Турция е изправена пред нова реалност в Сирия

в. Хюриет дейли нюз

Развитията в Тал Абияд, стратегически граничен град в Сирия, на юг от турския град Акчакале, доказват отново, че развитията в Сирия не се определят от желанията и нуждите на Анкара. Това, което става днес, е повече от победа срещу „Ислямска държава“ (ИД).

Водената от САЩ международна коалиция срещу ИД сега е в съюз със сирийските кюрдски групи, които Анкара разглежда като разклонения на Кюрдската работническа партия (ПКК). Връзките между ПКК и Партията на демократичния съюз (ПДС) в Сирия и нейното военно крило „Силите за защита на народа“, разбира се не са тайна.

САЩ и много страни от ЕС са обявили ПКК за терористична организация и това е позиция, която Анкара обича да изтъква. Необичайните времена обаче пораждат необичайни ситуации.

Началото на всички злини, що се касае до Запада, днес не идва от ПКК, а от ИД. Вашингтон не е показал склонност да постави извън закона Партията на демократичния съюз (ПДС) или „Силите за защита на народа“. Американските представители също знаят, че турското правителство преговаря с ПКК от известно време.

Това е ключов елемент от „процеса за мир“, който изпадна в застой по време на предизборния период, но който според правителствени представители продължава въпреки трудностите, пред които е изправен.

Макар ПКК да продължава да бъде наказание за повечето турци, като се има предвид броят на загиналите заради нея в миналото, Анкара не е последователна в позицията си, когато опитва да изолира тази групировка и нейните разклонения в Сирия.

Позицията й е разклатена и когато казва на други да не сътрудничат с ПКК във време, в което поддържа контакт с групировката.

Реалната ситуация в момента е, че „Силите за защита на народа“ са доказали, че са сред най-успешните сили срещу ИД, и нито Вашингтон, нито западните страни, които участват активно в (усилията за разрешаването на) сирийската криза, са готови да се откажат от преимуществото, което предоставят.

Това оставя турското правителство с малко алтернативи. То ще трябва или да продължи да гребе срещу течението и най-вероятно няма да успее да постигне това, което иска в Сирия, или ще опита да развива политика, която признава реалната ситуация. Като се има предвид обърканата ситуация, пред която е изправена, Анкара ще трябва да се заеме с умело жонглиране, ако иска да излезе от ситуацията с някакви ползи.

На пръв поглед е добре за Турция, че ИД загуби в Тал Абияд, но е лошо, че Партията на демократичния съюз (ПДС) и „Силите за защита на народа“ спечелиха. Добре е също така, че тези развития ще отслабят позицията на режима на Башар ал Асад, който Анкара иска да бъде свален колкото е възможно по-скоро.

Налице е и фактът, че Турция най-вероятно накрая ще види автономен кюрдски регион в граничещата с нея Северна Сирия, който ще бъде свързан с автономния кюрдски регион в Северен Ирак. Както изглежда сега, и друг град в Сирия край границата с Турция – Джараблус, може да бъде следващият, който ще бъде опразнен от елементи от ИД от страна на „Силите за защита на народа“ с подкрепата на американските военновъздушни сили.

Имаше време, в което „фобията на Турция към кюрдите“ бе в пика си, когато всичко това можеше да се разглежда от Анкара като „причина за война“. Но, както казват турците, „Този, който взе коня, е преминал Юскюдар“ (в смисъл, че положението е вече изпуснато – бел. ред.). А Партията на демократичния съюз и „Силите за защита на народа“ сега са тези, които са „грабнали коня“.

Това е реалност, с която Турция трябва да живее и да се справя. Начинът да се постигне това е очевидно не да се продължи с отчуждаването на кюрдите в Турция, а да се изработи „modus vivendi“ (начин на живот), който най-добре да служи на интересите на всички. Това ще изисква смелост и решителност.

Анкара влоши отношенията си с кюрдите след битката за Кобане, когато не бе ясно дали тя подкрепя кюрдите или джихадистите, но вътрешното политическо уравнение се промени съществено след изборите. Сега е важно да се покаже на кюрдите, че приятелството на Турция е за предпочитане пред нейната враждебност.

Сега също така е време за Анкара да се пробуди за това, което става в региона, и да спре да разчита на джихадистите, за да свалят Асад (ако всъщност тя прави това).

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.