическа Източна Европа, включително Унгария, от капиталистическия Запад.

Експерти по миграцията предупреждават, че това заплашва да създаде опасно стълпотворение в Сърбия, бедна бивша югославска република, която не разполага с добра база, за да се справи с наплива. Това ще създаде тапа, заяви Радош Джурович, директор на базирания в Белград Център за защита на бежанците. Сърбия няма капацитет да се справи с това, добавя той.

В Македония депутатите приеха вчера закон, даващ на имигрантите право на законово преминаване за 72 часа. Стъпката цели да предотврати попадането им като жертви в мрежи за трафик и да ги разубеди да рискуват живота си, вървейки по железопътната линия или карайки велосипеди по магистралата. Това означава обаче, че те ще достигнат до Сърбия още по-бързо. Това ще предизвика огромно хуманитарно предизвикателство за Сърбия, заяви Джурович.

През изминалите две години имаше драматично нарастване на броя на имигрантите, избиращи балканския път през Турция, Гърция, бивша Югославия и Унгария, за да стигнат до по-богатата Западна Европа, който набъбна с бежанците от Сирия, бягащи от продължилата четири години война. Освен това рекорден брой мигранти се давят в Средиземно море, след като са тръгнали от Северна Африка с лодки.

Джурович казва, че унгарската ограда надали ще спре потока през Сърбия, като се има предвид, че алтернативните пътища през Румъния и България или на запад през Босна и Хърватия са доста по-дълги и пълни с препятствия. Само че цената на нелегалното преминаване ще стане по-висока. Мигрантите няма да изчезнат, те са продали всичко. Една река винаги ще намери своя път, казва той.

Репортери на Ройтерс на македонската граница с Гърция видяха стотици мигранти, които преминаваха през полето на път към границата под безпомощните погледи на полицията. Преди това те следваха железопътната линия, която върви към Сърбия – път, на който 14 души загубиха живота си през април, ударени от влак в тясна клисура. Сега те могат да бъдат видени в групи от по няколко десетки души, които въртят по магистралата педалите на велосипеди, купени в два процъфтяващи магазина в Демир капия.

Това е единственият начин. Искам да стигна до свободата, заяви 25-годишен сириец, който каза, че името му е Анас и е платил 125 евро за велосипеда, за да продължи пътя си до Дания.

В Македония няма легла или пари за приютяване на бежанците. Македония промени закона вчера, за да им предложи легални документи за 72 часа, които да покрият престоя по време на преминаването им през страната.

Вътрешният министър Митко Чавков обвини Гърция, че си затваря очите пред мигрантите, които пресичат северната й граница към Македония. Македонски полицейски патрул на магистралата наблюдаваше в сряда как мигрантите преминават на велосипеди по аварийната лента.

Какво можем да направим, заяви един полицейски служител, който пожела да остане анонимен. Знаем, че това е нелегално и опасно, каза той. Но ако ги спрем, ще трябва да ги отведем с нас. Къде? Унгария, в която правителството на Виктор Орбан влезе в конфликт със съюзниците си от ЕС по въпроса със справянето с миграцията, защити вчера своя план за охранителна ограда.

Надяваме се, че ще има общ отговор от ЕС спрямо този натиск на имиграцията, но в момента това изглежда далечно, заяви външният министър Петер Сиярто.

Сръбският премиер Александър Вучич каза в сряда, че е много изненадан от съобщението. Говорителка на Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС, отбеляза, че от членките на съюза зависи как да управляват границата си, но заяви на пресконференция: „Ние съвсем отскоро свалихме стените в Европа, не би трябвало да ги издигаме отново“. Тарек Албаба, 30-годишен сирийски имигрант в Демир капия, предложи различно решение. „Вместо да се издигат стени между страните, за да ни спрат да идваме, те би трябвало да се опитат да спрат войната в Сирия. Ако няма война, сирийците няма да напускат“, каза той.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.