Средният герберо-реформатор поучава гърците, а не вижда гредата в своето око

Бойко Борисов на заседание на Европейския съвет е един от четиримата премиери, които са се изказали най-радикално за Гърция. Снимка: ЕПА/БТА

България се удави в коментари за гръцкия дълг.
Няма телевизионно предаване да не говорят за това. И навсякъде се повтаря като мантра за неразумното гръцко правителство, хулигани, не приело исканията на кредиторите от ЕС и сега идва катастрофа.

Основните коментари в интернет форумите са морални – като вземеш заем, как трябва да го върнеш. Как тарикатите гърци ядат и пият и не искат да плащат. Няма ние да им плащаме и т. н.

Уви, въпросът не е морален, не е до популизма на СИРИЗА. Не е до ляво и до дясно, и е доста по-сложен икономически, от спазването на срокове за плащане и програми.

Гърция има над 300 млрд. евро държавен дълг. След 5 години последователно изпълнение на програмата на кредиторите, намаление на дълга и разсрочване, този дълг нарасна, вместо да намалее.
През 2010 г. е бил около 130% от брутния вътрешен продукт (БВП), сега е 177%. Икономиката на Гърция се е свила с 25% за 5 години – с толкова е намалял БВП. Механично, количествено, това изглежда много, но това не е всичко. Ако го осмисли човек качествено, това е истинска катастрофа. Това не значи, че на всички е намаляла заплатата или стандарта на живот с една четвърт. Това означава хиляди фалирали малки фирми (и в момента фалират по 50-60 на ден), безработица 27%, изгубени жилища и т. н.
Така трябва, така им се пада на гърците, мисли си самоувереният нашенец. И смята гърците за прости атакаджии, които са си избрали това правителство, защото сладко ги лъже и им обещава невъзможни неща.

И всеки среден герберо-реформатор, самообявил се гордо за десен, поучава гърците. Издигнал се до висотата си на европеизирал се провинциалист, работил цял живот на заплата, но открил десните идеи и приел правата вяра.

Но има проблем. Остеритетът нещо

не работи, както се очаква

Трябва по-различно решение. Какво?

Анализаторът Гидиън Рахман, който нито е от СИРИЗА, нито е от „Атака“,  писа във „Файненшъл таймс“ преди няколко дни, че дълговете на Гърция изглеждат почти невъзможни за изплащане, така че ще настъпят нови дългови кризи. И еврото е изначално дефектен проект, няма гаранции, че рецептите на кредиторите ще решат проблема (виж тук).

Рахман говори …аха, почти като Варуфакис. Вече.
А нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман в „Ню Йорк таймс“ направо съветва гърците да напуснат еврозоната и еврото.

Друг нобелов лауреат, Джоузеф Стиглиц, директно каза преди дни (в коментар за агенция „Блумбърг“), че от икономическа гледна точка решението на СИРИЗА да спре мерките за икономии в Гърция е „абсолютно правилно“. Според него програмата за реформи в Гърция, стартирана през 2010 г. и удължавана два пъти, „беше бедствие“. „В Европа изглежда не разбират нещата на макроикономическо ниво. Когато едновременно действат мерки за икономии и е налице отслабване на финансовия сектор – капиталите изтичат от засегнатите държави, има проблем, това е токсична комбинация“, казва Стиглиц.

Но ако слушаш важни български политици и икономисти със самочувствие, гърците трябва да мълчат и да изпълняват, да си пият предписаните хапчета за химиотерапия. А СИРИЗА са нагли и прости популисти, които не зачитат началниците и не слушат като нас, отличниците. А това някакви Стиглиц, Кругман са левичари, не ги разбират тия работи. За средния герберо-реформатор (дори довчера да е бил член на БКП), „ляв“ е вроден дефект, дамга, изначално зло. На такива не трябва да се обръща внимание какво приказват. За правоверния български десен и Обама е малко комунист, в. „Ню Йорк Таймс“ и колумнистите му също са левичари, демек дефектни, не може да им се вярва и т. н.


И какво се получава?

В момента у нас мнозинството, което подкрепя ГЕРБ и Реформаторския блок, и т. нар. патриоти, приеха за нормално и гласуваха страната да влезе в дългова спирала. Не е преувеличено. В разстояние на около година външният дълг на България достигна 27% от Брутния Вътрешен Продукт. Беше около 15% в началото на 2013 г., тази година ще надскочи 30%.

Изглежда малко на фона на гръцкия дълг – 177% от БВП, нали?
Само че българският БВП е много малък – към 40 млрд. евро за 2014 г. – почти 5 пъти по-малък от гръцкия БВП в сегашната криза там. И ако 11-12 млрд. евро български държавен дълг изглеждат малко на фона на над 300-милиардния гръцки дълг, всъщност за нас е много при този мижав БВП на България.

И не го ли е срам средният герберо-реформатор да взима заеми и да харчи като един истински широк социалист? И същевременно съди гърците, че взимали заеми да ядат и да пият?

Гугъл за демагогията на Борисов
През март 2014 г., когато премиер е Орешарски, Борисов твърди, че държавата ще фалира, ако вземе заем от 1 млрд. През февруари 2015 г. Борисов е премиер и твърди, че държавата ще фалира, ако не вземе 16 млрд. заем. Резултатите излизат точно един под друг с Гугъл, при търсене на „Държавата ще фалира, ако вземе заем.“ (без кавичките – с кавичките има разместване на резултатите).

А как се връща този дълг, ако мизерната българска икономика има ръст 1-2% годишно? И като харчовете годишно са повече от приходите, има няколко поредни години с дефицит в бюджета? Отговор – не се връща. Трупа се, растат лихви, взимат се нови заеми и се покриват старите дългове. Точно така направи и Гърция. И за 15-ина години натрупа външен държавен дълг над 300 млрд. евро, който сега е невъзвращаем.

България бодро върви натам, водена от същите тези, които високомерно поучават гърците, че са левичари и не искат да си плащат.

Бойко е стабилен, реформаторите ги знаят тия работи, България няма такъв проблем с дълга като Гърция, не ги слушайте комунистите. Защото, по тяхната логика, който каже нещо против Бойко и реформаторите, той е комунист. И водени от успокояващо стадно чувство, че сме с ЕС, нямаме проблем, бавно затъваме.
Впрочем, и при гърците тези дългове са натрупани в стадото ЕС, от редуващи се  десни и леви партии, а не от Ципрас, който крив-прав, популист, хулиган, се бори с ЕС за по-леки условия по връщането им.

Сегашните гербаджии, реформатори, патриоти какво ще обясняват утре, когато някое си българско правителство, неизвестно от какви, се изправи пред невъзможността да изплаща натрупаните дългове?
Със сигурност ще го обвиняват, че не спазва стриктно изискванията, ще вдигат врява, като на площада през 2013 г., че не искат децата им да плащат нов 1 млрд. дълг. А като дойдат на власт ще вземат набързо 20 млрд., както стана на практика.

Така че българинът трябва да е наясно – влезли сме в капан, от който няма излизане в близките години. Независимо дали Борисов ще си ходи или ще става президент или ще го съдят и т. н.
Не се е появила алтернатива на сегашното демагогско управление. Нито социалисти, нито някакви други са реална алтернатива.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.