Ирина Бокова е с най-добри шансове да оглави ООН

Ирина. Бокова. Снимка: от тв екрана

В статия в сайта на „Хъфингтън пост“ блогърката Ернеста Реди разглежда някои от възможните кандидатки от Източна Европа за следващ генерален секретар на ООН в рамките на световната кампания жена за пръв път да оглави организацията и отбелязва, че с най-добри шансове сред тях е Ирина Бокова.

Съгласно принципа на ООН за ротация между петте регионални групи се предполага постът сега да се поеме от кандидат от Източна Европа, която е единствената група без свой представител начело на световната организация до момента. Има дълъг списък от много способни жени с нужните качества и опит за тази длъжност, включително няколко от Източна Европа.

Предизвикателството за тях обаче ще бъде да си осигурят подкрепата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, всяка от които има право на вето, пише авторката.

Първата жена президент на Литва Далия Грибаускайте, която сега кара втори мандат, често се споменава, макар и да не е давала признак, че се интересува от поста. Тя е популярна фигура и на европейската дипломатическа сцена. Била е заместник-външен министър, финансов министър и европейски комисар за финансовото програмиране и бюджета, което й дава впечатляващ политически и институционен опит.

Добре е приемана в САЩ и ЕС, но предвид острите й критики към намесата на Русия в Украйна и водещата й роля при налагането на европейските санкции, тя едва ли ще е приемлива за Кремъл, отбелязва Ернеста Реди.

Друга силна кандидатка е първият вицепремиер и външен министър на Хърватия Весна Пусич. За разлика от Грибаускайте, тя е изразила публично желанието си да се кандидатира за поста и активно събира подкрепа. Тя е популярна сред европейските либерали, но кандидатурата й в момента няма вътрешнополитическа подкрепа. Направила е положителни стъпки за помирението на Балканите, но все още не е била изпитана на международната сцена.

Почти всички досегашни генерални секретари на ООН са били или външни министри, или високопоставени служители на ООН.

Единственият настоящ кандидат, който е и двете е Ирина Бокова, бивш български външен министър и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО втори мандат. Тя си е осигурила подкрепата на своето правителство и вероятно е източноевропейският кандидат с най-добри позиции. Смятана е за приемлива от САЩ, Русия и Китай и дори се смята, че Бан Ки-мун я предпочита за свой приемник.

Според бившия автор на речите на Кофи Анан Едуард Мортимър, „ако американците и руснаците я харесват и тя е жена и от Източна Европа, това слага чавките във важни квадратчета“.

От всички регионални групи в ООН Източна Европа е най-тежката заради предизвиканите от конфликта в Украйна разделения и лошото състояние на отношенията между Русия и Запада. Ако петимата постоянни членове на Съвета за сигурност не успеят да се договорят за подходящ кандидат от Източна Европа, има вероятност да се обсъдят кандидатури и от други части на света, отбелязва Ернеста Реди в статията си в сайта на „Хъфингтън пост“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.