Всеки ден хиляда имигранти преминават границите на Сърбия

Съвместни патрули на сръбската, унгарската и австрийската полиция ще патрулират от следващата седмица по границата между Сърбия и Македония, се договориха в (унгарския град) Сегед директорите на сръбската и унгарската полиция Милорад Вельович и Карол Пап.

На границата на Сърбия и Македония още от понеделник заедно със сръбските полицаи ще присъстват и 20 колеги от Унгария с четири коли, оборудвани с най-нови термокамери, уточни Вельович след срещата с унгарския си колега Пап, заявиха от Бюрото за сътрудничество с медиите на сръбското МВР.

Директорът на сръбската полиция изтъкна на вчерашната срещата, че на границата с Македония и България около хиляда души всеки ден искат да влязат на територията на Сърбия, а след това през Унгария да продължат пътя си към някоя от страните от Европейския съюз. Директорът на сръбската полиция и Пап констатираха, че мигрантите не са проблем само на Сърбия и Унгария, но и на цяла Европа. Бежанци се виждат на всяка крачка. Има ги на пътищата в Сърбия, в парковете, в автобусите и железопътните гари в Белград и други градове на страната.

Ситуацията е тревожна, но всички участници в системата успешно се справят с увеличения приток на търсещи убежище, а очакваме и помощ от международната общност, изтъкна за „Политика“ Иван Гергинов, помощник-комисар за бежанците. Тази ситуация не е нова за Сърбия, но и за Върховния комисариат за бежанците, имахме опит от деветдесетте години на миналия век, когато Сърбия прие над 600 000 бежанци от Босна и Херцеговина и Хърватия, напомни Гергинов.

Тревожни са съобщенията, че от Турция са тръгнали голям брой мигранти към нашата територия, след като са чули изявленията, че Унгария ще гради стена на границата си. Комисариатът има достатъчен капацитет да се погрижи за всички търсещи убежище. В момента в центровете са настанени 309, а общо има места за 810 търсещи убежище, казва Гергинов.

Но мигрантите, които във все по-голям брой пристигат от Гърция и Македония, не се задържат в Сърбия и най-често не се регистрират в Комисариата за бежанците. Правителството на Сърбия неотдавна основа работна група за справяне с миграционните вълни и ще разгледа какви мерки е необходимо да бъдат предприети пред такъв наплив от хора, които бягат от застрашени райони, изтъква Гергинов.

Ситуацията е изключително тежка, мигрантите са все повече, а ако продължат да пристигат с тези темпове, до края на годината през Сърбия ще преминат над 50 000 търсещи убежище. Това Сърбия все още не е преживявала, казва за „Политика“ Радош Джурович, директор на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище.

Мигранти има навсякъде. Това, че центровете за убежище са полупразни, не означава нищо, ако бежанците се намират на улиците. Само вчера на границата на Македония и Гърция имаше около 1000 мигранти, а ситуацията се мени с всеки час заради промените в законодателството в Македония, която сега дава възможност на всички да получат потвърждение за убежище за срок от 72 часа, обяснява Джурович.

Това е хуманен акт, изтъква нашият събеседник, но с него се увеличава броят на бежанците, които пристигат в нашата страна и които се намират в сивата зона, без документи и каквато и да било защита. Все повече има тежко ранени бежанци, на които са необходими здравни грижи, казва той.

От началото на годината до вчера в Сърбия са преминали 31 500 имиранти и те ще станат още повече, оцени вчера министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович.

Той повтори, че проблемът не е сръбско-унгарската граница, а Македония, която граничи с Гърция и България, откъдето идват тези хора.

Това е проблем, който Сърбия самостоятелно не може да реши – физически нямаме право, нито можем да спрем тези хора да влизат в нашата страна, когато искат или изразяват намерение да търсят убежище, каза Стефанович.

Длъжни сме да ги изпратим в колективни центрове, където те могат да изразят желание да продължат пътуването си и ние нямаме право да им пречим в това, заяви Стефанович. Сръбският вътрешен министър каза още, че това е въпрос, който ЕС трябва да реши – да види как ще постъпи с тези хора, тъй като целта не е те да преминат половин Европа, да стигнат до Германия, а след това от Германия да бъдат изпращани някъде.

Сърбия, макар и извън ЕС, е поела и тази част от работата и товара. Десетки хиляди хора премивават през нашата страна с минимален брой инциденти, заяви той, изразявайки задоволство, че сръбските граждани помагат на имигрантите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.