След решението на съда в Страсбург – по-добре без коментари под статиите

Съдът в Страсбург прие решение, което е общовалидно за съдебната практика в ЕС – издателите на онлайн изданията ще носят отговорност за всичко написано от анонимни читатели във форумите под статиите.
Тоест – всяко издание може да бъде осъдено от засегнат – независимо дали от клевета, обида или някакво позорящо обстоятелство.

Това поставя издателите в трудно положение. Те са изправени пред необходимостта да имат постоянен контрол върху онова, което пишат читателите под статиите.
В повечето издания коментарите са свободни. Не е нужно нищо специално, за да пишеш под статията. В други издания, каквото е e-vestnik, е нужна регистрация с валиден имейл. Така има начин за известен контрол – ако някой нарушава правилата на форума, лесно може да бъде забранен и да се заличи регистрацията му. Друг начин е забрана на ай-пи адреса, от който пишат някои хейтъри, но това по-лесно се заобикаля.

Откакто въведохме регистрация, коментарите във форума ни силно намаляха, още повече, че има някакъв бъг при нова регистрация, а много от старите потребители не си помнят паролите и постоянно получаваме писма с искания за помощ при регистрацията. Но се отказахме да премахнем този бъг. Забранихме и на много хейтъри и нарушители възможността да пишат коментари.
В e-vestnik работим само двама души, нямаме капацитет да се занимаваме и с коментари на читатели.

Вестникът разчита на дарения от читатели, защото рекламните приходи са недостатъчни (виж тук). И затова няма да може да поддържа услугата да дава пространство на читатели за хейтърство и място за тролове. И да поема риск от съдебно преследване за това.

Като издатели ние си носим отговорност пред съда за нашите писания. Банкерката Петя Славова например води две дела срещу редактора Иван Бакалов. Петьо Блъсков също опита да го осъди и съдът отхвърли изцяло иска му за 50 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Петя Славова иска 100 хил. лева обезщетение. Редакцията благодари на читателите за даренията за съдебни разноски (виж тук).

С решението на съда в Страсбург читателите ще почувстват малко и своята отговорност, като бъдат ограничени мненията им.

Дали решението е справедливо, е отделен въпрос. Сайтовете, които дават платформа за блогове, например, не носят отговорност за съдържанието. Фейсбук едва ли някой ще може да го осъди за това кой какво пише в тяхната платформа. Но ние като издатели носим отговорност.

Затова в e-vestnik ще премахнем коментарите под статиите в един кратък период, в който ще решим и някои технически проблеми.

Извиняваме се на оригиналните и толерантни коментатори, които не обиждаха и не нападаха грубо нито нас, нито други читатели.

Читатели ще могат да коментират във Фейсбук страницата на e-vestnik, където анонимни коментатори трудно успяват.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.