Какви са сценариите за Гърция

Алексис Ципрас. Снимка: от тв екрана

Планът на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум на 5 юли по исканите от кредиторите икономии почти напълно уби преговорите и доближи страната до дефолт и финансова криза, която може да проправи пътя за излизането й от еврозоната.

Шокиращата стъпка предизвика острите реакции на проевропейските опозиционни партии, а трескави срещи между лидерите на различни опозиционни партии подбудиха слухове за различни сценарии как Гърция да бъде изтеглена от ръба на отпадането от еврото. Ето някои варианти, които се обсъждат:

ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ НАМЕСВА

Президентът има в голяма степен церемониална роля в Гърция, но може да се намеси при спешна за страната ситуация – като подаде оставка. Ако президентът реши да се оттегли от поста, тогава референдумът би бил отложен до избора на нов президент, което изисква кандидатът да има мнозинство от три пети в парламента. Този вариант изглежда доста невероятен в момента, а представители на президентството заявиха, че Прокопис Павлопулос няма да подаде оставка. Но бившият политик консерватор, който обикновено стои вън от политиката, бе цитиран от гръцкия в. „Риъл нюз“ този месец да казва, че няма да е готов да служи като президент, ако Гърция напусне еврозоната.

Понеже правителството на СИРИЗА няма мнозинство от три пети в парламента, за да избере президент в случай като този, това вероятно ще доведе до нови парламентарни избори, казва гръцкият конституционен експерт Никос Скутарис, лектор по европейско право в юридическия факултет на Университета на Източна Англия.

СЛАБА АКТИВНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМА

Референдумите нямат обвързващ характер в Гърция и са разглеждани като „консултативен процес“. Изисква се минимална активност от 40 процента. Ако не бъде сметнат за приемлив, няма да бъде смятан за консултативен и просто ще бъде отхвърлен.

ВОТ „ДА“ НА УСЛОВИЯТА ЗА РЕФЕРЕНДУМ

Гръцкото правителство заявява, че ще уважи резултата от референдума, макар че подтиква гърците да кажат „не“ на предложението на кредиторите. Но анализаторите казват, че ще бъде почти невъзможно политически правителството да приложи програма, на която толкова силно се противопоставя, и че в такъв случай премиерът Алексис Ципрас вероятно ще подаде оставка и ще свика нови избори.

Запитан дали ще се оттегли, ако гърците кажат „да“, енергийният министър Панайотис Лафазанис, близък до Ципрас, каза: „Да, ще има политически развития“.

ПРАВИТЕЛСТВО НА „НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО“

Едно „да“ от избирателите не означава автоматично предсрочни избори, дори и да предизвика падане на правителството. Ако Ципрас реши да подаде оставка, президентът може да повика лидерите на опозиционните партии и да се опита да формира многопартийно правителство на малцинството от проевропейски партии като центристката Потами (Реката), лявоцентристката ПАСОК и консервативната Нова демокрация, за да изпълнят спасителната програма, приета от гърците. Последния път, когато Гърция се заигра с референдум – през 2011 г., когато бившият премиер Георгиос Папандреу поиска такъв, преди да се откаже от него и да бъде свален от власт – правителство на технократи го наследи до произвеждането на избори на следващата година. „Технократските правителства тук не траят дълго“, каза политическият анализатор Теодорос Кулумбис.

ВОТ „НЕ“ НА РЕФЕРЕНДУМА

Гръцки правителствени представители казват, че един отрицателен вот ще засили позициите им на преговорите с кредиторите, въпреки че представителите на еврозоната заявяват, че офертата им изтича с приключването на спасителното споразумение на Гърция на 30 юни. Едно „не“ на референдума почти сигурно ще затвори вратата пред перспективата за допълнителна помощ от кредиторите, оставяйки страната в неизследвана територия и ускорявайки излизането й от еврото.

Още по темата: Ако гърците гласуват с „да“ това ще значи политическа смърт за Ципрас

Премиерът Алексис Ципрас обяви снощи, че банките в Гърция от днес ще бъдат затворени в резултат на провалилите се преговори по дълга й с международните кредитори – ход, от който ще пострадат обикновените хора и който е сигнал за тревога във Вашингтон, Брюксел и Берлин, пише в. „Ню Йорк таймс“. Гръцката банкова система почти е изпаднала в неплатежоспособност, след като вложители панически изтеглиха милиарди евро през уикенда.

Ципрас оправда затварянето на банките, спирането на работата на фондовата борса и налагането на капиталов контрол на нежеланието на гръцките кредитори да удължат изтичащата утре спасителна програма до другата неделя, когато гърците ще гласуват на референдум, допълни американското издание.

Излизането от еврозоната ще бъде безвъзвратно вечерта на 5 юли, ако гърците отхвърлят на референдума последното предложение на 18-те други страни, ползващи единната валута, пише в. „Фигаро“. Този вот е по-скоро принципен, тъй като давността на всички предложения, които ЕС сложи на масата, ще изтече на 30 юни, както подчерта Кристин Лагард.

В Брюксел по-непесимистичните гласове се успокояват, че допитването до народа ще бъде глас за или против единната валута. Ципрас вбеси събеседниците си в преговорите, като призова сънародниците си да гласуват с категорично „не“. Но след една седмица на хаос, гърците може да кажат „да“, което значи политическа смърт за премиера, а европейските столици да си отдъхнат с облекчение. Засега едно нещо е ясно – избирателят ще има последната дума, допълва „Фигаро“.

Това не е просто референдум за предложенията на тройката кредитори на Гърция, а е и допитване дали Гърция ще остане в еврозоната, ЕС и дори част от Запада, пише „Файненшъл таймс“. На известната със своята неефективност гръцка администрация ще бъде трудно да организира референдум за по-малко от седмица, който на всичкото отгоре ще струва над 100 милиона евро в момент, когато касите са буквално празни.

Гръцките избиратели са уплашени, отчаяни и ядосани. Това е рецепта за истинско бедствие. Гласуване с „да“ ще бъде голямо поражение за Ципрас, който ще трябва да подаде оставка и да свика предсрочни избори или да потърси коалиционен партньор. Според британския вестник, опортюнистичното и недалновидно поведение на правителството в Атина е продиктувано от страх каква политическа цена би платило в случай, че отстъпи от дадените обещания на избирателите си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.