Косово и военните престъпления: Когато миналото още не е минало

Телени мрежи и пост в етнически разделената Митровица в Косово. Войните в бивша Югославия освен известните жертви, оставиха и много безследно изчезнали. Снимка: Белградски вести

Около 16 години след като въздушната кампания на НАТО сложи край на сръбското управление в Косово, законът може би най-накрая ще успее да достигне някои високопоставени косовски политици, за които се предполага, че са извършили военни престъпления.

След дълго отлагане и години на сплашване на свидетелите, скоро може да бъде сформиран специален съд, който да разследва десетина души, включително няколко лица, смятани за лидери на организираната престъпност в Косово.

През декември 2010 г. швейцарският прокурор Дик Марти докладва пред Съвета на Европа своите твърдения, че бивши командири на военновременната Армия за освобождение на Косово /АОК/ са били престъпници, които са давали заповеди за убийства и са надзиравали измъчвания.

Докладът му се фокусира върху „Групата от Дреница“, водена от Хашим Тачи, тогавашен премиер на Косово, а сега министър на външните работи. Най-сензационно докладът твърдеше, че някои жертви са били убити заради органите им. Тачи отхвърли тези твърдения. Много косовари смятат, че Марти е получил фалшиви сведения от сръбското разузнаване.

След доклада на Марти в Брюксел беше създаден специален екип на ЕУЛЕКС, правосъдната и правоналагаща мисия на ЕС в Косово. Установеното от този екип „като цяло съответстваше“ на доклада на Марти и стигна до заключението, че има достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу „определени високопоставени представители“ на бившата АОК. Но нямаше съд.

Трибуналът на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия нямаше юрисдикция, защото повечето от престъпленията са били извършени извън бивша Югославия (в Албания) или след края на войната. Така че беше планирано създаването на специален косовски съд, също базиран в Хага.

Публично косовските лидери нарекоха това шанс за обвинените да изчистят имената си и името на АОК. Тайно обаче се опитаха да блокират съда. Планът се спъна в парламента, където опозицията срещу него расте. След неотдавнашните присъди в съда на ЕУЛЕКС в Косово на няколко заподозрени от Групата от Дреница за убийства и други военни престъпления, Тачи обвини съда, че се опитва „да опетни справедливата война на АОК“, макар че настоя, че Косово няма да позволи този въпрос да застраши „партньорството на страната с международната общност“.

Американският посланик в Косово Трейси Ан Джейкъбсън казва, че ако парламентът откаже да учреди съда, нейната страна няма да попречи на Съвета за сигурност на ООН да направи това. Америка и ЕС направиха своята „най-добра и последна оферта“ за компетенциите му. Ако отиде в ООН, Русия, яростен враг на косовската независимост, ще има думата. Търговското споразумение с ЕС също може да бъде отложено.

Някои опозиционни фигури се противопоставят на съда, защото нарушава суверенитета на Косово. Един от тях – Рамуш Харадинай – беше задържан миналата седмица в Словения по стара сръбска заповед за арест за военни престъпления. Друг политик казва, че неговите колеги „са изплашени до смърт“ от съда. Той се чуди дали има връзка с неотдавнашното насилие в Македония, където загинаха осем полицаи и десет въоръжени мъже.

Той намеква, че един „сив кардинал на косовската политика“ има пръст в тези събития, който се надява да покаже, че ако бъде изпратен на съд, може да отвърже „кучетата на войната“. Когато убитите там косовари бяха погребани с пълни военни почести от бившите им другари от АОК, швейцарският коментатор Енвер Робели отбеляза: „Страна, която почита престъпници, няма светло бъдеще“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.