„Халифатът“ на групировката „Ислямска държава“ навлиза във втората си година

Франс прес

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

„Халифатът“ на групировката „Ислямска държава“, разпрострял се в Сирия и Ирак, навлиза във втората си година, а международната общност се оказва неспособна да спре жестокостите на джихадистите, които неотдавна нанесоха удар Тунис и може би в Кувейт.

Групировката, ръководена от Абу Бакр ал Багдади, обяви на 29 юни 2014 г., че възражда една форма на ислямско управление, наречена „халифат“, който ще е „дълготраен и ще се разшири“.

За една година групировката разшири територията си в Сирия и в Ирак въпреки сформирането на коалиция, водена от САЩ, чиято цел е да я изкорени.

ИД успя и да създаде мрежа от групи, свързани с нея, по целия свят, и се стреми да вдъхва страх далеч извън страните, в които присъства.

Миналата седмица тя пое отговорност за смъртоносен атентат в Тунис, който отне живота на 38 души, повечето чуждестранни туристи. Групировката е заподозряна и че стои зад последния самоубийствен атентат в шиитска джамия в Кувейт. ИД може също да е послужила за вдъхновение на нападател във Франция, който преряза гърлото на работодателя си и се опита да взриви колата си в завод за газ.

„Не е ясно дали тези действия са централизирани или координирани от ИД. Но рискуваме да видим членове или симпатизанти на ИД, върнали се у дома, след като са получили военна подготовка, да извършат по собствена инициатива атаки, чийто мащаб ще зависи от техния капацитет, средства и възможности“, отбеляза Йезид Сайех, изследовател от Центъра „Карнеги“ за Близкия изток.

Начинът, по който ИД управлява своята територия в Сирия и в Ирак, поражда страх и ужас. Масовите убийства и бруталните екзекуции станаха нейна запазена марка.

Групировката контролира около половината от сирийската територия, голяма част от която е ненаселена, и близо една трета от Ирак.

Само в Сирия ИД е екзекутирала за една година над 3000 души, от които 1800 цивилни, вкл. 74 деца, съобщи завчера Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Тази равносметка включва 200-те души, убити в кюрдския град Кобане в Северна Сирия при атака този месец, и 900-те членове на сунитското племе Шайтат, загинали през 2014 г., защото се противопоставили на джихадистите.

Няма точен брой за престъпленията на ИД в Ирак, но групировката е заподозряна, че е екзекутирала хиляди хора, сред които 1700 новобранци от иракската армия, предимно шиити, избити северно от Багдад.

Трябва да добавим и хилядите убити в сраженията в Сирия и в Ирак – сирийски бунтовници, кюрдски бойци и войници от двете страни, както и бойци от шиитски милиции в Ирак.

Противниците на ИД не могат да се похвалят с реални успехи, особено иракските военни, които по-конкретно са критикувани, че са изоставили позициите си в средата на 2014 г.

„По принцип Багдад разполага с достатъчно сили, за да контролира територията, но проблемът е, че всички сили, воюващи срещу ИД, не получават заповедите си от Багдад. Някои действат на своя глава, а други получават заповеди отдругаде“, каза Заид ал Али, автор на книгата „Битката за бъдещето на Ирак“.

В Сирия само кюрдските сили, подкрепяни от международната коалиция, нанесоха действителни поражения на групировката, защото според анализаторите бунтовниците нямат качествени оръжия, а на силите на режима им липсва мотивация, за да накарат джихадистите да се огънат.

Дори коалицията може да се похвали само с ограничени успехи, въпреки че извършва всекидневни въздушни удари в Сирия и в Ирак и обучава иракската армия.

Тя даде рамо на сухопътните сили, които успяха да прогонят ИД от Кобане и Тал Абияд в Сирия, както и от Тикрит и провинция Дияла в Ирак. Но джихадистите продължават да трупат победи, като например неотдавнашното превземане на античния град Палмира в Сирия или провинциалната столица Рамади в Ирак.

Според Йезид Сайех „международната мобилизация срещу Даеш (арабското съкращение на ИД) е минимална. Може би коалицията не може да направи нищо повече, защото връщането на 150 000 американски военни на терена е изключено“.

Все пак според анализатори успехът на ИД е резултат по-скоро от политически проблеми, отколкото от военни умения. Той е следствие от „конфесионалните разделения, корупцията и десетилетията авторитаризъм“, твърди Сайех.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.