В Турски Кюрдистан още гледат на на жените като робини

Лявата прокюрдска партия и неправителствените организации се опитват да поощрят равенството

Репортаж от специален пратеник на вестника в Батман, Турция

Кюрдска жена край пътя. Снимка: мустафаозер

За нищо на света 48-госишната Хамид Челик не би искала дъщерите й да преживеят преживяното от нея. Общинската съветничка в кметството на Батман, югоизточна Турция, разказва как се е почувствала, когато родителите й я омъжили на 14 години за 10 години по-възрастен от нея мъж. „Родителите ми бяха уредили сватбата с неговите без знанието ми. Изобщо не ме попитаха. Когато разбрах, ми се прииска земята да се отвори, но какво да се прави? Не можех да не се подчиня”, разказва улегналата жена с благородна осанка.

В крайна сметка бракът се оказал добър, родила шест деца, четири момичета и две момчета. Хамид се бори момичетата да могат „да учат и да избират свободно съпруга си”. Дребната селянка, омъжена против волята си, днес е известна и уважавана защитничка на правата на жените от името на Демократическата партия в областта (DBP, прокюрдска партия). „Тук съм благодарение на тях”, признава тя, докато оправя гънките на копринения шал, който се спуска около лицето й на мадона.

Регионален филиал на Демократичната народна партия (HDP, лява прокюрдска партия, която спечели 13 % от гласовете и излъчи 80 депутата на парламентарните избори на 7 юни), която защитава равенството между мъжете и жените, Демократическата партия управлява почти всички общини в кюрдските области в югоизточна Турция. Равенството не е празна дума, всяко кметство има двама общински съветници – един мъж и една жена. Избирателните списъци са старателно разделени по равно, отговорностите – също.

Формирани въз основа на марксистко-ленинската идеология, както и Кюрдската работническа партия (PKK, забранена в Турция), прокюрдските партии имат амбицията да приключат веднъж завинаги с феодалните табута. Те обаче трудно се изкореняват. При проучване от 2014 г. на неправителствената организация „Ка-Мер”, проведено сред близо 164 000 кюрдски жени в 23 града в Източен и Югоизточен Анадол, 64 % от тях казват, че не са получили дела си от наследството, привилегия на синовете според традицията, въпреки че според турските закони наследството се дели по равно.

Пак според „Ка-Мер”, 71 % от браковете са уредени и 33 % от булките са по-малки от 18 години. Единственият констатиран напредък: браковете „за цената на кръвта”, при помиряването на две враждуващи фамилии, и задължението вдовицата да се омъжи за един от деверите си са на път да намалеят.

„Робини”

Освен това според проучване проведено от университета в Анкара през 2009 г.насилие (физическо, сексуално, психическо) по-често се извършва върху жените на изток и на югоизток (51 % и 57 %), отколкото в останалата част от Анадола (42 %).

По принцип традиционният закон на честта, според който членовете на едно семейство имат право да убият жените, които прегрешат или се готвят да прегрешат, все още е в сила. Тъй като са подложени на силен натиск от страна на семейството, жените пострадали от домашно насилие, рядко дръзват да се обърнат към властите или към неправителствените организации, тъй като подобно действие се смята за срамно.

За Гюлюстан Акел, която изпълнява функциите на кмет на Батман съвместно със Сабри Йоздемир, освобождаването на жените минава през работата. „Традицията е дълбоко вкоренена у нас, има много проблеми. На жената от край време се гледа като на робиня, на работна сила. Искаме да променим това, да й дадем централно място в обществото.” Затова общината финансира „професионална школа”.

Разположена в краен квартал школата обучава всяка година стотина млади жени на шев и кройка, фризьорство, тъкане на килими. 29- годишната Гюрбет Нас с джинси, тънка широка туника и без забрадка на главата развива училището: „Търся решения за жени, изпаднали в тежко положение. На болшинството жени думата не се чува. Не познават противозачатъчните. Има насилие и самоубийствата никак не са малко. Дали тези, които искат да се спасят, търсят работа? Те трябва да поискат разрешение не само от съпруга си, но често пъти и от свекъра и свекървата.”

Реалността е груба. От 450 жени, завършили школата „едва пет са си намерили добре платена работа”, продължава Гюрбет Нас. В тези консервативни райони жените могат да работят само на полето. Според Диарбекирската търговска камара, 97 %  от жените в района са заети със селскостопанска работа – дейност, която нито се декларира, нито се заплаща. Иначе работните места в търговията, хотелиерството, ресторантьорството са запазени основно за мъжете.

Музикалната кариера на 19-годишната Мулту Кая била сигурна. След участието й в телевизионното предаване за музикални таланти хубавата брюнетка със зелени очи мечтаела да стане звезда в шоубизнеса. За жалост, получава смъртоносни заплахи. Във вторник 19 май певицата е пронизана от куршум в главата, докато репетира в градината си в Ергани, малко градче, недалеч от Диарбекир. Приета в болница, днес тя е между живота и смъртта. Полицията е арестувала приятеля й, 26-годишния Вейси, заподозрян, че е стрелял по нея.

Превод Анна Христова

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.