Щъркел вдовец (вдовица)

Щъркел край Варвара. Снимка: Иван Бакалов

Гнездото е на ъгъла на селска улица, върху електрически стълб. Всяка година неизменно се появяват там двойката щъркели и който мине, се радва на гледката. Докато се усетиш, в гнездото изникнат и две малки глави на щъркелчета.

Тази година колкото пъти минах оттам, все един щъркел виждам. На петия път разбрах, че е овдовял. Не се виждат и малки тази година. Мъжкият ли е останала вдовец, женската ли – иди, че разбери.

Но той/тя е там, в гнездото, сякаш изпълнява някакъв дълг, ние пак сме тук, а наесен ще отлети. Не можеш да разбереш чувства ли нещо, скърби ли. Сигурно скърби. А как иначе? Отдалеч се вижда обичайната затрогваща гледка на гнездо с щъркел.
Ще си намери ли нов (нова)? Ще умре ли от мъка?

Преди години, докато снимахме във Варненския залив филм за водолазите на военноморския флот, излизахме всеки ден с една десантна баржа в морето и един ден намерихме във водата щъркел. Беше началото на септември, очевидно беше изпаднал от ятото. Плуваше безпомощно, без да може да си повдигне крилете, толкова подгизнал, че не може да полети, носеше се във водата, очаквайки края. Беше млад, малък. Момче ли беше, момиче ли, иди, че разбери… Извадихме го на борда и няколко дни го хранихме с риба. Съвзе се, престана да се плаши. Пред лицето на смъртта птиците някак се примиряват и престават да се плашат от хората. Нощем спеше в закрития люк под палубата, денем го отваряха и той се припичаше на слънце. Няколко дни не посмя да отлети. Като си тръгнах, още беше на борда.

Дали после се е осмелил да отлети на юг?

Дали може да пресече Средиземно море до Египет сам, без ятото?

А този на снимката е край Варвара. Минава и заминава, не го знаеш вдовец ли е, вдовица ли е, или щастлив съпруг (съпруга). Не им личи.

 

 

(От страницята на автора във Фейсбук)

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.