Борисов пожела успех на евразийска конспирация в София

Иво Инджев

Когато на 1 юни публикувах програмата и поканата към участниците в руската конференция „Европа гледа на Изток”, планирана (и вече осъществена междувременно) да се състои в София на 26 юни, не предполагах, че тази предварителна информация в ivo.bg ще си остане единствен и непотвърден от никоя медия автентичен документ за конспиративното събитие. То обаче беше заметено под гузния килим на Бойко Борисов, изпратил поздравление за успех на конференцията и пожелание за „ПРЕТВОРЯВАНЕ НА ИДЕИТЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ”.

Идеята на участниците, както се разбра от оскъдната информация за евразийската конспирация, организирана в Българската академия на науките и в БТА, се изчерпва с една дума: евразийство. На тази идея гражданинът за европейско развитие на България Номер 1 е пожелал да бъде реално претворена.

Понеже медиите явно се намират на пряко подчинение на този гражданин, той беше „пощаден”. Българският зрител, читател и слушател така и не разбра, че големият евроатлантик ББ се заиграва с форум на Путин, организиран с явната му благословия, н заглушен медийно, за да не дразни (този път) Вашингтон и Брюксел.

Дори и русофилските сайтове в България „тактично” спазват омертата да не излагат руския проект Борисов пред Запада. В KROSS, където иначе седмици наред демонстрират снимки от всяко проруско събитие в България (например от съветската истерия около 9 май) , този път „изведнъж” се ограничават само с цитати от изказването на руския посланик Юрий Исаков. И никакъв възторг от агресивните изказвания срещу омразния Запад на отдели участници, като например азербайджанеца Чингиз Адулаев и неговата азиатска жалейка за рухването на СССР и неговите колонии в Европа?

Само в маргиналния червен сайт BIG5, близък до БСП, са признали някои неща. Например, че „събитието се провежда в София основно от организации и институти, близки до БСП (като БАН и БТА? – бел.авт.), руското външно министерство и китайски изследователски среди, свързани с евразийската идея”.

Същия сайт определя посланието на Борисов, прочетено от председателя на фондация „Славяни” Захариев като „сензационно”. Сайтът, списван от Васил Петев ( син на покойния председател на Съюза на българските писатели Николай Петев), разкрива държавната тайна, че сред поканените на антиатлантическото събитие, освен лидерът на БСП Михаил Миков и лявото острие на партията Янаки Стоилов, е била и вицепрезидентът Маргарита Попова.

В репортажа на проруската ТВ7, единствен в родния телевизионен ефир, тези лица, ако са присъствали, бяха спестени – нито бяха показани, нито дори бяха споменати като гости, на които организаторите са предложили участие като на съмишленици. За сметка на това водещата на новините в проруската телевизия прочете храбро лъжата, че на форума присъствали „учени от цял свят”.

Истината е, че на конференцията със същото название „Европа гледа на Изток” в София през 2010 г. участваха Михаил Горбачов, бившите премиер на Испания и Турция Фелипе Гонсалес и Месут Йълмаз, и дори полският антикомунист Адам Михник.
Този път, след руската агресия в Украйна, никое известно лице не си е (про)дало физиономията за легитимиране на подобно прокремълско сборище. С изключение на Бойко Борисов – позорен факт, който още позорно българските медии скриха от българите, но едва ли е пропуснат от онези, който нашият премиер така мазно ухажва заради милиардите от Брюксел.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.