Тартюф на трибуната на ООН

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Във вторник, 25 септември, Махмуд Ахмадинеджад изброи от трибуната на ООН заплахите, които тегнат над света, започвайки с първата, която според него е от сексуално естество. Френската телевизия Ел Се И излъчи речта на иранския президент пряко. Изказването му беше странно, а и симултанният превод от фарси на телевизията не улесняваше нещата. „Днес констатираме нашествие на враговете на човечеството, които се стремят да подкопаят семейната институция, които отдават предимство на насилието и похотливостта, а се стремят да ограничат целомъдрието и благоприличието. Така ценното съществуване на жените, която е проява на божествената красота и е най-висш израз на чистотата, масово се експлоатира през последните десетилетия от могъщите, от тези, които притежават медиите и богатствата. Всички бариери на целомъдрието и на чистотата бяха потъпкани. Сплотеността на семейството се поставя под въпрос“, каза Махмуд Ахмадинеджад.

Очаквахме иранският президент да говори за ядрената бомба, която е заподозрян, че изгражда тайно, но в съзнанието му имало първо една друга бомба. Нравствената разкрепостеност и порнографията – ето кой е врагът!

Преди да се говори за сериозните проблеми на планетата, очевидно беше по-спешно да се осъдят „организираните опити“ да се навреди на семейството и на целомъдрието. Организирани от кого? Ораторът беше вдигнал показалец като религиозен учен. Повтаряше думите „чистота“ и „благоприличие“. Явно сексът е тайното оръжие, което използват враговете на ислямската революция в Иран

. . .

Другата обсебеност на иранския президент е Втората световна война, или по-скоро последствията й.
“Грижливият научен анализ показва, че по същество сегашната ситуация е резултат от втория световен конфликт. Победителите се стремяха да създадат световна доминация, основана не на справедливостта, а на гарантирането на интересите им. Някои велики сили все още се държат като победители във втория световен конфликт и възприемат другите държави, дори тези, които не са имали нищо общо с този конфликт, като победени. Мислят, че трябва да имат по-големи права от другите“, каза той. Това иранският президент нарича „властта на некомпетентните“.

И тук грехът похотливост не е далеч. Призванието на тези могъщи не е да управляват света, тъй като са неспособни да обуздаят собствените си желания. „Единственият траен начин да се подобри съдбата на човечеството е да се върнем към учението на Пророка, монотеизма и уважението към човешкото достойнство“, заключи той.

В наши дни Тартюф се облича в сиво и е с отворена яка.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.