Унгария бие тревога, че се отваря нов фронт на кризата с миграцията

Ройтерс

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Далеч от бреговете на Гърция и Италия, докъдето претърпели корабокрушение мигранти едва успяват да се доберат, из полята на Унгария се разиграва миграционна криза, която по мащаб е не по-малко драматична от ставащото в Средиземноморието.

За първите шест месеца на 2015 г. най-малко 61 хиляди мигранти са влезли в Европейския съюз през унгарско-сръбската граница, надхвърляйки като бройка дори пристигащите в Италия.

Като признание, че в европейската криза с миграцията се е отворил нов фронт, на унгарския премиер Виктор Орбан (към когото неотдавна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обърна с думата „диктаторе“), миналата седмица бе позволено Унгария да не участва в сделката за разпределяне на имигранти сред страните от ЕС.

„Хората мразят Виктор Орбан заради човешките права. Но в този случай той има сериозни основания“, каза официален европейски източник, близък до разговорите, водени в Европейския съвет миналата седмица и проточили се до ранните часове на петък.

Все пак критиците на Орбан казват, че макар кризата да е реална и една трета от кандидатите за убежище в ЕС през 2015 г.

да са се регистрирали в Унгария, той е използвал това, за да се хареса на антиимигрантски настроените си привърженици и да се опита да спаси намаляващата си популярност.

Премиерът нареди по унгарско-сръбската граница да се построи ограда, която да спира мигрантите. Заплаши също, че Будапеща ще престане да спазва европравилата за прием на кандидати за убежище, а правителството му постави билбордове, предупреждаващи мигрантите, че трябва да се интегрират в унгарската култура.

Европравилата теоретично допускат кандидатите за убежище да бъдат връщани в първата държава членка, през която са влезли в съюза, но до този момент броят на прехвърлените по този регламент е съвсем малък.

В четвъртък началникът на канцеларията на Орбан заяви, че страните от ЕС се готвят да прехвърлят 200 хиляди мигранти в Унгария до края на 2015 г., но правителството не уточни как това би могло да стане по която и да е от съществуващите или планирани програми.

Споразумението на ЕС от миналата седмица предвижда из целия блок да бъдат разпределени 60 хиляди мигранти. Унгария обаче е изрично посочена като изключение и няма да приема бежанци.

Според друга програма мигрантите могат да бъдат връщани обратно в първата страна от ЕС, в която са влезли. Изпратените обратно в Унгария по това правило обаче са стотици.

Съпредседателят на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави заяви, че вместо Орбан да се фокусира върху намирането на практическо решение на европейската криза с миграцията, той се е насочил към самостоятелно справяне с нея чрез драстични мерки и към това да се хареса на недоволните избиратели.

„Виждаме, че посланията на правителството и господин Орбан намират отглас в обществото“, каза тя. „Ксенофобията определено се засилва“.

ПРЕНАСЕЛЕН ЛАГЕР

Градчето Бичке се намира на 40 минути път с кола от Будапеща и там временно са настанени някои от имигрантите, пристигнали в Унгария. В околностите на населеното място, близо до голям супермаркет от британската верига „Теско“, има лагер за кандидати за убежище. Край шосето е поставен голям билборд с послание на унгарски : „Щом сте дошли в Унгария, трябва да спазвате нашите закони“.

В четвъртък обитатели на лагера казаха, че той е пълен, дори препълнен. Хората спели в палатки и в спортната зала на лагера. Един мъж разказа, че бил принуден да живее в стая с още 11 души. Друг човек, 20-годишен на име Муслим, заяви, че дошъл в Европа, за да избяга от талибаните в Афганистан.

Някои от местните гледат на новодошлите с подозрение. „Просто трябва да се върнат в родните си страни“, каза Андраш, клиент в супермаркета „Теско“. „И ние тук не сме богати“.

Според миграционните власти в Унгария маршрутът на повечето от пристигащите е следният: пътуват по море до Гърция, продължават по суша през Македония и Сърбия и влизат в Унгария през унгарско-сръбската граница, където Орбан планира да построи ограда.

По данни Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници /ФРОНТЕКС/ отчетеният брой на прекосилите сръбско-унгарската граница през май 2015 г. е с 880 процента по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Унгарските власти казват, че изпитват затруднения да се справят със ситуацията.

„Не можем да им дадем одеяла и легла. Свършиха ни палатките“, каза Лайош Коша, заместник-председател на управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз. Той отрече унгарското правителство да търси политически изгоди. „Водим се от интересите на страната“, посочи Коша.

ПЪТЯТ ПРОДЪЛЖАВА

В огромното си мнозинство мигрантите, които влизат в Унгария, не остават в страната, а възможно най-бързо поемат към границата с Австрия, както и към дестинации по на север.

По данни на ООН към края на миналата година в Унгария е имало 8551 бежанци или кандидати за убежище, което се равнява на 0,18 процента от населението й. За сравнение в Швеция – една от предпочитаните от имигрантите дестинации – този дял възлиза на 226 158 души или 2,3 процента от населението й.

Директорът на унгарската агенция за миграцията Арпад Сеп каза, че е била прекратена обработката на повече от 50 хиляди от общо 60 хиляди подадени молби за убежище през 2015 г., тъй като заявителите са изчезнали. „Много от тях не идват в приемните центрове, затова предполагаме, че напускат страната до 24 часа, след като подадат молбата за убежище“, заяви той.

За повечето от мигрантите, които убиват скуката, като се разхождат до магазина „Теско“, градчето Бичке е само спирка в тяхното пътуване. Адил Мущак, 29-годишен пакистанец, каза, че повечето от съквартирантите му в лагера се готвят да продължат към Германия, Италия или Австрия. Друг мъж, представил се като Хакан, заяви, че иска да хване влак за Италия. „Тук не е хубаво“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.