Багдади, харизматичният халиф на Ислямска държава

Франс прес

Карикатури, заради които убиват
Карикатура на лидера на Исламска държава Ал Багдади, която е пусната в Туит от списание „Шарли Ебдо“ в деня на атентата. Текстът гласи – Пожелания и от Ал Багдади. И най-вече здраве.

Година след като беше обявен за халиф на всички мюсюлмани от групировката „Ислямска държава“, Абу Бакр ал Багдади продължава да е енигматичен персонаж, който предпочита да остава в сянка, отколкото да е под светлините на прожекторите.

Багдади днес е един от най-издирваните хора на планетата. САЩ предложиха 10 милиона долара за залавянето му. Но той остава неоткриваем и невидим, докато ИД разви широк медиен арсенал, разпространявайки множество снимки и видеозаписи на своите офанзиви и издевателства.

По-скоро е забележително, че шефът на най-загрижената за имиджа си групировка, е толкова дискретен, подчертава Патрик Скинър от консултантската група Суфан.

За една година халифът Ибрахим /името, с което е известен Абу Бакр ал Багдади като халиф на ИД/ се появи само в едно видео, разпространено през юли 2014 г., след като беше заснет в джамия в иракския град Мосул.

Със сива брада, тъмен тюрбан и тъмна абая, той заповядва в този видеозапис на всички мюсюлмани да му се подчиняват няколко дни след обявяването на халифата на ИД на големи територии под негов контрол в Ирак и Сирия.

От началото на ударите на международната коалиция, ръководена от САЩ от август насам, Ал Багдади не се появи повече във видеообръщения и разпространи само два аудиозаписа след слуховете, че е бил ранен и дори убит при въздушните атаки.

Багдади има тайнствено измерение, което се дължи на факта, че той преживя много опити да бъде ликвидиран, казва Аймен ат Тамими, експерт в Близкоизточния форум. Багдади, както изглежда, „е постигнал повече неща по конкретен начин“, отколкото старата джихадистка гвардия, от която е и съперникът му, лидерът на Ал Каида Айман аз Зауахири.

Според документи на иракските тайни служби Багдади е роден през 1971 г. в Самара, северно от Багдад. Той има докторат по ислямски науки и е бил преподавател в университета в Тикрит.

Багдади има четири деца – две момчета и две момичета от първата си жена. Те са родени между 2000 и 2008 г. После от втората му съпруга му се ражда син.

Багдади се присъединява към бунта в Ирак малко след американската инвазия през 2003 г. и е бил затворен в американски лагер за предполагаеми терористи.

Американските сили обявиха през 2005 г. смъртта на Абу Дуя /един от прякорите на Абу Бакр ал Багдади/ при въздушен удар. Но той се появи през 2010 г. начело на групировката „Ислямска държава в Ирак“, иракски клон на Ал Каида.

После Багдади успя да превърне тази групировка – притисната за известно време в ъгъла от американската стратегия за борба с бунтовниците, подкрепяна от сунитските племена – в най-могъщата, най-богатата и най-жестоката джихадистка организация в света.

Възползвайки се от гражданската война в Сирия и от нестабилността в Ирак, неговата организация се утвърди в първата страна през 2013 г, преди да започне през юни миналата година светкавична офанзива в съседен Ирак.

Преди това групировката се освободи от връзките с Ал Каида, след като Багдади отхвърли заповедта на Зауахири да се съсредоточи върху Ирак и да остави Сирия на групировката Джебхад ан Нусра.

Обвинена в престъпления срещу човечеството от ООН, ИД уби хиляди военни, бойци и цивилни, атакува такива малцинства както язидите, продаде жени за робини и пое отговорност за обезглавяването на няколко западни журналисти и хуманитарни работници, за чиито екзекуции разпространи ужасяващи видеозаписи.

ИД наброява десетки хиляди членове. Тази сунитска екстремистка групировка днес контролира 50 процента от Сирия и големи територии в Ирак. Багдади е приветстван там като командир и военен тактик, който присъства на бойното поле за разлика от Зауахири.

Пътят на Багдади се различава също и от този на Осама бин Ладен, който създаде мрежата Ал Каида благодарение на личното си богатство и който беше международно известен още преди атаките от 11 септември 2001 г., по-специално благодарение на видеозаписите си.

Възходът към известността на Багдади не може да бъде сравняван с този на останалите терористични лидери. Бин Ладен беше прочут, но той изтъкваше набожността си. Багдади, напротив, избягва светлините на прожекторите и говори в речите си за своя халифат и за враговете си, а не за себе си, отбелязва Скинър.

В последния си запис, разпространен на 14 май, той призовава мюсюлманите или да се присъединят към халифата, или да водят свещена война в страните си. Ислямът никога не е бил религия на мира, ислямът е религията на войната, заяви Багдади в това послание.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.