Фалит след затваряне на банките в Гърция

Гърция буквално е на ръба на катастрофата. Това, което гръцкият народ преживява от нощта на миналия петък, не са сценарии и казуси от някакви тъмни централи. За жалост това е тъжната действителност.

Изненадващото и необяснимо решение на гръцкия премиер Алексис Ципрас и неговото правителство да доведат страната до един разединителен за гърците референдум отвори кутията на Пандора. Решението бе взето в момент, когато управляващите много добре знаеха, че свършва договорената програма с кредиторите.

Или заради погрешна преценка на ситуацията, или съзнателно, премиерът води страната и гражданите й към драматична безизходица. И това е така, защото Ципрас не се осмели да превъзмогне реакциите и разногласията вътре в собствената си партия СИРИЗА, прехвърли отговорността върху гражданите, демонстрирайки безразличие за последиците от своите решения.

Защото Ципрас много добре е знаел, че без програма, страната, банките, икономиката на Гърция не могат да имат неограничен достъп до финансирането на Европейската централна банка.

Ципрас и неговото правителство обещаха надежда на гръцкия народ. За жалост обаче те успяха със своите действия да доведат народа до най-тежкото, най-болезненото състояние, в което гърците не бяха изпадали от десетилетия насам.

Икономическите условия в Гърция рязко се влошават. Кредитните институции са на път да загубят и останалите им малко сили. На риск са изложени депозитите. До референдума остават дни, но и още повече неприятни изненади. След затварянето на банките и налагането на капиталов контрол над тях ще последва официализиране на фалита.

Правителството няма пари, за да погаси дълговете към МВФ. То няма финансов ресурс, за да обслужва задълженията си. Ако тези задължения бъдат квалифицирани като просрочени, ще бъдат задействани процедури за поставяне на страната в режим на фалит.

Според източници Европейската централна банка ще реагира незабавно и ще пристъпи към голямо обезценяване на гаранциите, предоставени от гръцките банки за тяхното рефинансиране.

Де факто гръцките банки ще останат с много ограничени възможности за финансиране и буквално ще „изгърмят“ за няколко дни.

Те няма да са в състояние да изплащат дори дневното ограничение от 60 евро на ден, които гърците за момента, могат да теглят от банкоматите. Финансовото министерство призна, че не може да покрие плащанията от 240 евро на пенсионерите и ограничи тези плащания до 120 евро.

Никой вече не вярва, че банките ще се върнат към нормален режим на работа без последици за тях и за депозитите на гражданите.

С други думи, ситуацията е катастрофална за гръцката икономика от момента, в който преговорите с кредиторите бяха прекратени и правителството обяви референдум, без да си дава сметка и без да е гарантирало нормалното протичане на процесите в страната. И всичко това се случи само за три дни.

Остават още няколко дни до референдума. Все още има много неща да видим до неделя. Бедата обаче е, че макар да бяха предупредени, сегашните управляващи дори сега не осъзнават критичната ситуация и не разбират размера на надвисналата над страната национална катастрофа.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.