1000 лв. глоба за ровене в кофата за боклук. Отнемат на човека вечерята…

Незнаен софийски клошар намери вечерята си в кофата за боклук. Снимка: Петър Кърджилов

В петък вечер на булевард „Васил Левски“ този човек беше намерил вечерята си в боклука – някакви огризки от сандвичи, най вероятно от заведенията за бързо хранене срещу Попа. Валеше дъжд. Той обаче стоеше така – коленичил пред кофите, като че пред свещен за него олтар, спасяващ за пореден път живота му. И се хранеше. Под дъжда.
На следващия ден прочетох, че сметосъбиращите фирми поискали от общината да въведе глоба от 300 до 1000 лева за всеки, който рови в кофите за боклук. Дали можем да наречем тези бизнесмени „човеци“? Дали са „човеци“ хора, които искат да вземат и последния залък хляб, който множащите се като гъби след дъжд бедни намират сред боклука като последно спасение? Дали заслужават да се наричат „човеци“ или не заслужават да ги наричаме по начин различен от предмета на собствения им бизнес? Колко по-богати ще станат тези фирми, ако сами обират железата и хартиите? Едни предмети – „малки съкровища“ сред боклука, които са последен шанс за някакво препитание и физическо съществуване на бедните в този град, сред които има даже и висшисти.

Живея в центъра и наблюдавам в последните няколко години, че гладните хора, които гледат и ровят в боклука стават все повече.

Незнаен софийски клошар намери вечерята си в кофата за боклук. Снимка: Петър Кърджилов

Мисля си, кога ли мислещите хора ще застанем твърдо срещу онези боклуци, които искат да ни вземат всичко, правят ни все по-бедни в нашата страна, противопоставят ни едни на други с омраза, инсценировки, страх, пропагандират егоизъм. Стискат все по-здраво в олигархичните си пипала ресурсите и бизнеса в града и страната – с помощта на всеки следващ и повтарящ се кмет, на всеки следващ и повтарящ се премиер. Без значение дали става въпрос за управлението на боклука, архитектурните безумия по улици и паркове, феодалните грабливи структури в общините, неспазването на реда и законността, отдавна пробитата съдебната система.

В края на май Френският парламент задължи веригите супермаркети със закон да даряват останалата им храна, вместо да я изхвърлят. Защо нашият Парламент и Столичният общински съвет не предприемат същите или подобни мерки?
Защо боклукчарите бизнесмени не направят например заедно кампания, с която да помогнат на хората из кофите за боклука да се изхранват, вместо да ги обричат на гладна смърт? Защо вместо да искат глоби от 1000 лева от хора, които не мога да си купят и яке за 10 лева, не вземат например да отделят всеки месец от бюджета си пак толкова пари, с които да купят по един сандвич и един дъждобран, които служителите им могат да дават на хората от боклука. Ей така – от добродетел и милосърдие, от грижа към човека – да не се разболее като яде от боклука. Когато рови или вечеря до кофите, докато го вали дъжда.“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.