По въпроса за тока българските десни са по-големи популисти от СИРИЗА

Прочутата Комисия по енергийно и водно регулиране реши да отложи поскъпването на тока с още един месец. После може би ще има ново отлагане. Това стана под силен политически натиск.

Парламентът отдели половин ден за обсъждане на въпроса, заедно с изслушване на членове на комисията. И с пряко предаване по телевизията, за да се види на трибуната как политици и лидери на партии се изказват против повишението на тока, демек грижат се за народа.

В парламента няколко партии единодушно поискаха поскъпването да се отложи до есента. Тоест до след изборите. Отлагането означава да се натрупат загуби в трицифрено число милиони левове.

Токът в България не се произвежда и търгува на пазарни цени, а цените му се определят политически, както при комунизма. Уж има комисия за регулиране… Малко преди да подаде оставка през 2013 г., Борисов обяви на пресконференция, че ще отнемат лиценза на ЧЕЗ „до края на деня“ и цената на тока ще бъде намалена „с 8%“ (виж тук).
Токът се „регулира“ по чисто популистки съображения. Същите партии, които обвиняват примерно гръцката СИРИЗА в популизъм, натискат да са ниски цените на тока, и така генерират загуби в държавния бюджет, които после покриват с външни заеми.

В парламента например Найден Зеленогорски изказа позиция от името на Реформаторския блок, че не били съгласни с увеличението на цената на тока. Това от т. нар. десни и реформатори. И ГЕРБ естествено бяха против поскъпването. Борисов и министрите му даже са готови да идат на митинг пред парламента срещу високите цени на тока…

Токът и парното са последните убежища на комунизма у нас. В държавата се редуват леви и десни правителства и държат ниска цената му. Да поддържаш непазарно ниски цени е комунизъм. Да оставиш цените пазарни, а да даваш помощи на социално слаби е социалдемокрация. По света и десни правителства водят такава социална политика. У нас и десните обаче водят комунистическа политика с цената на тока, за да печелят избиратели, а пускат частен бизнес да произвежда скъп ток и да му го плаща държавата.

Това частен бизнес ли е? А това десни ли са?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.