Аукционните къщи очакват 1 милиарда долара от търгове в Лондон

Ройтерс

Картината на Пикасо „Алжирски жени (Версия О)“. Снимка: кристис

На фона на атлантическия попътен вятър от майските търгове в Ню Йорк, на които двете най-големи аукционни къщи продадоха произведения на изкуството за над 2 милиарда долара, погледите са насочени към големите продажби, започващи тази седмица в Лондон, на които цените могат да скочат отново главоломно.

Големият победител в Ню Йорк беше „Алжирски жени (Версия О)“ на Пикасо, която достигна рекордните 179,4 милиона долара на търг на Christie’s и стана най-скъпото продадено произведение на изкуството.

За три дни продажби Christie’s стана и първата аукционна къща, която е продала предмет на изкуство на стойност 1 милиард долара. Като се прибавят продажбите на Sotheby’s, общо сумата надхвърля 2 милиарда долара. Навлязохме във фаза, която наистина мисля, че е пазар на шедьоври, посочи Катарин Арнолд от Christie’s, която ръководи вечерната продажба на произведения на изкуството от съвременния и следвоенния период на 30 юни.

Сред 76-те предложения на търга са картини на Френсис Бейкън, Ив Клайн и Герхард Рихтер, като се очаква продажбите да достигнат 132-187 милиона долара.

За да не остане по-назад Sotheby’s обявява вечерните си продажба на 1 юли като „Най-стойностният лондонски търг на съвременно изкуство“. Предварителните оценки на 59-те предложения на Sotheby’s варират от 230 милиона до 329 милиона долара, като сред тях са „Първи етюд към портрета на Папата“ на Бейкън, оценяван на 40 милиона долара до 56 милиона долара, както и серията картини с доларови знаци на Анди Уорхол.

Като се съберат общо огромното количество предложения на двете аукционни къщи, сред които картини на Шагал, Пикасо, Мане, Моне, Гоген и дори рядка картина на Климт на търговете на модерно и импресионистично изкуство, започващи с търг на Christie’s на 23 юни, има всички шансове общо продажбите да надхвърлят 1 милиард долара, според експерти.

Арнолд посочи, че главозамайващите цени за изящно изкуство, които се достигнат на търговете, предизвикват появата на още такива творби на пазара. Има произведения на изкуството в частни колекции, които тепърва започват да се движат, някои предмети са собственост на семейства от над 60 години, допълни тя.

Сред тях има творби на английско-ирландския художник Бейкън, една от които е диптих, представящ неговия любовник Джордж Дайър и неговата муза Изабел Роузторн от 1967 година. Творбата се оценява на 8-12 милиона британски лири в Christie’s.

Общо взето Бейкън може да покрие около 15 % или повече от стойността на всички картини, които ще се продават през следващите две седмици, сочейки как „са се вдигнали акциите му“.

„Бейкън е художник, чийто пазар се преобрази през последните 10 години,“ посочи старши специалистът по съвременно изкуство в Sotheby’s Оливър Баркър. Мисля, че сега той стана една от абсолютните икони от края на 20-ти век, допълни той.

Макар аукционните къщи да са склонни да виждат само безоблачно небе и високи цени, други наблюдатели на пазара намекват, че външни фактори, като гръцката дългова криза или решение на централните банки да повишат основните си лихви, което би направило облигациите по-атрактивни за инвестиции, могат да доведе до промени на игралното поле.

„Наблюдават се ниски лихви особено в САЩ, а това създава балони при активите,“ отбелязва помощник редакторът на списание АртРевю Джонатан Ти. Ди. Нийл. „Засега не мисля, че това е балон,“ отбеляза той.

„И ако парите ви не могат да получат възвръщаемост, може пък да разполагате с добро изкуство, което да сложите на стената си, ако можете да си го позволите,“ допълни Джонатан Ти. Ди. Нийл.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.